13 Nisan 2011 Çarşamba

Avrupa Basınından Özgür Gündem'e Destek

17 yıl aradan sonra yeniden yayın hayatına başlayan Özgür Gündem gazetesi Avrupa basınında ilgiyle karşılandı. Avusturyalı gazetesi Wiener Zeitung “Onlarca ölümden sonra yeniden”, Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Tagesspiegel ise “Türk büfesinde Kürt yanlısı gazete” başlığıyla Özgür Gündem’in ikinci çıkışını duyurdu.

“Türkiye’de Özgür Gündem gazetesi için çalışmak ölümden gömlek giymek gibi bir şeydi. 1992 Mayıs’ında çıkan gazetenin birinci haftasında ilk çalışanı öldürüldü. İki yıllık yayın hayatı boyunca 70 çalışanını kaybetti. Aynı zamanda gazeteyi dağıtan çocuklar da hedefti. Gazetenin çalışanlarına verilen hapis cezaları ise toplam 147 yılı buluyordu.”

Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Wiener Zeitung, geçtiğimiz hafta yeniden yayın hayatına başlayan Özgür Gündem’in çıkışını okuyucularına bu sözlerle duyurdu. Avusturya Haber Ajansı (APA)’nin servis ettiği haberi “Onlarca ölümden sonra yeniden” başlığıyla sayfalarına taşıyan gazete, Özgür Gündem yöneticilerinin görüşlerine de yer verdi.

Özgür Gündem’in Kürt sorununa ilişkin haberlere yer verdiğine dikkat çeken Wiener Zeitung devamla şu yorumu yaptı: “Gazete yerleşim birimlerini Kürtçe yayınlıyor ve Türkçelerini parantez içine alıyor. Bu yüzden de Özgür Gündem devlet kurumlarıyla karşı karşıya gelmesine şaşırmamalıyız.”

‘GAZETEYİ SATAN BÜFELER YAKILIYORDU’

Almanya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Tagesspiegel ise Özgür Gündem’in yeniden yayın hayatına başlamasını “Kürt yanlısı gazete yeniden Türk büfelerinde” başlığıyla duyurdu. Gazetenin 17 yıl önce yasaklandığını hatırlatan Tagesspiegel “Özgür Gündem’i satan büfeler bombalanmayı veya ateşe verilmeyi göze almalıydılar” bilgisini verdi.

Başka isimlerle yayınını sürdürmeye çalışan gazetenin şimdiki genel yayın yönetmeninin İnsan Hakları Savunucusu Eren Keskin olduğunu yazan Tagesspiegel de Özgür Gündem’in Türkçe medyadan farklı olarak Kürt sorununa baktığını ve Kürt bölgesindeki yerleşim birimlerini Kürtçe yazdığına dikkat çekti.

Özgür Gündem’in çıktığı günlerde yönetmenliğini Sedat Yılmaz’ın yaptığı “Press” adlı bir filminin de gösterime girdiğini yazan Tagesspiegel “Film, 1990’larda en büyük Kürt kenti Diyarbakır’da, Kürt savaşının ortasında, Gündem’in bürosunda yaşananları anlatıyor” ifadesini kullandı.

Hiç yorum yok: