10 Temmuz 2011 Pazar

AKP'den Ranta Özel Bakanlık


Seçim öncesinde, Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı olarak kurulacağı açıklanan bakanlığın yeni hükümet kuruluşunda iki ayrı bakanlık olarak yapılandırılması dikkat çekti. Ülkenin Ankara'dan tek elden yönetilmesinin yarattığı sakıncalar tartışılırken AKP yerel yönetimlerin yetkilerini budamaya devam ediyor.

Bölünme sonucu oluşturulan iki bakanlıktan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar yetkilerinin gereksizce genişletilmesinin ardından bakanlık görevine de Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı döneminde adı arazi rantı yaratma ile gündeme gelen Erdoğan Bayraktar’ın getirilmesi hesapların büyük olduğu şeklinde yorumlandı.

İktidar partisi, seçim öncesinde Meclis gündemine getirdiği bir dizi yasa tasarısı ve AKP’li milletvekillerinin yasa önerileriyle imar talanında elini rahatlatacak düzenlemelere hazırlandığının işaretini veriyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni kurduğu kabinede değişiklik yaparak, Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’nı Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri bakanlıkları olmak üzere ikiye ayırdı.

Yapılan son dakika değişikliği ile imar işlerinden sorumlu olacak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkileri önceki bakanlığa göre ciddi oranda genişletildi. Bakanlığın yetki alanına mevcutların yanı sıra, “mülkiyeti kamuya ait olan arsa ve araziler üzerinde yapılacak yapılar” da eklendi.

Buna göre yeni bakanlık, yetkisindeki alanlarda plan değişikliklerini resen belirleyebilecek, yerel yönetimlere görüş sormayacak ve yerel yönetimlerin ruhsatlandırmasa bile yaptığı değişiklikleri iki ay içinde doğrudan yürürlüğe sokabilecek.

Toplu Konut İdaresi başkanlığı döneminde AKP'ye yakın müteahhitlere haksız iş verdiği resmi belgelere de geçen Erdoğan Bayraktar'ın bu bakanlığa getirilmesi de dikkat çekti. Bayraktar, TOKİ başkanlığı döneminde yaptığı açıklamada müteahhitlerin zor durumda olduğunu belirterek, “Buraya TOKİ’ye güvenip de giriyorlar. Bırakın müteahhit para kazansın” konuşmasıyla hatırlanıyor.

Hiç yorum yok: