15 Eylül 2011 Perşembe

Gerger: Harekât İçin ABD'nin Aktif Desteği Bekleniyor

Araştırmacı-yazar Haluk Gerger’e göre, Türkiye’nin sınır ötesi harekâtında ABD ile Güney’deki Kürt yönetimi ve İran’ın alacağı tutum belirli olacak. Daha öncesi askeri harekâtları anımsatan Gerger, “Operasyon, askeri bir macera olur” dedi.

Araştırmacı yazar Haluk Gerger, askeri bakımdan denenmemiş hiçbir yöntemin olmadığını anımsatarak, “Dolayısıyla denenmişi ve başarısızlığı kanıtlanmış olanı bir daha denemenin çok fazla anlamı yok. Bunu Türkiye biliyor” dedi.

Türkiye’nin bu nedenle ABD’nin aktif desteği ile Güney Kürdistan’daki Kürt yönetiminin aktif stratejik-askeri katkısını alması gerektiğinin farkında olduğunu söyleyen Gerger, “Bunu gerçekleştirebilirse ‘yeni koşullar oluştu, bu sefer ki operasyon yenidir’ diyebilir. Aksi takdirde eskinin bir tekrarı olur, ondan da hiçbir şey çıkmaz. Böyle bir yenilgiyi de göze alamayabilirler” diye konuştu.

‘HERKES KENDİ HAMLESİNİ YAPIYOR’

Sınır ötesi kara harekâtında iki faktörün önemli olduğunu belirterek, “Birincisi ABD faktörü. İkincisi de güney Kürt yönetimini ve İran’ı devreye sokmak. İkinci şıkkın sonuç verme ihtimali daha zayıf. Ama iki taraf da çok sıkıştığı için ‘denenmez’ diye bir şey yok. Şimdi bölgede herkes kendi hamlesini yapıyor. Çünkü bölgede bulanık suda balık avlanıyor” dedi.

“Devletler, bu fırsattan istifade iç hoşnutsuzluğu ortadan kaldırmaya yöneliyor” diyen Gerger, “Çünkü o iç hoşnutsuzlukların Libya’da, Mısır'da ya da diğer kimi ülkelerde ne sonuçlar verdiği ortada. Bu iç hoşnutsuzluğu bastırırken, kimi devletler önce kendi evini düzenlemeye çalışıyor. Türkiye bakımından bu çok önemli. İran'da bu arada kendisine olası bir müdahale bahanesi ortadan kalksın diye Kürt sorununda yeni bir hamle yapıyor” diye konuştu.

‘TASFİYE SONUCUNA ULAŞAMAZLAR’


Araştırmacı yazar Haluk Gerger, ortak bir operasyon yapılabilmesi olasılığının da olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Bütün askeri güçleriyle başarıya ulaşamadıklarını geçmiş bize gösteriyor. İkisinin ortaklığı da bence yeterli değildir. Amerika ve Amerikan dolayımıyla Barzani rejimi de bu işin içine katılabilirse o zaman askeri dengeler, tablo değişebilir. Ama bunun da olasılığı çok ortada yok. Ancak bunlara rağmen, bu ülkeler can havliyle o sıkışmışlığın bir paniğiyle bir maceraya girebilirler. Onu da yakında göreceğiz. Ama o da bir askeri macera olur, kan dökülür, işler çok gerginleşir ama istedikleri sonucu yani sorunu tasfiye sonucunu getirmez” dedi.

Hiç yorum yok: