29 Aralık 2015 Salı

Cerablus Operasyonu Ne Zaman?...

ANF - AMED DİCLE
Tarih 25 Aralık 2015. Mardin’in Rojava sınırındaki iki köyün muhtarını davet edip görüşen bir Türk subayı, Rojava’dan bazı kişilerle görüşmek istediklerini ve bunun için kendilerine yardımcı olmalarını talep eder.

Köy muhtarları, sınırın diğer tarafındaki akraba köylere bu bilgiyi bir şekilde aktarır. Bunun üzerine, Rojava’dan Halk Meclisi'nin onayladığı iki kişi, sınırı geçerek söz konusu Türk subayı ve yanındaki heyetle görüşme gerçekleştirir.

Türk subayı, Rojavalılara, ''Genelkurmay’ın sınırı geçmek için karar aldığını, Türk askerinin bu sınırları tanımayacağını, zaten ‘o tarafın’ Türk toprakları olduğunu ama Fransızlar zamanında değiştirildiğini, Türkiye’nin operasyon yapacağını Rojava halkının bilmesi gerektiğini'' aktarır. Bu görüşmede özetle verilen mesaj şudur: "Türkiye, Rojava’yı işgal edecek, haberiniz olsun, kaçabiliyorsanız kaçın."

Şimdi verilen bu mesajın altyapısını güçlendirmek için kaç gündür Rojava sınırında çok yoğun bir askeri hareketlilik var. Zaman zaman Türk askerleri sınırı geçip çeşitli tacizlerde bulunuyor. Rojava halkı ise Türkiye’nin bu olumsuz tavrını protesto ediyor. Son olarak dün, bir heyet sınırdaki askerlerle bir görüşme gerçekleştirdi.

TÜRKİYE, ROJAVA’YA SALDIRMAK İÇİN GEREKÇE OLUŞTURMAK İSTİYOR


Türk subayların Kuzey'li muhtarlar aracılığı ile Rojavalılar yaptığı görüşmenin tarihi önemli. Zira bu görüşme, YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri'nin Teşrin’e yönelik başlattığı operasyondan iki gün sonra yapılıyor. Ve aynı günlerde, koalisyon güçleri ile Rojavalılar arasında, Türkiye’nin de fark edeceği şekilde bir trafik yaşanıyor. Zaten sözünü ettiğimiz Cizîrê Kantonu sınırındaki askeri hareketlilik bu duruma verilen basit bir cevap. Türkiye, artık hiçbir şey yapamadığı için, sınırda taciz girişimlerinde buluyor. Rojava tarafından YPG veya Asayiş'in bir mermi sıkmasını ve saldırı için gerekçe oluşmasını bekliyor.

Demokratik Suriye Güçleri'nin Kobanê'nin güneyinde başlattığı operasyon, Ankara’nın tüm hesaplarını alt üst etti. Operasyon devam ettikçe sınır bölgesinde çeşitli saldırı haberler gelebilir. Bu bilgiyi bir kenara not ettikten sonra sahadaki duruma bakalım...

RAKKA VE CERABLUS OPERASYONU

23 Aralık’ta Kobanê'nin güneyinde başlayan operasyon devam ediyor. Teşrin Barajı, IŞİD’den alındı, 28 Aralık’ta Teşrin beldesi. Bu bölgeler Rakka’ya 30, Cerablus’a 40 km uzaklıkta. Teşrin, Cerablus ve Rakka’nın ortasındaki en stratejik bölge. IŞİD sevkiyatı burası üzerinden gerçekleşiyor. Teşrin Barajı'nın geçidi Rakka-Cerablus hattını birbirine bağlıyor. Teşrin barajına hâkim olmak bir nevi Fırat suyuna hâkim olmak anlamına geliyor.

Teşrin Barajı ve beldesinin alınmasının stratejik bir üstünlük sağladığı kesin. Peki bu başarıdan sonra Demokratik Suriye Güçleri, hangi tarafa doğru ilerleyecek? Rakka mı? Cerablus mu? Yoksa 30 km kuzeybatıdaki Mınbıç’a mı? Şimdi Teşrin kontrole alındıktan sonra IŞİD trafiği, Mınbiç üzerinden Rakka’ya olacak. Uzun bir yol ama IŞİD’in başka çaresi kalmadı. Eğer Mınbiç alınırsa o zaman IŞİD’in Cerablus-Rakka arasındaki güzergâhı büyük oranda kapatılmış olur. Bu durumda doğal olarak ilk hedef Mınbıç oluyor. Zaten QSD güçleri Fırat’ın batısında 7 km ilerlemeye başladı bile.

Devam eden operasyon koalisyon güçlerinin katılımı ile oluyor. Koalisyon güçleri ve daha çok ABD; Demokratik Suriye Güçleri'ni birlikte destekliyor, hatta operasyonu birlikte yapıyorlar demek yanlış olmaz.

Mınbiç alınırsa, o zaman Cerablus ve Rakka’nın durumu tekrar değerlendirme konusu olacaktır. Yerel güçler ve koalisyon bu konuda bir takvim çıkaracaklardır. Ancak şunu belirtmek gerek, Türk yetkililerin söylediği ‘kırmızı çizgi’ konusu teorik olarak Rojava ve koalisyon nezdinde bir anlam ifade etmiyor. Fakat Türkiye’nin bir sorun çıkarmaması için ikna edilmesi bekleniyor. Türkiye, ‘kırmızı çizgi’ diyerek IŞİD’i Cerablus’ta korumakta ısrar ederse, iflas etmiş Suriye politikası tam bir hezimete dönüşür. Çünkü Cerablus ve Rakka’ya operasyon bir takvim ve planlanma işi şu anda masada duruyor. Çok yakında olmasa da, uzak bir geleceğe bırakılmayacağı da kesin.  Üstelik Ankara, bu konuda açıklama yaptıkça komik duruma düşüyor, zira 'kırmızı çizgi' ta Tel Abyad'da aşılmıştı. Cerablus’a operasyon yapmak için o zaman siyasi, diplomatik ve askeri zemin uygundu. Ama neden ertelendi bilemiyorum. Rojava yönetimi, bu konuda yanlış bir hesap yaptı diye düşünüyorum.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Türk medyasındaki iddiaların aksine, Teşrin bölgesindeki operasyonda Rusya güçleri yer almıyor. Evet, Rusya ile Rojava'nın ilişkileri var ancak bu ilişki pratik anlamda söz konusu operasyona yansımış değil. Bu diyalog farklı zeminlerde devam ediyor. Önümüzdeki günlerde sonuçları da görülecektir. Aynı durum Fransa için de geçerlidir.

Sonuç olarak; Rojava’daki askeri strateji planlandığı gibi devam etmektedir. Koalisyon güçleri ile ilişkilerde bir aksama yok aksine ilerleme yaşanmaktadır. Kürtler, Araplar, Türkmenler, Asuriler orada siyasi ve askeri ortaklık sağlayarak yeni bir yaşam kuruyorlar. Ve Kürtlerin öncülük ettiği, 3. çizgi olarak tanımlanan demokratik çözüm, ortak yaşam çizgisi artık yerelde olduğu kadar dünyada da kabul görüyor. Bunun olumlu sonuçları yakın zamanda tahmin edilmeyecek kadar hayata geçecektir.

TÜRKİYE’NİN TRAJİK YALNIZLIĞI!

Peki Türkiye ne yapıyor?

Bir zamanlar PYD Eşbaşkanı'nı İstanbul’a davet eden, üst düzey görüşmelerde bulunan, Süleyman Şah için İmralı’dan rica edip sonra Kobanê’ye heyet gönderen Ankara yönetimi, Kürt fobisinden kaynaklı tüm bu kanalları kapattı. Şimdi tek yapabildiği şey; iki köy muhtarı aracılığıyla haber göndermek, sınırda birkaç Akrep tipi araç dolaştırmak ve duvar örmek.

Bu mu ''dünya gücü, Ortadoğu’nun yıldızı''?

Bu sonuç askeri, siyasi ve diplomatik dibe vuruşun trajik yalnızlığından başka bir şey değildir.

Kaynak:  http://anfturkce.net/guncel/cerablus-operasyonu-ne-zaman-amed-dicle

Salih Müslim: ‘Türkiye provokasyon peşinde’

DIRBÊSIYÊ – PYD Eş Genel Başkanı Salih Muslim, Türk askerlerinin Rojava sınırını ihlal etmesinin kışkırtma ve tahrik amaçlı olduğunu, kanunsuzluk ve uluslararası hukukun çiğnenmesi olan bu durumun kabul edilmeyeceğini söyledi.

Türk askerlerinin Rojava sınırını geçip işgal hazırlığına girişmesini ANHA’ya değerlendiren PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, türk devletininin sadece Dêrik bölgesinde değil, Bakurê Kurdistan ile Rojava arasındaki tüm sınır boyunca işgal harekatına girişmeyi hedeflediğini belirterek bu provokasyon girişimidir” dedi.

Muslim, Türk devletinin bu uygulamalarının uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyledi ve “uluslararası yasaları çiğnediği için de tüm dünya devletlerini karşısına alacaktır” uyarısında bulundu.

Rojava yönetiminin de bu konuda gerekli adımları atacağını kaydeden Salih Muslim şöyle konuştu: “Kürt halkı kendi iradesine ve gücüne güvenmelidir. Rojava yönetimi ve buradaki Kürdistan güçleri etraflarında dönen oyunların farkındadır. Bu nedenle gereken adımları atmaya da hazırdırlar. Halkımız bu provokasyon girişimlerine karşı uyanık olmalıdır.”

http://tr.hawarnews.com/salih-muslim-turkiye-provokasyon-pesinde/#prettyPhoto

Türk askerinin Rojava’yı işgal girişimi sürüyor

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) DAIŞ çetelerine yönelik operasyonlarına paralel olarak Türk askerinin Cizîr kantonunda Rojava topraklarını işgal girişimi devam ediyor.

Türk askerleri bu sabah erken saatlerde Rojava-Bakur sınırında, Cizîr kantonunun Girkê Legê kentinin kuzeyindeki Sermisaxê köyünde buldozerler ve iş makinalarıyla Rojava sınırını geçti.

İş makinalarının Rojava topraklarına girdiğini duyan Rojavalılar sınıra doğru yürümeye başladı.

Birkaç gün önce Türk askerinin sınır ihlali girişimi halkın kararlı duruşu karşısında geri çekilmek zorunda kalmıştı. 


Kaynak: http://anfturkce.net/kurdistan/turk-askerinin-rojava-yi-isgal-girisimi-suruyor

AKP savaşla yapamadığını baraj suyuyla yapmak istiyor

KOBANÊ – QSD güçlerinin Tişrîn bölgesinde DAIŞ çetelerine darbe indirip zafere ulaşmasından sonra Fırat suyunun normalin üstünde yükselmesi sonucunda Kobani’nin bazı köylerini su bastı. Halk köylerini terk etmek zorunda kaldı.


Bölgedeki ANHA muhabirleri, Fırat suyunun bu sabahtan beri normal seviyesinin çok üzerinde artış gösterdiğini ve Kobani’nin 35 km batısında Fırat kıyısındaki Qubê ve Boraz köyleri ile nehrin batı yakasındaki diğer birçok köyde evlerin sular içinde kaldığını bildirdi.

Fırat suyunun yoğunluğunun anormal artması sonucunda köylerdeki evlerin yanı sıra çok geniş alanda ekili tarım arazilerinin de büyük zarar gördüğü, çok sayıda köylünün ise, evlerini terk etmek zorunda kaldıkları öğrenildi.

 

Köylüler, Fırat nehrindeki su oranında görülen ani ve anormal artışın arkasında AKP ve Türk devleti olduğunu ve Atatürk barajının kapaklarının açılması yoluyla Fırat nehrinde su yoğunluğunu artırdığını düşünüyor.


Köylüler, DAIŞ, El-Nusra ve Ehrar El-Şam gibi çete gruplarına her türlü desteği veren AKP/Erdoğan yönetiminin, savaşla boşaltamadığı Kobani ve köylerini baraj sularıyla köyleri sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıp alandaki insanları göçertmek istediğini ve savaşla, çete gruplarına destekle yapamadığını şimdi farklı yöntemlerle yapmak istediğini kaydetti.

ANHA 
 
Kaynak: http://tr.hawarnews.com/akp-savasla-yapamadigini-baraj-suyuyla-yapmak-istiyor/#prettyPhoto

Minbic’ten kaçan çeteler Türkiye’ye gidiyor


Minbic’ten kaçan DAIŞ çeteleri Cerablus üzerinden Türkiye’ye geçiyor. Çeteler kaçtıkları alanları mayınladıkları belirtildi.

ANHA’nin haberine göre, çok sayıda DAİŞ çetesi Minbic’ten sabah 05.00 sularında kaçarak Cerablus Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye geçti.

Öte yandan bölgede bulunan yerel ve güvenilir kaynaklar, Türk devletinin araçlarla sınırı kaçan çeteleri aldığını belirtti.

Aynı kaynaklar, çetelerin Minbic’ten kaçarken araziye mayın döşediklerini bildirdi.

Kaynak:  http://anfturkce.net/kurdistan/minbic-ten-kacan-ceteler-turkiye-ye-gidiyor

Türkiye Ezaz’a silah ve cephane geçiriyor

Türk devleti, silah, cephane ve çok sayıda özel kuvvetlerini Bab El-Selame Sınır Kapısı’ndan geçirdi.

Bölgedeki güvenilir kaynaklara göre, Türk devleti yüklü miktarda silah ve cephaneyi Ezaz’a geçirerek El-Nusra ve Ehrar El-Şam çetelerine teslim etti. Aynı kaynaklar, geçirilen silahlarının uzun menzilli ve ağır silah olduğunu bildirdi.

Kaynaklar, cephane ve silahların kamyonlarla Bab El-Selame Sınır Kapısı’ndan geçirilerek Ezaz’a getirildiğini ve kamyonlarla birlikte çok sayıda özel kuvvet mensubunun da geldiğini aktardı.

El-Nusra ve Ehrar El-Şam çeteleri dün 16.00 sularından bu yana Ezaz’a yönelik top atışları sürüyor.

Kaynak:  http://anfturkce.net/kurdistan/turkiye-ezaz-a-silah-ve-cephane-geciriyor

 

 

Hiç yorum yok: