Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Newroz günü “silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir” mesajı ardından Halk Savunma Güçleri (HPG)’nin açıklaması merakla bekleniyor.
Öcalan’ın İmralı’ya giden 3’üncü heyet aracılığıyla yapacağını duyurduğu mesaj, tarihe bizzat tanıklık etmek isteyen "milyonların şahitliğinde" 21 Mart günü yeni bir dönemin kapısını açtı.
Birçok kesime çağrıların yer aldığı mesajda herkesin kilitlendiği nokta ise gerilla güçlerinin geleceğine ilişkin belirlemelerdi. Yeni sürecin stratejik bir konumunu teşkil eden gerilla güçlerinin sınır ötesine çekilme zamanının geldiğini belirten Öcalan’ın çağrısı ardından Kürt Özgürlük Hareketi ve HPG’nin vereceği yanıt bekleniyor.
HPG Anakarargah Komutanlığı tarafından Newroz bayramı vesilesiyle ifade edilen “Önderliğimizin önümüze koyacağı her türlü görevi layıkıyla yerine getireceğiz” sözler net bir tutum olmakla birlikte geri geçilme konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.
HPG kaynakları, “ne zaman geri çekileceksiniz?” sorusuna net bir yanıt vermezken, çekilmenin şekli ve zamanından çok şartlarına odaklanmak gerektiğinin işaretini veriyor.
HPG’liler Öcalan’ın çağrısına katılmakla birlikte ilk aşamada ateşkes ilan ederek süreci gözlemeyi daha uygun görüyorlar. Gerillalar mevcut yumuşama ortamına dikkat çekerken, AKP hükümetinin saldırılarının varlığı da bu konudaki endişelerin halen giderilmediğini gösteriyor.
Türk ordusunun hava ve kara saldırılarının, askeri operasyonlarının devam ettiğine dikkat çeken HPG’liler, sivil alandaki saldırı ve tutuklama furyasının devamından da oldukça rahatsız.
Barış umudunun her zamankinden daha fazla gelişmiş olduğu bu süreçte tersi bir davranış ve tutum sahibi olmayacaklarını belirten HPG’lilerin kaygıları salt askeri hassasiyetlerinden kaynaklanmıyor.
Aşamalar şeklinde ilerlemesi beklenen süreçte AKP hükümeti ve Türk devletinin tutumu, yine Öcalan’ın önerilerine verecekleri yanıtın pratiğe nasıl yansıyacağı HPG’lilerin en önem verdiği husus olarak dikkat çekiyor.
HPG, kendisini karşılıklı bir ateşkes süreci anlamına gelen ilk aşamada değerlendiriyor. Bir gözlem ve denetleme süreci olarak adlandırılabilecek bu süreçte AKP hükümeti ve Türk devletinin tavrına göre tutum sahibi olacak HPG’liler silahların bırakılacağına yönelik spekülatif değerlendirmelere de fazla itibar etmiyor.
AKP yetkilileri ve kimi kesimlerin dillendirdiği ''gerillaların silahlarını bırakarak Türkiye veya başka bir ülkeye gidebilecekleri'' yönlü değerlendirmeleri gerçekçi bulmayan HPG’liler böyle bir durumun söz konusu dahi edilemeyeceğini belirtiyor.
Kürt halkının sadece Kuzey Kürdistan’da değil, dört parçadaki kazanımlarının güvencesi olan gerilla varlığının süreç nasıl gelişirse gelişsin devam edeceğini ifade eden HPG kaynakları silahsızlanma tartışmaları bir yana gerilla ordusunu büyütme hedeflerinin bulunduğuna özellikle dikkat çekiyor.
Dört parçada yaşayan Kürt halkının özgürlüğü tümden yasal güvenceye alınmadan gerillanın silah bırakmayacağını belirten HPG’liler, Kürt halkına yönelecek her türlü saldırıya karşı da savunma görevlerini yerine getireceklerinden kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini vurguluyor.
ANF
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder