AKP iktidarı polis ve istihbarat birimlerinin desteği ile desteklenen Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle Kürdistan'a haçlı seferi düzenliyor. Avrupa ordularının Mezopotamya'ya yönelik din temelli istila girişimlerinin bir benzeri bugün AKP eli ile Kürdistan'da hayata geçirilmek isteniyor.
Kürdistan'da yükselen sivil itaatsizlik eylemleri çerçevesinde kılınan ‘Sivil Cuma Namazlar'ı AKP'yi harekete geçirdi. Dini kendi tekelinde tutarak İslamiyet'i iktidarının payandası haline getiren hükümet yeni uygulamaları gündemine aldı. Diyanet İşleri Başkanlığı 7 'dinî yüksek ihtisas merkezi' kurma yetkisinin ilki Diyarbakır'da gerçekleştirilecek. AKP, bölgede medreseleri yeniden açılmaya hazırlanıyor.
Hükümet'in yeni politikaları kapsamında geçtiğimiz hafta Diyanet İşleri Başkanlığı'nda bir toplantı düzenlendi. Kamu Düzeni Müsteşarlığı, Polis Akademisi Uluslararası Sınır Aşan Suçlarla Mücadele Araştırma Merkezi ile Emniyet Terörle Mücadele Daire Başkanlığı yetkililerinin katıldığı toplantıda Diyanet yetkilileri Kürt illerindeki çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Toplantıda Diyanet yetkililerinin verdiği bilgilere göre, ‘Kürt illerindeki tüm camilere kadrolu imamlar atandı. İrşat eksenli vaiz sayısında önemli artışlar sağladı. Bölgeye Kürtçe bilen 200 kadın vaizin ataması yapıldı. Aileler bizzat ikamet adreslerinde ziyaret edilerek doğru dini bilgilere ulaştırıldı. Kadın ve aile dayanışma merkezleri açıldı. Kur'an kurslarının sayısı artırılırken Şafi mezhebine özel ilmihal çalışması yapıldı. Bölgedeki imamların sürekli hizmet içi eğitimden geçirilmesi için Kürt illerinde eğitim ve yüksek eğitim ihtisas merkezleri açılması için çalışmalar hızlandırıldı.’
Toplantıda yapılan değerlendirmede asıl amacın ‘Demokratik Özerklik Projesi’nin hedef alındığı ortaya çıktı. Nitekim toplantıdaki değerlendirmelerde, ‘demokratik özerk Kürdistan kurmak isteyen PKK'nin son zamanlarda dini istismar ederek, toplumsal tabanı genişletmeye çalıştığı’ öne sürüldü.
Toplantıda ayrıca, ‘sorunun aşılması’ için yapılması gereken öneriler de gündeme getirildi. Bu bağlamda, ‘‘Medreselerin kurumsallaştırılması ve verilen eğitim içeriğinin ilahiyat fakültelerine denk hale getirilmesinin yaşanan uyumsuzlukları çözebileceği” üzerinde duruldu. Bu önerilerle, AKP'nin cumhuriyetin ilanı ile kapatılan medreseleri de kendine bağımlı kurumlar olarak yeniden açmayı planladığı anlaşılıyor.
Öneriler paketinde Diyanet'in faaliyetlerinin önemine dikkat çekildi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ‘bölgede normalleşmeyi’ sağlama adına dev tesisler yapması gerektiği ve bölgede büyük ölçekli dini merkezlerin kurulması gündeme getirildi.
Bu arada Kürdistan'daki insani ilişkileri de istismar etmeyi hedefleyen AKP Hükümeti, silahlı korucularla elde edemediğini tolumun önde gelen kanaat önderlerini kullanarak yapmaya hazırlanıyor. Toplantının öneriler bölümünde dile getirilen, ‘’Doğu ve Güneydoğu'da kanaat önderlerine duyulan saygı ve hürmete dikkat alınarak bu kişilerin sivil inisiyatif kuruluşları adı altında birleştirilerek, ortak amaca hizmet etmelerinin sağlanabileceği” fikri de bunu kanıtlıyor.
AKP'nin Kürdistan'a dönük bu uygulamaları yeni değil. AKP'li Beşir Atalay Diyanet İşleri Başkanlığı’nın PKK’ye karşı vaazlar üzerinde inceleme yaptığını açıklamıştı. Atalay, bölge illerinde imam-hatip liseleriyle Kuran kurslarının sayılarının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek, bölgede manevi önlemlerin arttırılacağına dikkat çekmişti.
2006’dan bu yana hükümet Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan TRT’ye, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan valilik ve belediyelere kadar birçok kuruma önemli görev ve sorumluluklar veriyor. Örneğin Kürt illerindeki tüm valiliklere 21 Mart 2008'den önce gönderilen ‘Gizli’ ibareli "Bölücü Faaliyetlere Yönelik Eylem Planı-Uygulanacak Tedbirler"de de Diyanet ve bağlı kurumların üzerine düşen görevlere işaret ediliyordu. Planda, özellikle Diyanet birimlerinin bütünlük propagandası yapması, PKK'nin zararlarını anlatması ve Türkçe eğitimi teşvik etmesi isteniyordu.
AKP hükümetinin bölge illerinde imam hatiplerle, Kuran kurslarının sayılarını artıracağını geçen yılın sonunda açıklamıştı. Bununla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı da Kürt illerine yönelik ‘acil eylem planı’ geliştirdi. Bu ‘acil eylem planı’ dahilinde 1362 adet cami inşa edilecek. İmamlığı teşvik etmek için ‘imam evleri’ projesini hazırlayan Diyanet İşleri Başkanlığı’na yüksek meblağ ayrıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in Diyarbakır'da 'dinî yüksek ihtisas merkezi' açılacağını duyurdu. Yeni planlamaya göre ağırlıklı olarak Şafii esaslarının işleneceği ihtisas merkezinde din görevlileri yetiştirilecek. Eğitimlerde medrese geleneğinden de destek alınacağı belirtiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder