2 Eylül 2012 Pazar

Köle Sayısı Zirvede

Dünyada birçok insan köleciliğin 19'uncu yüzyılda büyük oranda son bulduğuna inanıyor. Ancak gerçek bu değil. Dünya üzerindeki köle sayısı tarihin hiçbir döneminde günümüzdeki kadar çok olmadı. 

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 27 milyon köle bulunuyor. ABD’de köleciliğin en yaygın olduğu 1860 yılında ülkede bulunan köle sayısı 4 milyondu. 

Günümüz dünyasında en iyimser tahminlere göre her sene 1-1,2 milyon çocuk insan kaçakçılarının kurbanı oluyor. Köle kaçakçılığı kriminal dünyanın en çok faaliyet gösterdiği ikinci alan. Kaçakçıların geleneksel olarak kurbanlarının yüzde 80’i kadın ve kız çocukları.


Kadın köleler revaçta


UNODC tahminlerine göre dünya çapında birkaç milyon insan kaçakçılık mağduru. Raporda, Avrupa’daki mağdurların yüzde 51’i Balkan ülkelerinden ya da eski Sovyetler Birliği ülkelerinden, yüzde 13’ü Latin Amerika’dan, yüzde 7’si Orta Avrupa’dan, yüzde 5’i ise Afrika’dan geliyor.


Uzmanlara göre geçmişte güçlü erkek köleler rağbet görürken günümüzde ise suç örgütleri tarafından daha rahat kullanılabilmesi ve fuhuş sektörünün beslenmesi nedeniyle kadın köleler revaçta.


İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Right Wach-HRW) verileri her sene 500 bin kadının seks kölesi olarak kullanılmak için kaçırıldığını ortaya koyuyor. Bu kadınların en son durakları ise Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada ve ABD. Genelde Doğu Avrupa ülkelerinden kaçırılan kadınlar Prag, Amsterdam ve Frankfurt gibi merkezlerden dağıtılıyor.


50 dolara köle


Çağdaş kölecilik o kadar yaygın ve köle sayısı o kadar fazla ki bu durum kölelerin fiyatlarına da yansımış durumda. Bundan 200 sene önce ortalama bir köle günümüz rakamlarına uyarlandığı zaman 40 bin dolara satılırken, günümüzde bazı ülkelerde 50 dolara köleler satın alınabiliyor.


ILO’ya göre kölecilik özellikle Asya'da çok yaygın. Asya ülkelerinde 9,5 milyon 'köle' var. Bu sayı, Latin Amerika'da 1,3 milyon, Sahra-altı Afrikası'nda 660 bin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ise 260 bin. Sanayileşmiş ülkelerde 360 bin 'köle' çalıştırıldığını söyleyen İLO uzmanlarına göre, kalkınma yolundaki ekonomilerde 210 bin 'köle' çalıştırılıyor.


Fransa'da kölelik 1848'de kaldırılmıştı. Uluslararası alandaysa kölelik 1926'da uluslararası sözleşmeyle yasaklanmıştı. 


ANF/AMSTERDAM

Hiç yorum yok: