21 Kasım 2011 Pazartesi

Türkiye İran Raporu İçin ‘Evet’ Oyu Kullandı

Birleşmiş Milletler, Suudi elçisine suikast ve Atom Enerjisi Kurumu’nun İran raporu için hazırlanan kınama tasarılarını onayladı. İran’a yeni yaptırımların kapısı açan tasarıya Türkiye ‘evet’ oyu vermesi dikkat çekti.

BM Genel Kurulu’nda, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adil El Cubeyr’e suikast planı yapılmasını kınayan karar tasarısı kabul edildi. Suudi Arabistan tarafından 193 üyeli BM Genel Kuruluna oylama için sunulan tasarıya, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 106 ülke “evet” derken, 9 ülke “hayır” oyu kullandı, 40 ülke de çekimser kaldı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice oylamadan sonra yaptığı açıklamada, sonucun büyük bir başarı olduğunu, İran’la birlikte karar tasarısına ‘hayır’ oyu veren diğer 8 ülkenin hiçbirinin Arap ya da Müslüman ülke olmadığını söyledi. Latin Amerika ülkelerinden Küba, Venezuela, Nikaragua, Ekvador, Bolivya ile Kuzey Kore, Ermenistan ve Zambiya tasarıya “hayır” oyu kullanırken, çekimser kalan ülkeler arasında Rusya, Çin ve İsviçre de yer aldı.

Bu arada BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu(UAEK) da İran’ın atom bombası üretmeye yönelik gizli çalışmalar yürüttüğünü ortaya koyan son raporu onayladı. Bu karar tasarısı ise 32 lehte, iki aleyhte ve bir çekimser oyla kabul edildi.

Hiç yorum yok: