18 Mayıs 2012 Cuma

Pentagon’dan Roboski İtirafı

WASHİNGTON - ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü George Little, Wall Street Journal gazetesinin Roboski katliamında ilk istihbaratın ABD tarafından verildiği yönündeki habere ilişkin, önce yorum yapmayacağını söyledi ardından itiraf etti: Ne yazık ki sızdırmalar olur!

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü George Little, olağan basın brifinginde Wall Street Journal gazetesinin Roboski katliamına ilişkin geçtiği haberle ilgili soruları yanıtladı. Gazete haberinin sorulması üzerine Little, “Habere ilişkin söyleyeceklerim, Türk müttefikimizle istihbarat paylaşımı konusunda yorum yapmayacağım. Bizim Türkiye ile kalıcı ve çok güçlü askeri ilişkilerimiz var” diyerek devamla şunları söyledi:

"Geniş yelpazede, bir dizi ulusal güvenlik konusunda Türkiye ile çalışıyoruz. Türkiye, tabii ki önemli bir NATO ortağı. Savunma Bakanı Leon Panetta'nın geçen yılki son Türkiye ziyaretinde belirttiği gibi PKK ile mücadele kritik önem taşıyor. Hem PKK ile mücadele çabalarında hem de diğer zorluklarda Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz."

SIZDIRMA OLABİLİR

Bir gazetecinin, söz konusu haberdeki bilgilerin sızdırma olup olmadığını sorusu üzerine Little, “Bu haberin nereden geldiğini bilmiyorum. İstihbarat konusunda yorum yapmayacağım. Sızdırmalar olur mu? Ne yazık ki olur" diyerek haberi doğrulamış oldu.

‘HABER GÜÇLÜ İLİŞKİLERİMİZE ZARAR VERME YETENEĞİNE SAHİP DEĞİLDİR’


Little, haberin Türkiye ile ilişkileri nasıl etkileyeceğine dair bir soru üzerine, "Kalıcı, sağlam ve güçlü bir ittifakımız var. Türkiye,NATO'nun önemli bir parçası. Türkiye ile önemli ikili güvenlik ilişkilerimiz bulunmakta ve her iki ülke açısından önem taşıyan bir dizi konuda Türkiye ile yakından çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Konunun Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in ABD temaslarında gündeme gelip gelmediği sorusuna karşılık Little, Özel ile ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey'nin görüşmesine dair teknik detaylara girmeyeceğini ama bu konunun gündeme geldiğini ‘hatırlamadığını’ söyledi.

Little, haberin Türkiye'nin ABD'den silah alımlarını nasıl etkileyeceğine dair soruya, "Bu, sadece bir gazete haberi. Benim görüşüme göre bir gazete haberi. Çok uzun yıllar öncesine dayanan çok güçlü bir ilişkiye zarar verme yeteneğine sahip değildir" yanıtını verdi.

WALL STREET JOURNAL İLK İSTİHBARATIN ABD TARAFINDAN VERİLDİĞİNİ YAZMIŞTI

Wall Street Journal gazetesi, dün geçtiği bir haberde Roboski'de 34 kişinin ölümüne neden olan hava saldırısının, ABD'nin verdiği istihbarat üzerine gerçekleştirildiğini kaydetmişti. Gazete katliam öncesinde bir ayrıntıya dikkat çekerek Türklerin, ABD’li yetkililerin ek görüntü alma önerilerini reddettiğini kaydetmişti.

BDP BAŞBAKANI ÖZÜR DİLEMEYE ÇAĞIRDI

Türkiye’de geniş yankı uyandıran haber üzerine, BDP yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, daha önce kendileri tarafından dile getirilen katliamdaki ABD rolünün somutluk kazandığını belirterek, operasyonun ‘milli imkanlarla’ yapıldığını belirten Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı özür dilemeye çağırdı.

TÜRK GENELKURMAYI İDDİALARI YALANLAMAYA DEVAM ETTİ


Erdoğan konuya ilişkin suskunluğunu korurken Türk Genelkurmay Başkanlığı ise yaptığı açıklamada, Wall Street Journal gazetesinde yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Olayda grubun ilk görüntü tespiti Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait İnsansız Hava Aracı tarafından yapılmıştır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler olayı inceleyen makamlara gönderilmiştir” dedi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: