14 Mayıs 2013 Salı

İlk Gerilla Grubu Sınırı Geçti

 
KCK’nin 25 Nisan'da yaptığı çağrı doğrultusunda 8 Mayıs tarihten itibaren geri çekilmeye başlayan gerilla gruplarından ilki Medya Savunma Alanları'na ulaştı.

Gerilla terimiyle "Van Eyaleti"nden yola çıkan 15 kişilik ilk grup Güney Kürdistan'daki Medya Savunma Alanları’na ulaştı. Gerillalar sınırı gece saatlerinde geçti. Sabah saat 6:30’da Medya Savunma Alanları'nda gerçekleştirilen karşılama törenine, çok sayıda gazeteci de tanıklık etti. Tören kıtası ile selamlaşan grup daha sonra bir açıklama yaptı.

7 GÜN YÜRÜDÜLER

Grup adına konuşan Cigerxwin Fırat, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısı doğrultusunda geldiklerini belirterek “Sürece katkı sunmak istiyoruz” dedi. 14 arkadaşıyla birlikte yaklaşık 7 gün yürüyerek Güney’e ulaştıklarını ifade eden Fırat, “Önderliğimizin başlattığı sürece katılmak amacıyla geldik. Ancak yolda keşif uçuşları ve askeri hareketlilik yoğundu. Biz bu yıl savaşa hazırlanıyorduk, böylesi bir sürecin gelişebileceğini beklemiyorduk. Fakat Önderliğimizin perspektifi bizim için emirdir” diye konuştu.

Grup elemanlarından Savuşka Siirt ise “Önderliğimiz dışında hiçbir güç bizi geri çekemezdi, Önderliğimiz irademizdir” diye belirtti.

GERİLLA İLE BİR GECE  

İlk grubun gelişini izlemek üzere Medya Savunma Alanları’na gelen gazeteciler bir geceyi gerillalar ile geçirdi. Grubun gelişini ANF, DİHA, Nuçe TV, Sterk TV, Newroz TV, Sabah, Bianet, Agos, Dijle TV, İHA, AA, DHA, Hürriyet, Kanal D, Cihan, Reuters, T24, El Cizire Arabi, Kurdsat, Gali Kurdistan, Kurdistan TV, El Cizire İngilizce, Birgün, France Express, Radikal, Cumhuriyet ve gazeteci Hasan Cemal izledi.

HASAN CEMAL: TARİHİ ANA TANIKLIK ETMEK OLDUKÇA HEYECAN VERİCİ

İlk grup ile kısa bir süre yürüyen gazeteci Hasan Cemal “Benim için böylesi tarihi bir adıma tanıklık etmek oldukça heyecan vericiydi. Silahlı ilk grubun çekilişini görmek benim için güzeldi. Bu adım barış süreci için oldukça yararlı oldu. Anladığım kadarıyla bu geri çekilme süreci devam edecek. PKK bunu oldukça ciddiye alıyor. Gelen gerillalar da Önderliklerine derin bir güven duyduklarını söylüyorlar” diye konuştu. 

HPG: İlk gerilla birliği ulaştı

 

HPG Basın-İrtibat Merkezi (HPG-BİM), 8 Mayıs'ta başlayan geri çekilme süreci kapsamında ilk gerilla birliğinin Güney Kürdistan'daki Medya Savunma Alanları'na ulaştığını doğruladı.
HPG-BİM şu açıklamayı yaptı:  "7 mayıs günü HPG Ana Karargahımız Komutanlığımız tarafından yapılan açıklamada Önderliğimizin çağrısı ve hareketimizin kararı çerçevesinde, kuzey Kürdistan'da ve Türkiye'de bulunan gerilla güçlerimizin güney Kürdistan'a geri çekilişinin 8 mayıs günü başlatılacağı belirtilmişti. Kuzey Kürdistan'dan yola çıkan 15 kişilik ilk bir gerilla birliğimiz 14 mayıs günü sabah saatlerinde Medya savunma alanlarına ulaşılmıştır." 

İlk gerilla grubu sınırı geçti

Demokratik çözüm süreci çerçevesinde geri çekilen gerilla gruplarından ilki, Güney Kürdistan'da gerillanın denetimindeki Medya Savunma Alanları'na ulaştı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 21 Mart Diyarbakır Newroz'unda yaptığı çağrısı ardından 8 Mayıs'ta başlayan geri çekilme çerçevesinde ilk grup bu sabah yerel saatle 07.00 civarında Güney Kürdistan'a ulaştı. Gerilla grubunun içinde gazeteci yazar Hasan Cemal'in de olduğu gözlendi. 

19 kişilik HPG grubu, aralarında Türkiye ve Federal Kürdistan Bölgesi'nden bir çok gazetecinin yanı sıra dünya basınından onlarca gazeteci karşıladı. Nuce TV, Sterk TV, DİHA, Fırat Haber Ajansı, Reuters, AFP, AP, El Cezire, Doğan Haber Ajansı gibi çok medyadan gazeteci bunlar arasında yer aldı. 

Konuya ilişkin HPG Anakarargah Komutanlığı'nın gün içinde açıklama yapması bekleniyor.

 Öcalan'ın Newroz'ndaki tarihi çağrısı ardından 23 Mart'ta KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı ve HPG ateşkes ilan ettiğini açıklamıştı. Daha sonra 25 Nisan'da KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı, 8 Mayıs'tan itibaren HPG'lilerin Kürt sorununun çözümü için "Demokratik Çözüm Yürüyüşüne" başlayacağını açıklamıştı.

ANF