Ordu ile AKP birlikte çalışıyor
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bu konuda ''Proje üzerinde Genelkurmay Başkanlığı çalışıyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın çalışmaları bize intikal etmedi ama bizim arkadaşlarımız da hukuki tarafını çalışıyor. Halen elimizde uzman erbaş, uzman onbaşı statüsünü düzenleyen bir kanun var. Bunun içinde mi çözebiliriz? Yoksa yeni bir kanun mu çıkarılması gerekir? Bunu bizim arkadaşlar çalışıyor. Askerlik yönünü de, nasıl olacaklar, nasıl yetişecekler, hangi eğitim kuruluşlarında bunları ne kadar zamanda eğitebiliriz, gibi hususları da Genelkurmay çalışıyor'' dedi.
Muhalefet, AKP’nin özel ordu projesine temkinli yaklaşırken, DTP ise özel ordunun halkla savaşacak bir güç olarak örgütlendiği görüşünde.
Özel orduya dair bir diğer tartışma noktası ise bu güçlerin kime bağlı olacağı. Bu konuda AKP’li yetkililer özel ordunun KKK’na bağlı ocağını söylerken, muhalefet ise JİTEM ve ABD’deki paramiliter güçlere benzeme endişesi taşıdığını ifade etti.
Özel orduya dair bir diğer tartışma noktası ise bu güçlerin kime bağlı olacağı. Bu konuda AKP’li yetkililer özel ordunun KKK’na bağlı ocağını söylerken, muhalefet ise JİTEM ve ABD’deki paramiliter güçlere benzeme endişesi taşıdığını ifade etti.
Muhalefet partilerinden konuya dair bazı görüşler:
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Profesyonel ordu AB'nin talebidir. Türkiye'de 2 bin 500 yıllık TSK vardır. TSK'nın dışında profesyonel bir ordu oluşturma gayretleri doğru değildir.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamza çelebi: Bu 'özel ordu' mudur, 'özel birlik' midir, net değil. Özel ordu dediğiniz zaman TSK'nın yapılanması dışında, onun emir ve komuta hiyerarşisi dışında bir başka oluşumdan bahsediyorsunuz demektir. Özel ordu değil Özel birlik olabilir.
Öncelik sınır bölgelerinde
Öncelik sınır bölgelerinde
Yeni profesyonel birliklerin, 2011 Ocak ayından itibaren hudut sınırlarını teslim almaya başlatılması planlanırken; çalışmanın üç yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Komando tugayları ile hudut birliklerinde bulunan, hizmet ve destek unsurları ile şoför gibi diğer faaliyetlerde görevli olan personel, yine şu anki temel askerlik sisteminde 15 aylık askerlik görevini yapan erbaş ve erlerden oluşturulacağı iddia ediliyor. Komando tugaylarında ve sınır birliklerinde istihdam edilecek uzman erbaşların bu birliklerde 5-10 yıl arasında istihdam edilmesi planlanıyor.
5’er yıllık sözleşme
5’er yıllık sözleşme
Milli Savunma Bakanlığı ise uzman erbaş statüsünde 5 yıllık sözleşmeli alınması planlanan askerlerin, kıdem tazminatları ve daha sonra kamuda başka bir işe yerleştirilmeleri konularında projenin hukuki yönleri üzerinde çalışmasını sürdürüyor. En fazla 32 yaşına kadar hizmet verecek denilen özel askerlerin, maaş ve tazminatlarının yüksek tutulacağı belirtiliyor.
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM'de 14 Temmuz günü yaptığı açıklamada, şunları kaydetti; ''Konunun boyutları ne olacak, onu bilemiyoruz. Genelkurmay'ın, Milli Savunma Bakanlığı'nın, hükümetin yaptığı çalışmalar sonrası bunun teknik, hukuki boyutları, nasıl, nerede, ne kadar, süresi ne olacak, özlük hakları ne olacak... Bunlarla ilgili çalışmalar yapılacak.” Bozdağ, kurulacak birliklerin TSK’ya bağlı olacağını söyledi.
AKP, özel ordu oluşturmanın yanı sıra sınır bölgelerinde 150 yeni karakol yapmayı planlıyor. Hakkâri sınırına ise 5 bin özel ordu mensubunun görev yapmasını öngörüyor.
AKP, özel ordu oluşturmanın yanı sıra sınır bölgelerinde 150 yeni karakol yapmayı planlıyor. Hakkâri sınırına ise 5 bin özel ordu mensubunun görev yapmasını öngörüyor.
AKP, özel ordunun yanı sıra emniyet bünyesindeki özel harekât gücünün sayısını da arttırmak istiyor.
Bütün bu hazırlıkların ancak savaşa hazırlanan bir devlette gerçekleşebileceğini görmek zor olmasa gerek.
Yılda 3 milyar YTL alacaklar
Milli Savunma Bakanlığı'nın sözleşmeli er tasarısı TBMM'ye gönderildi. Profesyonel orduda paralı asker dönemini başlatacak çalışma, uzman çavuşların görev süresinin uzunluğunu dikkate alıyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslaktaki düzenlemeler şöyle: Sözleşmeli erler en az 3 en fazla 7 yıl görev yapacaklar. 2 yılda bir üst rütbeye yükselerek sırasıyla sözleşmeli onbaşı, sözleşmeli çavuş olacak. 1 yılını dolduran sözleşmeli ere 1500 TL, 7 yılını doldurana 1750 TL maaş ödenecek. Görev sürelerini tamamlayanlara her yıl için 5 bin TL ikramiye ödenecek.
Kaba bir hesapla özel ordunun, Türkiye bütçesine yapacağı ağırlık yılda yaklaşık olarak 3 milyar YTL’yi buluyor. Bir yıl içerisinde askeri harcamaların dışında, sadece paralı askerlere ödenecek ücret 2,7 milyar YTL olacak.
Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın arka bahçesinde filizlenen, beslenen JİTEM ve Hizbul-Kontranın vukuatları ortada. Yasa, kural ve insanlık tanımaz bu çeteler, Kürdistan’da terör estirdi. Üçlü çetenin el ele vererek estirdiği dehşet, faili meçhuller, eroin ilişkileri, silah kaçakçılığı vb suçlar yeni yeni ortaya çıkıyor.
Türk ordusu parlamento denetimine açık olmayan, toplumsal denetimin ise bırakın olmasını düşünülemediği, eleştirinin ise hiç olmadığı bir yapılanmadır. Hesap sorma ve hesap vermenin dışındadır. Hataların bedeli ise hiç ödenmez. Kendi içinde işlediği suçları, halka karşı işlenen katliamları ise “iyi çocuklar” denilerek örtbas etmekte meşhurdur.
Ergenekon soruşturmasının başından bu yana, ordunun içinde yuvalanan sayısız suç örgütü tespit edildi. Sayısız muvazzaf subayın anayasa ihlali gibi ağır suçlara bulaştıkları ortaya çıktı.
Anlaşılan, AKP bu çetelere bir yenisini ekliyor.
Erdoğan’ın polis sevgisinin kaynağı
Soru şu: eklenecek eklenmesine ama neresine eklenecek?
AKP’nin son dönemde yaptığı bazı düzenlemeleri hatırlayalım:
- yeni yasal düzenlemeye göre, polisler askerlikten muaf olacak.
- imam hatip mezunları polis olabilecek. ÖSYM’nin yapısını değiştirmek için verilen kanun teklifine göre, imam hatip mezunları polis meslek yüksek okullarına girebilecek. Yeni düzenlemeye göre; polis meslek yüksek okullarında okuma hakkı, ÖSYM tarafından düzenlenen üniversiteye giriş sınavlarında başarılı olan “tüm lise ve dengi okul” mezunlarına verildi.
AKP, polis güçleri içerisinde kadrolaşma faaliyetlerini daha rahat gerçekleştirebilecek.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, askerlik muafiyeti için "teşekkür" ziyaretine gelen polislere "emniyet teşkilatımız ileri demokrasinin savunucusudur" sözleri bu bakımdan önemli.
AKP’nin B Planı özel polisler
Erdoğan’ın içişleri bakanlığına bağlı olan emniyet güçlerine övgüler yağdırması, acaba özel birlikleri emniyet bünyesinde mi kurmak istiyor? Sorusunu akla getiriyor
Bu durum şimdilerde ordu ile hükümet arasında bir gerilim noktası oluyor.
AKP sesli dile getirmese de, özel orduyu kendisine bağlı bir yapı olarak oluşturmak istiyor. Özel ordu üzerinde söz hakkına sahip olma peşinde.
Bunun en kolay yolu da emniyet kuvvetlerine bağlamak oluyor. Ancak ordu bunu kabul etmeyeceğe benziyor. Eğer bunu başaramazsa, AKP kendi ordusunu polis güçleri olarak örgütleyecek. AKP’nin B planı bu ve bunun için harekete geçti bile. Polislik konusunda atılan adımlar bunun işaretleri oluyor.
Bunun en kolay yolu da emniyet kuvvetlerine bağlamak oluyor. Ancak ordu bunu kabul etmeyeceğe benziyor. Eğer bunu başaramazsa, AKP kendi ordusunu polis güçleri olarak örgütleyecek. AKP’nin B planı bu ve bunun için harekete geçti bile. Polislik konusunda atılan adımlar bunun işaretleri oluyor.
AKP, özel ordunun yapacağı işin zaten polisin görev tanımına girdiğini düşünüyor. (İç güvenliğin sağlanması.)
Ancak bu konuda TSK ile anlaşabilmiş değil. Çünkü Türk Genel Kurmayı;
1- Para tekelini elinde tutuyor. Bu tekeli kimseyle paylaşmak istemiyor. Türkiye’de savunma harcamalarına büyük bütçeler ayrılıyor.
2- Türk ordusu, bütün prestijini savaş gücü olmaktan alıyor. Bu konuda da ortak istemiyor.
3- TSK, silah tekelini elinde tutuyor. Bu tekeli başkasıyla paylaşmak istemiyor.
4- TSK, bu yönleriyle siyasal iktidarlar üzerinde baskı gücü oluşturuyor. Eğer farklı bir ordu gücü olursa bu ayrıcalıkların yok olacağından korkuyor.
Özel ordu AKP’nin fetih politikasının neresinde?
Bu durum, AKP’nin 150 bin kişilik özel orduyu Kürt halkına karşı savaştırmak istediğini gösteriyor. AKP, Kürt sorununu bir asayiş ve güvenlik sorunu olarak algılamaya devam ediyor. AKP, böylece Kürt sorununda yeni bir açılım yapmış oluyor. Özel ordu açılımı!
AKP, bütün Kürt halkını terörist olarak görüyor. Sorunu güvenlik sorunu olarak tanımlıyor ve ona göre adım atıyor. AKP ile birlikte Türk gladyosu yeniden örgütlendiriliyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Türkiye’deki gladyo örgütlenmesinin AKP ile birlikte “özel gladyoya dönüştüğünü” belirtiyor.
AKP’nin amacı ‘Yeşil Ergenekon’la Kürdistan’ı fethetmek… Bunun için cemaatleri, Hizbul-Kontra’yı, yeşil sermayeyi devreye koymuş durumdadır. Binlerce özel görevli imamla, irşad ekipleriyle Kürdistan’a çıkarma yapan AKP; birçok Kürtçe TV kurdurdu. AKP, bunlarla kültürel, ekonomik ve sosyal kırım hareketi geliştirirken, Özel- paralı orduyla da Kürdistan’daki bu kuşatmayı tamamlamak istiyor.
Özel ordu, bu açıdan tek başına bir uygulama olmanın ötesinde; Kürdistan’I siyasal İslam’la kuşatma konseptinin bir ayağı oluyor. Cihan Özgür
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder