5 Nisan 2012 Perşembe

AKP, Kendi İktidarını Yaşatmanın, Halk Adaletin Peşinde!


Ankara - Ankara Adliyesi önünde adalet için bekleyen binlerce kişi, “AKP, iktidarını yaşatma gayretinde. Davanın göstermelik olduğu ve adaletin bu şekilde tecelli etmeyeceği” görüşünde hem fikir. 12 Eylül mağdurları, yakınlarını yitirenler, davanın genişletilip, darbenin arka planında yer alanlardan hesap sorulmasını istiyor.

Dört bir yandan Ankara’ya gelen adalet arayan 12 Eylül mağdurları, yaşadıklarının hesabının sorulmasını istiyor. İşkence görenler, mahpus edilenler, yakınlarını yitirenler ve bir de yaşamları çalınanlar siyah beyaz fotoğraflarıyla Ankara Adliyesi önünde sabahın erken saatlerinden itibaren adalet için bekliyor. Davanın göstermelik bir yargılama olduğunu vurgulayan binlerce kişi, AKP’nin samimiyetsizliğine dikkat çekiyor.

Adalet için davaya müdahil olmak amacıyla İzmir’den gelen İslam Arpat, Makedon asıllı. 50 yıl önce göç ettiklerini belirten Arpat, 12 Eylül’de İzmir’de Buca Cezaevi’nde 3 yıl kaldığını, gördüğü işkenceler nedeniyle halen fiziki rahatsızlıklarının bulunduğunu kaydetti. “Annemle cezaevindeyken ana dilimde konuşamıyordum. Türkçe konuş diyorlardı” diyen Arpat, “Kürtlere Diyarbakır zindanında uygulanan ırkçı dayatmalar bize yönelik de uygulandı. Davaya bugün müdahil oldum. Ancak burada 12 Eylül yargılanmıyor. Çünkü bu darbenin arkasında uluslar arası emperyalizm var. Fakat bugün burada uluslar arası emperyalizmin Türkiye’deki işbirlikçi tetikçileri yargılanmak isteniyor. Asıl sorumlular burada değil. Böyle giderse de 12 Eylüller sona ermeyecek” ifadelerinde bulundu.

’12 EYLÜL KÜRDİSTAN’DA HALEN DEVAM EDİYOR’


Davaya müdahil olmak için Diyarbakır’dan gelen mağdurlardan Ahmet Andiç, Diyarbakır 5 Nolu Ceaevi’nde üç buçuk yıl kaldığını, yaşadıklarının hesabının sorulması ve adalet için Ankara’da olduğunu söyledi. 12 Eylül darbesinin anayasa ve siyasi iktidarıyla bugün de sürdüğünü kaydeden Andiç, şunları söyledi: “32 yıl önce Kürtlerin uyanışından ürkenlerin başlattığı vahşet, işkence ve zulüm bugün Kürdistan’da halen de sürmektedir. Bunca yıldır yaşadıklarımızın yarattığı tahribat ciddi boyutlardadır. Diyarbakır zindanında yapılan işkencenin kokusunu unutmak mümkün değil. Bugün Diyarbakır’da yaşıyorum ama halen 12 Eylül her yönüyle hayatımızda.”

‘AKP, SAMİMİ DEĞİL, SADECE İKTİDARINI YAŞATMAK İSTİYOR’

Andiç, mahkemenin göstermelik olduğunu, ciddi bir sonucun çıkacağını ummadığını belirterek, “Bugün yasalar halen Kenan Evren’in ve 12 Eylül hukukunun. Eğer AKP bu anayasayı, bu hukuku reddedip, demokratik esaslarla yeni bir hukuksal düzenleme getirip, bu yargılamaya gitseydi o zaman bir şeyler çıkabilirdi. AKP, burada ancak kendi iktidarını yaşatmanın gayreti içinde. Biz ise halkı bilinçlendirip, adaletin sağlanması için çabalıyoruz” diye kaydetti.

‘TÜM SORUMLULAR YARGILANMALI’

Darbe döneminde DİSK Dev Maden-Sen genel merkez yöneticiliği yapan ve tutuklanıp 3 yıl cezaevinde kalan Hüsnü Koçyıldız da memleketi Sivas’tan Ankara’ya gelip adalet arayan binlerce kişiden biri. Tutuklandığında hiç mahkemeye çıkarılmadığını, 1984 yılında çıkarıldığı ilk mahkemede de tahliye edildiğini belirten Koçyıldız, “İşkencelerden geçtik. O dönem tutuklanıp da işkence görmedim diyen olamaz. Onur kırıcı muameleler gördük. Cezaevinden çıktıktan sonra da mağduriyetimiz bitmedi. İş vermedi kimse bize. Çoluk çocuk mağdur olduk. Mecburen köyüme gidip babadan kalma tarlaları ekip biçerek bugüne kadar yaşamaya çalıştık. Buradan beklentim yok. Ancak iki general dışında bu süreç genişletilir ve o dönemin tüm sorumluları hakkında kovuşturma başlarsa belki sonuç alınır” dedi.

Davaya müdahil olmak istediğini ancak kabul edilmediğini ifade eden Koçyıldız, darbe döneminin Başbakanları, valileri, emniyet müdürlerinin de dava kapsamında yargılanmasını istedi.

12 Ağır Ceza Mahkemesi Salonu’nda görülen duruşma, aranın ardından tekrardan devam ederken, mağdurlar, adalet peşinde olan binlerce kişinin adliye önündeki kararlı bekleyişi de sürüyor.
ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: