30 Ağustos 2012 Perşembe

Şemdinli Garnizona Döndü


HAKKARİ - HPG gerillalarının kırsal kesimini 1 ayı aşkın bir süredir denetiminde tuttuğu Hakkari’nin Şemdinli ilçesi adeta garnizona döndü. 11 Eylül 2011’deki baskının ardından yığınağın yapılmaya başladığı ilçede Belediye Başkanı Sedat Töre’ye göre asker sayısı sivil nüfus ile aynı düzeye ulaştı.

Şemdinli’deki son gelişmeler hakkında ANF'ye bilgi veren Belediye Başkanı Sedat Töre, ilçede bir ayı aşkın süredir yaşanan durumun devam ettiğini belirterek “Değişiklik söz konusu değil. Köylerin bir kısmı hala boş, köylüler dönmüş değil. Dün öğlene kadar Derecik-Şemdinli yolu trafiğe kapatılmıştı. Şemdinli'den Derecik istikametine hiçbir aracın geçişine izin verilmedi. Bölge giriş ve çıkışlara kapatılmıştı" dedi.

İlçe merkezine özel askeri birliklerin sevk edildiğine dikkat çeken Töre, Bolu Tugayından askerlerin tabor düzeyinde Şemdinli’in Derecik beldesi yakınlarında konumlandırıldığını söyledi.

11 Eylül 2011'den itibaren Şemdinli'ye askeri yığılmanın arttığına vurgu yapan Belediye Başkanı Töre, "İlçe merkezinde de özel birlikler için yeni yapılar yapıldı. Son zamanlarda Şemdinli'deki askeri birlik alay durumundan tugay düzeyine çekilmiş durumda" dedi.

Töre, Şemdinli'de ilçe nüfusuna eşit oranda bir asker sayısına ulaşıldığına değinerek, şu bilgileri verdi: "Şemdinli'nin nüfusu 20 bin civarında. İlçede 20 bine yakın askerden de bahsedebiliriz. Askeri yapı, son dönemlerde güçlendirilmiş jandarma karakolları olarak isimlendirilmeye başlandı. Karma birliklere, yani çoğunlukla piyade birlikler var. Jandarma idari işlemler için bulunduruluyor. Çatışmalardan sonra asker sayısında yoğun artışa gidildi. Sürekli olarak Yüksekova'dan Şemdinli'ye doğru askeri sevkiyatlar yapılıyor."

ŞEMDİNLİ FARKLI BİR STATÜDE

Şemdinli’de son 40-45 gündür çatışmaların hiç durmadığını ifade eden Töre “Her gece savaş tekniğinin en yüksek seviyede kullanıldığı durumla karşı karşıyayız. Bu durum, Şemdinli'nin farklı bir statüye kavuştuğunu gözler önüne seriyor. Olağan hiçbir gün geçmiyor" dedi. Tüm kamu kurumlarının ablukaya alındığını belirten Töre bu nedenle insanların devlet dairelerinde hizmet almakta zorlandığını söyledi.

Belediye Başkanı Töre, sivillerin de devletin yöntemlerinden zarar görmesi hakkında, şunları bildirdi: "Sürekli ilçe merkezinden top atışlarının sürmesi, özellikle çocuklarda ciddi sorunlara yol açıyor. Psikiyatri kliniklerine sevk edilen çok sayıda hasta gözlemliyoruz. Son bir aydır bu sayı oldukça artmaya başladı. Tugay komutanlığına yakın evlerde ikamet edenlerin çocuklarında ciddi sorunlar var. Çünkü askerin yöntemleri bu kişilerin evlerinde çatlaklar, hasarlar meydana getiriyor. Evlerin duvarlarında çatlamalar, kırılmalar görülüyor."

'ŞEMDİNLİ HALKI TÜRK BASININA GÜLÜYOR'

Türk basınının Şemdinli'ye dair haberlerini de eleştiren Sedat Töre, "Şemdinli halkı devletin yanında", "Aşiretler PKK'ye savaşa hazırlanıyor" şeklindeki haberlerin ilçe halkı tarafından gülünç bulunduğunu belirtti. Töre, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığına ve yerelden hazırlanmadığına dikkat çekti: "Türk basınının Şemdinli ile ilgili haberleri tek merkezden çıkıyor. Okuduğumuzda, hepsinin aynı içerikte, kelime kelime aynı olduğunu görüyoruz. Bu haberlerin bir merkezde hazırlanıp gönderildiğini biliyoruz. Hepsi de Ankara'dan hazırlanıyor; yerelden hazırlanmıyor. Tamamen kamuoyunun burada neler olup bittiğini bilmemesi adına, dezenformasyon içeren yayınlar yapılıyor. Halk bunları okuyunca gerçekten gülüyor, şaşkınlıkla izliyor. "Aşiretler savaşa hazırlanıyor"muş! Hangi aşiretler bunlar, neden isim verilmiyor? Bunlar gerçeği yansıtmıyor."
'HALK SAFINI BELİRLEDİ'


Son olarak, 'Şemdinli halkının yer aldığı safın yeterince belirgin olduğuna' vurgu yapan Töre, "Halk hangi safta yer aldığını daha ne kadar netleştirecek? Eylemselliğiyle dile getiriyor, seçimlerle gösteriyor. Halkın talepleri oldukça netleşmiş durumda. Devletin defalarca denediği yöntemlerden vazgeçmesini istiyor. AKP Hükümeti'nin iktidarlaştıkça gerçek niyetinin açığa çıktığı konusunda, Şemdinli halkı hemfikir" diye konuştu.


ANF

Hiç yorum yok: