Demokratik Çözüm Çadırları Platformu tarafından Kürt sorununun demokratik çözümü için birçok il ve ilçede kurulan "Demokratik Çözüm Çadırları"nda toplanan binlerce kişi, Cuma namazı için saf tutarak Başbakan Tayip Erdoğan'a yanıt verdi. Sağanak yağış altında kılınan Cuma namazında, hutbeler Kürtçe okundu. Hutbelerde, Kürtlerin birlik ve beraberliğine dikkat çekilerek, Başbakan Erdoğan'a tepki gösterildi.
AMED
Kürt sorununun çözümüne yönelik adım atılması için "Demokratik Çözüm Platformu" tarafından açılan "Demokratik çözüm çadırları"nda kurulan tartışma platformlarında açığa çıkan "Demokratik halk direnişi" kararı ile devletin din politikalarına tepki gösteren binlerce yurttaşın alanlarda kıldığı "Sivil Cuma Namazı" 3. haftasında da devam etti. Anadilde eğitim, askeri ve siyasi operasyonların durdurulması, PKK Lideri Abdullah Öcalan dahil tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve yüzde 10 seçim barajının kaldırılması şeklinde "4 acil talep" üzerine Koşuyolu'nda açılan ve bugün Dağkapı Meydanı'nda devam eden "Demokratik çözüm çadırı"nda binlerce yurttaş tarihi surların önünde Cuma namazı için saf tuttu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın tepki gösterdiği "Sivil Cuma Namazı" üçüncü haftasında katılımın geçtiğimiz haftalardan yoğun olması dikkat çekti. Yurttaşlara namaz kıldıran ve hutbeyi Kürtçe okuyan Diay-Der Başkanı Zahit Çiftkuran, verdiği vaazda, devlet yetkililerin tepkilerine cevap verdi.
"Bizler adalet kalmadığı için sokaklardayız" diyen Çiftkuran, "Biz camilere karşı değiliz. Camiler Allah'ın evidir herkes bilsin camiler kutsal yerlerdir. Biz sistemin camilerine karşıyız. Cemaatin önünde namaz kılan imamlara karşı değiliz. Çünkü bu hocalar Türk-İslam sentezini aşılıyor biz buna karşıyız. Kürtlerin siyasi eksiği olabilir ama İslam ve din bilgisine ihtiyacı yoktur. Burada yüzlerce medrese eğitimi almış Seydalarımız var. Bu Seydalar herkese ders verebilir. Kimse kalkıp da bize din dersi vermesin" dedi.
VİRANŞEHİR
Urfa'nın Viranşehir İlçesi'nde Cuma namazı, "Demokratik Çözüm Çadırı"nda yüzlerce kişinin katılımı ile kılındı. Havanın yağışlı olması nedeni ile namaz çadırlarda kılındı. Yurttaşların evlerinden seccadeler getirdikleri gözlenirken, birçok kişinin çadırlar önünde abdest aldığı görüldü. Cuma hutbesini Kürtçe okuyan Mele İbrahim Akkaş, Allah'ın daima mazlumun yanında olduğunu ve herkesin mazlumların yanında olması gerektiğini belirtti. Akkaş, "Hz. İbrahim, Nemrut'a karşı zafer kazanmıştır. Hz. Musa, firavuna karşı zafer kazanmıştır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, Ebu Cehil'e karşı zafer kazanmıştır. Allah her daim mazlum ve haklının yanında olmuştur. Peygamberler tarihinde de bu vardır. Allah insanlara kafir de olsa, Müslüman da olsa mazlumların yanında olmayı emreder ve zalim ile adaletsizlere öbür dünyada cehennemin kapısını açar" dedi.
SURUÇ
"Demokratik Çözüm Çadırı"nda toplanan yüzlerce kişi, Cuma namazı kıldı. Cuma namazına Suruç Belediye Başkanvekili Mehmet Özkan, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, Aligor Belde Belediye Başkanı, Eğitim Sen üyeleri ve yüzlerce kişi katıldı. Çadırda yer bulamayan yurttaşlar, sağanak yağışa rağmen çadırın önünde saf tutu.
ŞIRNAK
Şırnak'ta Ömer Kabak Meydan'ında kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı"nda kılınan Cuma namazına yüzlerce kişi katıldı. Çözüm çadırında erkekler namaz kılarken, kadınların ise çadır etrafında ve yol üzerinde nöbet tutmaları dikkat çekti. Cuma namazını kıldıran Mele Sait İdin, "Yaşamını her ne şekilde yitiren kişinin dini vacipleri yerine getirilmeli, kişi yıkanıp namazı kılınmalıdır. Buna karşı çıkanların ya da dini vaciplerinin yerine getirilmesi konusunda engel olanlar Allah'ın emirlerine karşı gelmiş olurlar" dedi. Mele Sait İdin, insan ölüsü ile oynamanın da İslam dinine göre kabul edilmediğini dile getirerek, "İnsan yaşamını yitirdikten sonra vücudu üzerinde herhangi bir oynama bir tarafını kırmak ya da bir parçasını ayırmak kesinlikle dinen kabul edilemeyecek bir şeydir ve bunu yapanlar günahkar olduğu kadar ona sessiz kalanlarda o günaha ortaktırlar" dedi. Namaza yoğun ilgiden dolayı çadırlarda yer kalmazken, yağışlı havaya rağmen dışarıya kimisi kartonlar koyarak ve kimi de evlerinden getirdikleri battaniye, halı ve seccadeler sererek namaza katıldı.
CİZRE
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Cuma namazına saatler kala, işçi, emekçi, esnaf, memur, kadın ve çocuk binlerce kişi buldukları halı, seccade, karton, mont ve puşilerini alarak yağmura rağmen BDP Cizre İlçe binası önündeki "Demokratik Çözüm Çadırı"na akın etti. Ek olarak kurulan 2 çadırında dolmasından dolayı yüzlerce kişi dışarı da yağmurun altında Cuma namazı kıldı. Cizre Belediye Başkanvekili Mehmet Saçı, BDP PM üyesi Mehmet Tunç de saf tutarken, çok sayıda kadının da namaz kıldı. Hutbede Kürtçe vaaz veren Mele Salih Acet, Kürtlerin artık kardeş kavgasını sürdürme oyunlarına gelmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Kürt halkı da dünyadaki bütün insanlar gibi barış, kardeşlik ve demokrasi içerisinde yaşamayı hak ediyor ve bu da onların en doğal hakkıdır" dedi.
Cuma namazından sonra halka hitap eden BDP PM üyesi Mehmet Tunç ise, hutbeye katılan bütün Cizrelilere teşekkür ederek, "Bizim 4 temel talep dediğimiz, askeri ve siyasi operasyonlar durmadıkça, anadilde eğitim sağlanmadıkça, seçim barajı düşürülmedikçe, Öcalan dahil bütün siyasi tutuklular serbest bırakılmadıkça direnişimize devam edeceğiz" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından namaza katılan binlerce kişi, getirdikleri halı, seccade, karton, mont ve puşilerini alarak dağıldı.
İlçe merkezinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, merkezdeki birçok camii ise boş kaldı.
İDİL
İdil (Hezex) İlçesi'nde "Demokratik Çözüm Çadırı"nda Cuma namazı kılındı. Çadırda Kürtçe hutbe okunup Cuma namazı kılındığı sırada polisin yoğun önlem alması dikkat çekti. Cuma namazının kılındığı Aşiti Park çevresinde polisler görüntü almaya çalıştı. Cuma namazını kıldıran imam, "Erdoğan İmam-Hatip mezunlarını kendi özel polisi gibi yetiştirip bölgeye gönderiyor. Kendi verdiği talimatlarla Cuma namazını kıldırmaya çalışıyor. Bizler bu imamların arkasından namaz kılmak istemiyoruz. Bizler barış için, savaşın ve operasyonların durması için, ana dilimizin kabulü için ve siyasi tutsakların serbest bırakılması için bu çözüm çadırlarındayız" dedi.
BATMAN
Batman Belediyesi bahçesinde kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı"nda Cuma namazı kılındı. Yüzlerce kişinin saf tutuğu namaz öncesi imam vaaz verdi. Verilen vaaz da, dışarıda ya da çadırlarda kılınan Cuma namazının "Din istismarı" olarak değerlendiren yetkililere, "Asıl din istismarı yapanlar, Camileri işgal edenler, Kuran-ı Kerim'de yazıldığı gibi halkın dili, kimliği inkar edenlerin Allah'ı inkar edenlerdir" denildi. Çadırın yanında bulunan boş alanda kılınan Cuma namazına yetişmek için mahallelerden gelen yurttaşlar, geç kalmanın telaşına girmeleri ise ilginç görüntülere neden oldu.
SİLOPİ
BDP Silopi ilçe binası önünde kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı"nda kılınan "sivil Cuma namazı"na, BDP İlçe Başkanı Bahattin Alkış, Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu, BDP'li yöneticiler, MEYA-DER, KURDÎ-DER üyelerinin de aralarında bulunduğu binlerce yurttaş katıldı. Çadıra sığmayan yurttaşlar ise çadırın önünde saf tuttu. Yağmurun altında saf tutan yurttaşların kafalarına naylon poşet geçirmeleri dikkat çekti. Yerlere naylon, karton ve battaniyeleri sererek secdeye duran yurttaşlar, namazı kıldıran imam da hutbeyi Kürtçe okudu. Hutbeyi okuyan imam, "Allah kavimleri farklı din ve renklerde yaratmıştır. Her kes bu farklılığa saygı gösterilmelidir. Eğer yurttaşlar kendi anadilleriyle hutbe ve vaaz dileyemiyorsa ve anlayamıyorsa o hutbe geçersizdir" dedi.
Öte yandan ilçede bulunan camilerin boş kalması ise dikkatlerden kaçmadı.
NUSAYBİN
Nusaybin'de 100. Yıl Parkı'nda bulunan "Demokratik Çözüm Çadırı" önünde Cuma namazı kılındı. Binlerce kişi tarafından çadırının önünde Kürtçe hutbe ile yurttaşlar saf tuttu. Namaz kılanlar arasında kadınlar da yer aldı. Namaz öncesinde vaaz veren mele Mehmet Yıldız'ın ardından, MADAY-DER üyesi Mele Hüseyin Aydın, namazı kıldırdı. Mele Aydın, Başbakan Erdoğan'ın kıldıkları Cuma namazına ilişkin yaptığı açıklamaya ithafın, "Kim diyorsa ki dışarı da namaz kılınmaz yanılıyor. Bizim namazımız burada hak nazarında daha da değerlidir. Din birilerinin tekelinde olamaz, birileri bizleri sömürmek için dini kullanamaz" dedi. Mele Aydın, ibadetlerin yerine getirilmesi noktasında şekilsel yaklaşmaktan sakınmak gerektiğini vurgulayarak, "İbadet için yalnızca dört duvar kullanılmaz, her yerde ibadet edilir" diye konuştu.
ADANA
Adana Seyhan İlçesi Ova Mahallesi'nde kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı" yanında kılınan sivil Cuma namazına çok sayıda yurttaş katıldı. Kadınlar da namazı çadırın içinde kıldı. Namazı kıldırtan Mele Mecit Er, zülum yapan imamların arkasında kimsenin olmamasını istedi. Birlik ve beraberliğe vurgu er, Kürt halkının bu dönemde savaşa hayır deyip, birbirine kenetlenmesi gerektiğini söyledi. Namaz kılınırken polislerin görüntü alması dikkat çekti.
KIZILTEPE
Kızıltepe Özgürlük Meydan'ında kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı"nda Cuma namazı sivil imam tarafından Kürtçe hutbe ve vaaz ile kılındı. Namazda binlerce kişi saf tuttu. Namaza, Belediye Başkanvekili Şerife Alp, Belediye Başkan Yardımcısı, Burhan Kurhan, BDP İlçe Eşbaşkanı Gurbet Tekin, BDP il yöneticileri, MEYA-DER, KURDÎ-DER, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce yurttaş katıldı.
Yerlere battaniyeleri sererek secdeye duran yurttaşlar, namazı kılan imam da, hutbeyi Kürtçe okudu. Hutbeyi okuyan imam, çok kültürlülük üzerine okuduğu hutbede, halkların kardeşliğine dikkat çekerek, "Farklılıkların zenginlik olduğunu, herkesin dini inançlarını, kendi ana dillerinde yerine getirmesi gerekiyor. Kuran-ı Kerim'de asimilasyon ve ırkçı politikalar yer almıyor" dedi.
İZMİR
İzmir'de Agora Parkı'ndaki "Çözüm Çadırı"nda "Sivil Cuma" namazı kılındı. Namaza bu hafta da yüzlerce kişi katıldı. Önceki haftaya oranla namaza katılımın daha yüksek olduğu gözlemlenirken, kadınlar da çadırın içinde Cuma namazı kıldı. Yoğun katılımdan dolayı parkın içinde kılınan Cuma namazında Kürtçe hutbe okutuldu. Daha sonra da "Sivil Cuma" namazı kılındı.
VAN
Van'da Ehmedî Xanî Parkı'nda kurulan çadır önünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi "Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük", "Seçim barajı kaldırılsın", "Anadil hakkımızı istiyoruz" pankartları altında saf tuttu. Yağan yağmura rağmen Mele Abdulmecit Kiat tarafından kıldırılan sivil cuma namazında, vatandaşlar yağmurdan korunmak için başlarına naylon ve kartonlar geçirerek saf tuttu. Mele Abdulmecit Kiat okuduğu hutbede, ne Kur'an'da, ne İncil ne de öbür kutsal kitaplarda haksızlığın kabul edilemediğini belirterek, bu yağmur ve soğuk havaya rağmen binlerce kişinin buraya gelip bu şekilde Cuma namazını kılmasının çok anlamlı olduğunu ifade etti.
DOĞUBAYAZIT
Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde belediye binasın yanında kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı"nda yüzlerce kişi cuma namazı için saf tutu. Çözüm çadırı önünde serilen halılar üzerinde namaz kılan yurttaşlar, kardeşlik vurgusu yaptı. Melle Adil Çoban'ın Kürtçe okuduğu hutbede, sivil Cuma namazının anlam ve önemi değindi.
MUŞ
Muş'un Bulanık İlçesi'nde kurulan 'Demokratik Çözüm Çadırı'nda Sivil Cuma namazı kılındı. "Jibo jiyanek bi rumet an azadi an azadi", "Demokratik Özerklikle Demokratik Cumhuriyete" ve Kürt sorunun kalıcı çözümü için öne sürülen 4 ana maddelik yazıların bulunduğu pankartların asılı olduğu çadırın yanında Merkez Camisi bulunmasına rağmen halk sivil cuma namazına yoğun ilgi gösterdi. Namazı kılmak için erken saatlerde çadır içinde saf tutan yurttaşlara öncülük eden İmam Ali Yıldız, vaaz ve hutbeyi Kürtçe okudu. İmam Yıldız, İslam dininde halkların kardeşliğine dikkat çekerek, İslam dininin siyasi çıkarlar uğruna alet edip kutsal dinin gereğini yerine getirmeyen hükümeti eleştirdi. İmam Yıldız, Doğu ve Güneydoğu'da karakol, Medrese ve camilerin yoğun olduğunu, bunun devletin bir politikası ve sisteme hizmet ettiğini belirterek, hükümetin camileri kullanarak İslam dinini kullandığını ifade etti. Yıldız, "Türkiye de yıllardır süren savaşta bunca can kaybına rağmen kanın dökülmemesi için barışın sağlanması için camiler görevini yerine getirmedi. Eğer camilerde gerçek din okunup aşılansaydı bu ülkeye barış çoktan gelmişti" dedi.
HAKKARİ
Hakkari'de Bulvar Caddesi üzerinde bulunan "Çözüm Çadırı" önünde toplanan 2 bin kişi, Cuma namazı kıldı. Çadırda yer kalmayınca yurttaşlar, yağmura rağmen çadırın önüne serdikleri karton ve afişlerin üzerinde sivil cuma namazını kıldı. İmam Serbest Demirel, namazı kıldırırken, aşırı yağan yağmurdan korunmak için yurttaşlar getirdikleri karton, naylon ve şemsiye ile korunmaya çalıştı. Ayrıca çadırda yer bulamayan kadınlar ise, BDP il binasında namaz kıldı. Namazın ardından yurttaşlar basın açıklamasının yapılacağı belediye binası önüne kadar yürüyüş yaptı. Burada açıklama yapan BDP İl Başkan Vekili Orhan Koparan, AKP hükümetinin seçimler yaklaşması ile birlikte Kürtleri bastırmak için askeri ve siyasi operasyonlarına da hız verdiğini belirterek, Kürtlerin kendi mücadelesinden koparma ve sindirme çabası içersinde olduğunu aktardı. Koparan, "Ama şu iyi bilinmeli ki biz Kürtleri asla ama asla kendi özgürlük mücadelemizden koparamayacaklardır. Başbakan Filistin için timsah gözyaşlarını döker, Mısır halkının yanında olduğunu söyler. Libya için yol haritası belirler, ama kendi ülkesinde yaşanan haksızlıkları göremezden gelerek saldırı emrini vermektedir. AKP çözüm için çaba sarf etmesi gerekirken aksine siyasi ve askeri operasyonlarla çözümsüzlükte ve kan dökülmesinden ısrar etmektedir. Birkaç gün önce PKK'nin eylemsizlik kararına rağmen Hatay'ın Amanos Dağlarında yapılan operasyonlar sonucu 7 Kürt genci katledilmiştir. Biz burada AKP hükümeti ve Başbakan'a sesleniyoruz. İnsanların kanı üzerinde siyaset yapmaktan vazgeçin. Kürt sorununun demokratik çözümü Türkiye'nin demokratikleşmesidir" dedi.
YÜKSEKOVA
Yüksekova İlçesi'nde ise Musa Anter Parkı'nda bir araya gelen bir grup, sağanak yağışa rağmen sivil cuma namazını kıldı. Cuma namazına Barış Anneleri İnisiyatifi de destek verdi. Kürtçe okunan hutbe de, barış ve kardeşlik vurgusu yapıldı. Kılınan namazın ardından BDP Yüksekova İlçe Örgütü, basın açıklaması yaptı. İl Genel Meclisi üyesi Ferheng Yazgan, demokratik çözüm ve onurlu bir yaşam çabalarına rağmen AKP Hükümeti'nin operasyonlara, öldürmeye ve tutuklamaya devam ettiğini belirterek, "Bir yandan sahte açılım politikasıyla kandırmaca ve oyalama taktiğine başvuran AKP diğer yandan da tek taraflı eylemsizlik kararına rağmen savaşta, operasyonlarda ısrar etmektedir. AKP ve onun savaş ordusu adeta bir işgal harekâtına girişmiş ve yeni işgal hareketlerine büyük hazırlıklar yapmaktadır" dedi.
Hatay'da 7 PKK'linin öldürülmesine tepki gösteren Yazgan, "Bu yöntemlerle Kürtleri bitireceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Siz olsa olsa önceki hükümetler gibi kendinizi bitirirsiniz. En faşist uygulamalara bu halk boyun eğmedi ve amansız bir direnişle kendisini yeniden yarattı. Bu halkın uzattığı onurlu barış eline operasyon, gözaltı ile karşılık vererek Türkiye halkına da en büyük kötülüğü yapmaktasınız. Bizlerle direngen, cefakâr halkımızla bu uygulamaklarınıza karşı karşıya kalmaya devam edeceğiz ve bizleri bitiremeyeceksiniz. Onurlu ve özgür bir yaşam için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağız. Tüm kamuoyunu bu uygulamalara karşı sesini yükseltmeye çağırıyoruz" diye konuştu.
İSTANBUL
İstanbul'da çözüm çadırının kurulduğu Bakırköy Meydanı'nda saat 12.30 ile 13.00 arasında okunan hutbenin ardından yüzlerce kişi Cuma Namazı kıldı. Yüze yakın kadının da namaza katılarak, erkeklerin yan tarafında saf tutması dikkat çekti. Namaz kılan kadınların yeşil, sarı kırmızı örtüsü de dikkat çekti. Namazın ardından Kürtçe vaazlar verildi.
'Çadırlar demokrasiyi temsil ediyor'
Namazın ardından çadırı ziyaret eden İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in konuşması sık sık "Biji Serok Apo", "Be serok jiyan nabe" "Ya Allah bismillah seroke me Öcalan" sloganları atıldı. Bir kaç haftadır birçok ilde kılınan Cuma namazlarına Başbakan Erdoğan'ın tepki göstererek, kabul olmayacağını söylediğini hatırlatan Tuncel, "Ama Erdoğan şunu çok iyi bilsin, namazı nerde kıldığın nasıl kıldığın önemli değil. İnanarak kıldığın önemlidir. İnançlar kimsenin tekelinde değildir" dedi. Bütün müdahalelere rağmen Kürt halkının Türkiye'nin her yerinde çadır kurduğunu vurgulayan Tuncel, "Yetkililer ve Erdoğan bu çadırların ne anlama geldiğini ve Kürtleri iyi anlamalı. Bu çadırların amacı halen süren Kürt sorunun muhatapları ile çözülmesi mesajıdır. Bu çadırlar bizim için demokrasiyi temsil ediyor. Şu ana kadar kurulan bütün çadırlara AKP tahammül göstermediği için müdahalede bulundu" dedi. Seçimlerdeki yüzde 10 barajının Kürtlere konulmuş bir baraj olduğunu kaydeden Tuncel, Kürtlerin bu baraja rağmen bağımsız adaylarla Meclis'e girerek, sesini duyurmaya devam edeceğini söyledi.
Bu arada Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda halen kurulu olan çadırın 10 Nisan akşamına kadar devam edeceği, 11 Nisan'da da Aksaray Metrosu'na taşınacağı belirtildi. Çadırda bugünkü nöbeti SODAP ve Özgür Hukukçular Derneği devralırken, EMEP'te "Eşitlik, özgürlük, kardeşlik, Kürt sorununa demokratik halkçı çözüm" pankartı ile çadırı ziyaret etti.
MERSİN
Mersin'in Merkez Akdeniz İlçesi Güneş Mahallesi'nde kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı" önünde Cuma namazı Kürtçe hutbe ve vaaz ile kılındı. Çadırın etrafına Şeyh Sait, Mola Mustafa Barzani ve Hüseyin Xızrevi'nin posterleri asıldı. Binlerce yurttaş "Anadil hakkımızı istiyoruz", "Seçim barajı kaldırılsın" pankartları altında sivil Cuma namazını kıldı. Namazı kılan İmam Mehmet Ali Özkan, hutbeyi Kürtçe okudu. Özkan, "Mazlumların yeri cennet, zalimlerin yeri ise cehennemdir. Kuranı Kerim'de herkes eşittir ve herkesin hakkı aynıdır. Bu hakkı çiğneyenler büyük günah işlerler" dedi.
AMED
Kürt sorununun çözümüne yönelik adım atılması için "Demokratik Çözüm Platformu" tarafından açılan "Demokratik çözüm çadırları"nda kurulan tartışma platformlarında açığa çıkan "Demokratik halk direnişi" kararı ile devletin din politikalarına tepki gösteren binlerce yurttaşın alanlarda kıldığı "Sivil Cuma Namazı" 3. haftasında da devam etti. Anadilde eğitim, askeri ve siyasi operasyonların durdurulması, PKK Lideri Abdullah Öcalan dahil tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve yüzde 10 seçim barajının kaldırılması şeklinde "4 acil talep" üzerine Koşuyolu'nda açılan ve bugün Dağkapı Meydanı'nda devam eden "Demokratik çözüm çadırı"nda binlerce yurttaş tarihi surların önünde Cuma namazı için saf tuttu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın tepki gösterdiği "Sivil Cuma Namazı" üçüncü haftasında katılımın geçtiğimiz haftalardan yoğun olması dikkat çekti. Yurttaşlara namaz kıldıran ve hutbeyi Kürtçe okuyan Diay-Der Başkanı Zahit Çiftkuran, verdiği vaazda, devlet yetkililerin tepkilerine cevap verdi.
"Bizler adalet kalmadığı için sokaklardayız" diyen Çiftkuran, "Biz camilere karşı değiliz. Camiler Allah'ın evidir herkes bilsin camiler kutsal yerlerdir. Biz sistemin camilerine karşıyız. Cemaatin önünde namaz kılan imamlara karşı değiliz. Çünkü bu hocalar Türk-İslam sentezini aşılıyor biz buna karşıyız. Kürtlerin siyasi eksiği olabilir ama İslam ve din bilgisine ihtiyacı yoktur. Burada yüzlerce medrese eğitimi almış Seydalarımız var. Bu Seydalar herkese ders verebilir. Kimse kalkıp da bize din dersi vermesin" dedi.
VİRANŞEHİR
Urfa'nın Viranşehir İlçesi'nde Cuma namazı, "Demokratik Çözüm Çadırı"nda yüzlerce kişinin katılımı ile kılındı. Havanın yağışlı olması nedeni ile namaz çadırlarda kılındı. Yurttaşların evlerinden seccadeler getirdikleri gözlenirken, birçok kişinin çadırlar önünde abdest aldığı görüldü. Cuma hutbesini Kürtçe okuyan Mele İbrahim Akkaş, Allah'ın daima mazlumun yanında olduğunu ve herkesin mazlumların yanında olması gerektiğini belirtti. Akkaş, "Hz. İbrahim, Nemrut'a karşı zafer kazanmıştır. Hz. Musa, firavuna karşı zafer kazanmıştır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, Ebu Cehil'e karşı zafer kazanmıştır. Allah her daim mazlum ve haklının yanında olmuştur. Peygamberler tarihinde de bu vardır. Allah insanlara kafir de olsa, Müslüman da olsa mazlumların yanında olmayı emreder ve zalim ile adaletsizlere öbür dünyada cehennemin kapısını açar" dedi.
SURUÇ
"Demokratik Çözüm Çadırı"nda toplanan yüzlerce kişi, Cuma namazı kıldı. Cuma namazına Suruç Belediye Başkanvekili Mehmet Özkan, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, Aligor Belde Belediye Başkanı, Eğitim Sen üyeleri ve yüzlerce kişi katıldı. Çadırda yer bulamayan yurttaşlar, sağanak yağışa rağmen çadırın önünde saf tutu.
ŞIRNAK
Şırnak'ta Ömer Kabak Meydan'ında kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı"nda kılınan Cuma namazına yüzlerce kişi katıldı. Çözüm çadırında erkekler namaz kılarken, kadınların ise çadır etrafında ve yol üzerinde nöbet tutmaları dikkat çekti. Cuma namazını kıldıran Mele Sait İdin, "Yaşamını her ne şekilde yitiren kişinin dini vacipleri yerine getirilmeli, kişi yıkanıp namazı kılınmalıdır. Buna karşı çıkanların ya da dini vaciplerinin yerine getirilmesi konusunda engel olanlar Allah'ın emirlerine karşı gelmiş olurlar" dedi. Mele Sait İdin, insan ölüsü ile oynamanın da İslam dinine göre kabul edilmediğini dile getirerek, "İnsan yaşamını yitirdikten sonra vücudu üzerinde herhangi bir oynama bir tarafını kırmak ya da bir parçasını ayırmak kesinlikle dinen kabul edilemeyecek bir şeydir ve bunu yapanlar günahkar olduğu kadar ona sessiz kalanlarda o günaha ortaktırlar" dedi. Namaza yoğun ilgiden dolayı çadırlarda yer kalmazken, yağışlı havaya rağmen dışarıya kimisi kartonlar koyarak ve kimi de evlerinden getirdikleri battaniye, halı ve seccadeler sererek namaza katıldı.
CİZRE
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Cuma namazına saatler kala, işçi, emekçi, esnaf, memur, kadın ve çocuk binlerce kişi buldukları halı, seccade, karton, mont ve puşilerini alarak yağmura rağmen BDP Cizre İlçe binası önündeki "Demokratik Çözüm Çadırı"na akın etti. Ek olarak kurulan 2 çadırında dolmasından dolayı yüzlerce kişi dışarı da yağmurun altında Cuma namazı kıldı. Cizre Belediye Başkanvekili Mehmet Saçı, BDP PM üyesi Mehmet Tunç de saf tutarken, çok sayıda kadının da namaz kıldı. Hutbede Kürtçe vaaz veren Mele Salih Acet, Kürtlerin artık kardeş kavgasını sürdürme oyunlarına gelmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Kürt halkı da dünyadaki bütün insanlar gibi barış, kardeşlik ve demokrasi içerisinde yaşamayı hak ediyor ve bu da onların en doğal hakkıdır" dedi.
Cuma namazından sonra halka hitap eden BDP PM üyesi Mehmet Tunç ise, hutbeye katılan bütün Cizrelilere teşekkür ederek, "Bizim 4 temel talep dediğimiz, askeri ve siyasi operasyonlar durmadıkça, anadilde eğitim sağlanmadıkça, seçim barajı düşürülmedikçe, Öcalan dahil bütün siyasi tutuklular serbest bırakılmadıkça direnişimize devam edeceğiz" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından namaza katılan binlerce kişi, getirdikleri halı, seccade, karton, mont ve puşilerini alarak dağıldı.
İlçe merkezinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, merkezdeki birçok camii ise boş kaldı.
İDİL
İdil (Hezex) İlçesi'nde "Demokratik Çözüm Çadırı"nda Cuma namazı kılındı. Çadırda Kürtçe hutbe okunup Cuma namazı kılındığı sırada polisin yoğun önlem alması dikkat çekti. Cuma namazının kılındığı Aşiti Park çevresinde polisler görüntü almaya çalıştı. Cuma namazını kıldıran imam, "Erdoğan İmam-Hatip mezunlarını kendi özel polisi gibi yetiştirip bölgeye gönderiyor. Kendi verdiği talimatlarla Cuma namazını kıldırmaya çalışıyor. Bizler bu imamların arkasından namaz kılmak istemiyoruz. Bizler barış için, savaşın ve operasyonların durması için, ana dilimizin kabulü için ve siyasi tutsakların serbest bırakılması için bu çözüm çadırlarındayız" dedi.
BATMAN
Batman Belediyesi bahçesinde kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı"nda Cuma namazı kılındı. Yüzlerce kişinin saf tutuğu namaz öncesi imam vaaz verdi. Verilen vaaz da, dışarıda ya da çadırlarda kılınan Cuma namazının "Din istismarı" olarak değerlendiren yetkililere, "Asıl din istismarı yapanlar, Camileri işgal edenler, Kuran-ı Kerim'de yazıldığı gibi halkın dili, kimliği inkar edenlerin Allah'ı inkar edenlerdir" denildi. Çadırın yanında bulunan boş alanda kılınan Cuma namazına yetişmek için mahallelerden gelen yurttaşlar, geç kalmanın telaşına girmeleri ise ilginç görüntülere neden oldu.
SİLOPİ
BDP Silopi ilçe binası önünde kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı"nda kılınan "sivil Cuma namazı"na, BDP İlçe Başkanı Bahattin Alkış, Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu, BDP'li yöneticiler, MEYA-DER, KURDÎ-DER üyelerinin de aralarında bulunduğu binlerce yurttaş katıldı. Çadıra sığmayan yurttaşlar ise çadırın önünde saf tuttu. Yağmurun altında saf tutan yurttaşların kafalarına naylon poşet geçirmeleri dikkat çekti. Yerlere naylon, karton ve battaniyeleri sererek secdeye duran yurttaşlar, namazı kıldıran imam da hutbeyi Kürtçe okudu. Hutbeyi okuyan imam, "Allah kavimleri farklı din ve renklerde yaratmıştır. Her kes bu farklılığa saygı gösterilmelidir. Eğer yurttaşlar kendi anadilleriyle hutbe ve vaaz dileyemiyorsa ve anlayamıyorsa o hutbe geçersizdir" dedi.
Öte yandan ilçede bulunan camilerin boş kalması ise dikkatlerden kaçmadı.
NUSAYBİN
Nusaybin'de 100. Yıl Parkı'nda bulunan "Demokratik Çözüm Çadırı" önünde Cuma namazı kılındı. Binlerce kişi tarafından çadırının önünde Kürtçe hutbe ile yurttaşlar saf tuttu. Namaz kılanlar arasında kadınlar da yer aldı. Namaz öncesinde vaaz veren mele Mehmet Yıldız'ın ardından, MADAY-DER üyesi Mele Hüseyin Aydın, namazı kıldırdı. Mele Aydın, Başbakan Erdoğan'ın kıldıkları Cuma namazına ilişkin yaptığı açıklamaya ithafın, "Kim diyorsa ki dışarı da namaz kılınmaz yanılıyor. Bizim namazımız burada hak nazarında daha da değerlidir. Din birilerinin tekelinde olamaz, birileri bizleri sömürmek için dini kullanamaz" dedi. Mele Aydın, ibadetlerin yerine getirilmesi noktasında şekilsel yaklaşmaktan sakınmak gerektiğini vurgulayarak, "İbadet için yalnızca dört duvar kullanılmaz, her yerde ibadet edilir" diye konuştu.
ADANA
Adana Seyhan İlçesi Ova Mahallesi'nde kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı" yanında kılınan sivil Cuma namazına çok sayıda yurttaş katıldı. Kadınlar da namazı çadırın içinde kıldı. Namazı kıldırtan Mele Mecit Er, zülum yapan imamların arkasında kimsenin olmamasını istedi. Birlik ve beraberliğe vurgu er, Kürt halkının bu dönemde savaşa hayır deyip, birbirine kenetlenmesi gerektiğini söyledi. Namaz kılınırken polislerin görüntü alması dikkat çekti.
KIZILTEPE
Kızıltepe Özgürlük Meydan'ında kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı"nda Cuma namazı sivil imam tarafından Kürtçe hutbe ve vaaz ile kılındı. Namazda binlerce kişi saf tuttu. Namaza, Belediye Başkanvekili Şerife Alp, Belediye Başkan Yardımcısı, Burhan Kurhan, BDP İlçe Eşbaşkanı Gurbet Tekin, BDP il yöneticileri, MEYA-DER, KURDÎ-DER, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce yurttaş katıldı.
Yerlere battaniyeleri sererek secdeye duran yurttaşlar, namazı kılan imam da, hutbeyi Kürtçe okudu. Hutbeyi okuyan imam, çok kültürlülük üzerine okuduğu hutbede, halkların kardeşliğine dikkat çekerek, "Farklılıkların zenginlik olduğunu, herkesin dini inançlarını, kendi ana dillerinde yerine getirmesi gerekiyor. Kuran-ı Kerim'de asimilasyon ve ırkçı politikalar yer almıyor" dedi.
İZMİR
İzmir'de Agora Parkı'ndaki "Çözüm Çadırı"nda "Sivil Cuma" namazı kılındı. Namaza bu hafta da yüzlerce kişi katıldı. Önceki haftaya oranla namaza katılımın daha yüksek olduğu gözlemlenirken, kadınlar da çadırın içinde Cuma namazı kıldı. Yoğun katılımdan dolayı parkın içinde kılınan Cuma namazında Kürtçe hutbe okutuldu. Daha sonra da "Sivil Cuma" namazı kılındı.
VAN
Van'da Ehmedî Xanî Parkı'nda kurulan çadır önünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi "Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük", "Seçim barajı kaldırılsın", "Anadil hakkımızı istiyoruz" pankartları altında saf tuttu. Yağan yağmura rağmen Mele Abdulmecit Kiat tarafından kıldırılan sivil cuma namazında, vatandaşlar yağmurdan korunmak için başlarına naylon ve kartonlar geçirerek saf tuttu. Mele Abdulmecit Kiat okuduğu hutbede, ne Kur'an'da, ne İncil ne de öbür kutsal kitaplarda haksızlığın kabul edilemediğini belirterek, bu yağmur ve soğuk havaya rağmen binlerce kişinin buraya gelip bu şekilde Cuma namazını kılmasının çok anlamlı olduğunu ifade etti.
DOĞUBAYAZIT
Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde belediye binasın yanında kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı"nda yüzlerce kişi cuma namazı için saf tutu. Çözüm çadırı önünde serilen halılar üzerinde namaz kılan yurttaşlar, kardeşlik vurgusu yaptı. Melle Adil Çoban'ın Kürtçe okuduğu hutbede, sivil Cuma namazının anlam ve önemi değindi.
MUŞ
Muş'un Bulanık İlçesi'nde kurulan 'Demokratik Çözüm Çadırı'nda Sivil Cuma namazı kılındı. "Jibo jiyanek bi rumet an azadi an azadi", "Demokratik Özerklikle Demokratik Cumhuriyete" ve Kürt sorunun kalıcı çözümü için öne sürülen 4 ana maddelik yazıların bulunduğu pankartların asılı olduğu çadırın yanında Merkez Camisi bulunmasına rağmen halk sivil cuma namazına yoğun ilgi gösterdi. Namazı kılmak için erken saatlerde çadır içinde saf tutan yurttaşlara öncülük eden İmam Ali Yıldız, vaaz ve hutbeyi Kürtçe okudu. İmam Yıldız, İslam dininde halkların kardeşliğine dikkat çekerek, İslam dininin siyasi çıkarlar uğruna alet edip kutsal dinin gereğini yerine getirmeyen hükümeti eleştirdi. İmam Yıldız, Doğu ve Güneydoğu'da karakol, Medrese ve camilerin yoğun olduğunu, bunun devletin bir politikası ve sisteme hizmet ettiğini belirterek, hükümetin camileri kullanarak İslam dinini kullandığını ifade etti. Yıldız, "Türkiye de yıllardır süren savaşta bunca can kaybına rağmen kanın dökülmemesi için barışın sağlanması için camiler görevini yerine getirmedi. Eğer camilerde gerçek din okunup aşılansaydı bu ülkeye barış çoktan gelmişti" dedi.
HAKKARİ
Hakkari'de Bulvar Caddesi üzerinde bulunan "Çözüm Çadırı" önünde toplanan 2 bin kişi, Cuma namazı kıldı. Çadırda yer kalmayınca yurttaşlar, yağmura rağmen çadırın önüne serdikleri karton ve afişlerin üzerinde sivil cuma namazını kıldı. İmam Serbest Demirel, namazı kıldırırken, aşırı yağan yağmurdan korunmak için yurttaşlar getirdikleri karton, naylon ve şemsiye ile korunmaya çalıştı. Ayrıca çadırda yer bulamayan kadınlar ise, BDP il binasında namaz kıldı. Namazın ardından yurttaşlar basın açıklamasının yapılacağı belediye binası önüne kadar yürüyüş yaptı. Burada açıklama yapan BDP İl Başkan Vekili Orhan Koparan, AKP hükümetinin seçimler yaklaşması ile birlikte Kürtleri bastırmak için askeri ve siyasi operasyonlarına da hız verdiğini belirterek, Kürtlerin kendi mücadelesinden koparma ve sindirme çabası içersinde olduğunu aktardı. Koparan, "Ama şu iyi bilinmeli ki biz Kürtleri asla ama asla kendi özgürlük mücadelemizden koparamayacaklardır. Başbakan Filistin için timsah gözyaşlarını döker, Mısır halkının yanında olduğunu söyler. Libya için yol haritası belirler, ama kendi ülkesinde yaşanan haksızlıkları göremezden gelerek saldırı emrini vermektedir. AKP çözüm için çaba sarf etmesi gerekirken aksine siyasi ve askeri operasyonlarla çözümsüzlükte ve kan dökülmesinden ısrar etmektedir. Birkaç gün önce PKK'nin eylemsizlik kararına rağmen Hatay'ın Amanos Dağlarında yapılan operasyonlar sonucu 7 Kürt genci katledilmiştir. Biz burada AKP hükümeti ve Başbakan'a sesleniyoruz. İnsanların kanı üzerinde siyaset yapmaktan vazgeçin. Kürt sorununun demokratik çözümü Türkiye'nin demokratikleşmesidir" dedi.
YÜKSEKOVA
Yüksekova İlçesi'nde ise Musa Anter Parkı'nda bir araya gelen bir grup, sağanak yağışa rağmen sivil cuma namazını kıldı. Cuma namazına Barış Anneleri İnisiyatifi de destek verdi. Kürtçe okunan hutbe de, barış ve kardeşlik vurgusu yapıldı. Kılınan namazın ardından BDP Yüksekova İlçe Örgütü, basın açıklaması yaptı. İl Genel Meclisi üyesi Ferheng Yazgan, demokratik çözüm ve onurlu bir yaşam çabalarına rağmen AKP Hükümeti'nin operasyonlara, öldürmeye ve tutuklamaya devam ettiğini belirterek, "Bir yandan sahte açılım politikasıyla kandırmaca ve oyalama taktiğine başvuran AKP diğer yandan da tek taraflı eylemsizlik kararına rağmen savaşta, operasyonlarda ısrar etmektedir. AKP ve onun savaş ordusu adeta bir işgal harekâtına girişmiş ve yeni işgal hareketlerine büyük hazırlıklar yapmaktadır" dedi.
Hatay'da 7 PKK'linin öldürülmesine tepki gösteren Yazgan, "Bu yöntemlerle Kürtleri bitireceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Siz olsa olsa önceki hükümetler gibi kendinizi bitirirsiniz. En faşist uygulamalara bu halk boyun eğmedi ve amansız bir direnişle kendisini yeniden yarattı. Bu halkın uzattığı onurlu barış eline operasyon, gözaltı ile karşılık vererek Türkiye halkına da en büyük kötülüğü yapmaktasınız. Bizlerle direngen, cefakâr halkımızla bu uygulamaklarınıza karşı karşıya kalmaya devam edeceğiz ve bizleri bitiremeyeceksiniz. Onurlu ve özgür bir yaşam için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağız. Tüm kamuoyunu bu uygulamalara karşı sesini yükseltmeye çağırıyoruz" diye konuştu.
İSTANBUL
İstanbul'da çözüm çadırının kurulduğu Bakırköy Meydanı'nda saat 12.30 ile 13.00 arasında okunan hutbenin ardından yüzlerce kişi Cuma Namazı kıldı. Yüze yakın kadının da namaza katılarak, erkeklerin yan tarafında saf tutması dikkat çekti. Namaz kılan kadınların yeşil, sarı kırmızı örtüsü de dikkat çekti. Namazın ardından Kürtçe vaazlar verildi.
'Çadırlar demokrasiyi temsil ediyor'
Namazın ardından çadırı ziyaret eden İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in konuşması sık sık "Biji Serok Apo", "Be serok jiyan nabe" "Ya Allah bismillah seroke me Öcalan" sloganları atıldı. Bir kaç haftadır birçok ilde kılınan Cuma namazlarına Başbakan Erdoğan'ın tepki göstererek, kabul olmayacağını söylediğini hatırlatan Tuncel, "Ama Erdoğan şunu çok iyi bilsin, namazı nerde kıldığın nasıl kıldığın önemli değil. İnanarak kıldığın önemlidir. İnançlar kimsenin tekelinde değildir" dedi. Bütün müdahalelere rağmen Kürt halkının Türkiye'nin her yerinde çadır kurduğunu vurgulayan Tuncel, "Yetkililer ve Erdoğan bu çadırların ne anlama geldiğini ve Kürtleri iyi anlamalı. Bu çadırların amacı halen süren Kürt sorunun muhatapları ile çözülmesi mesajıdır. Bu çadırlar bizim için demokrasiyi temsil ediyor. Şu ana kadar kurulan bütün çadırlara AKP tahammül göstermediği için müdahalede bulundu" dedi. Seçimlerdeki yüzde 10 barajının Kürtlere konulmuş bir baraj olduğunu kaydeden Tuncel, Kürtlerin bu baraja rağmen bağımsız adaylarla Meclis'e girerek, sesini duyurmaya devam edeceğini söyledi.
Bu arada Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda halen kurulu olan çadırın 10 Nisan akşamına kadar devam edeceği, 11 Nisan'da da Aksaray Metrosu'na taşınacağı belirtildi. Çadırda bugünkü nöbeti SODAP ve Özgür Hukukçular Derneği devralırken, EMEP'te "Eşitlik, özgürlük, kardeşlik, Kürt sorununa demokratik halkçı çözüm" pankartı ile çadırı ziyaret etti.
MERSİN
Mersin'in Merkez Akdeniz İlçesi Güneş Mahallesi'nde kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı" önünde Cuma namazı Kürtçe hutbe ve vaaz ile kılındı. Çadırın etrafına Şeyh Sait, Mola Mustafa Barzani ve Hüseyin Xızrevi'nin posterleri asıldı. Binlerce yurttaş "Anadil hakkımızı istiyoruz", "Seçim barajı kaldırılsın" pankartları altında sivil Cuma namazını kıldı. Namazı kılan İmam Mehmet Ali Özkan, hutbeyi Kürtçe okudu. Özkan, "Mazlumların yeri cennet, zalimlerin yeri ise cehennemdir. Kuranı Kerim'de herkes eşittir ve herkesin hakkı aynıdır. Bu hakkı çiğneyenler büyük günah işlerler" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder