1 Ağustos 2010 Pazar

Dortyol'dan bir tanik;"Zaten hersey onceden konusuluyordu"


Dörtyol'da Kürtlere yönelik saldırıların içinde yer alan 20 yaşındaki Gökhan'ın anlattıkları olayların planlı olduğunu gösteriyor: Adları, yerleri belli onların. Hepsi önceden konuşuluyordu, biliniyordu

ÇEVRE İLLERDEN GELENLER YAPTI

'Okumuyoruz, çalışmıyoruz, askere gitmeyi bekliyoruz' diyen Gökhan, 'Tam önümüzde oldu. Biz maçtaydık. Polisler vurulunca koştuk. Sonra halk birikti, dışarıdan da gelenler olmuş. Bu çevre illerden gelenler yaktı. Biz de içindeydik ama biz yakmadık. Zaten halk toplanmıştı. Yakanların arkasından yakılan yerlere doğru yürüdük' diyor.

ADLARI, YERLERİ ÖNCEDEN BİLİNİYORDU

Hiç 'Durun, yapmayın' diyen olmadı mı? sorusuna Gökhan, şu cevabı verdi: Durun diyen niye olsun ki, erzak veriyor PKK'ye. Para veriyor. Adları, yerleri belli onların. Vatandaşın yerleri değildi ki, onların yerleriydi. Hepsi önceden konuşuluyordu, biliniyordu. Haber geldi, Kürtler bayraklı yerleri yakacak diye. Halk dağılmadı.


Her şey eskisi gibi olabilir mi?

Dörtyol'da durum şimdilik sakin. Şehrin içi polis dolu ama sakin sakin oturuyorlar. Sıcaklardan gündüzleri sokaklar pek kalabalık değil. Dörtyol'da Kürtler de bugünlerde merkezde kalabalıklar halinde dolaşmayı pek tercih etmiyorlar.

Peki gerçek durum ne diye sorarsanız, birebir aktarılan şu telefon görüşmesini bir okuyun.

İkisi de Dörtyol'da doğmuş. Aynı apartmanın içinde karşılıklı dairelerde büyümüşler. Aynı okul, aynı sınıf. Okuldan birlikte dönme, kimin evinde sofra hazırsa orada birlikte yemek yeme. Biri Türk, biri Kürt lise öğrencisi iki arkadaş altı ay öncesine kadar böyle yaşamışlar. Sonra Türk olanın arkadaş çevresi değişmiş, biraz uzaklaşmışlar. Şimdi lise öğrencisi iki arkadaşın telefon görüşmesini aktarıyorum. Arayan Türk olanı. Yayladan arıyor.

Sizin dükkanda bir şey var mı?

- Yok

Biz dönünceye kadar evi boşaltın.

- Neden?

Siz de onları destekliyorsunuz.

- Senin de gözün kör olmuş. Bazı gerçekleri görmüyorsun.

Siz evi boşaltın. Oturmanızı istemiyorum. Seni aradığımdan babamın haberi olmasın. O beni kovar, sizi evden çıkartmaz.

Şimdi Kürt olan ailesine 'taşınalım' diye baskı yapıyor 'bu evde artık asla oturmam, kapıyı her açtığımda onun yüzünü görmek istemiyorum, eğer siz burada yaşamaya devam ederseniz ben anneannemim yanına giderim' diyor.

İki kız arkadaşın geldiği nokta çok çarpıcı. Bu iki arkadaş yeniden eskisi gibi olabilir mi?

'KARŞI TARAF'

Parkta, ilk karşımıza çıkanla konuşuyoruz. 'Ben yakmadım ama yakanların arkasından yürüdüm' diyor, 20 yaşındaki Gökhan. Onunla yaptığımız söyleşiyi dehşetle okuyacağınızdan eminim.

Yine Dörtyol merkezde lise mezunu genç bir çalışan kadınla konuşuyoruz. 'Yaşananlara ne diyorsun' diye soruyoruz. 'Durum sakin. Önceki gün konvoy geldiğinde (BDP eşbaşkanlarının gelişinden söz ediyor) çok gergindi. Karşı taraf bir şey yapmazsa sakinlik devam eder' diye yanıtlıyor. Adete durumu anlatan anahtar kelime bu: 'Karşı taraf'... Burada artık Kürtler, özellikle de BDP'li Kürtler 'karşı taraf' olmuş.

Ya da en azından 'onlar' olmuşlar. CHP İlçe Başkanı gelen heyetlere, gazetecilere 'Biz 40 yıldan beri iç içeyiz. Biz onlar gelince yer verdik, yurt verdik. PKK'nin eylemleri nedeniyle her toplumda olan kötü insanlar burada da ortaya çıktı. Zaten dışarıdan gelenler olduğu söyleniyor' diyor. AKP İlçe Başkanı burada Kürtlerin üçte birinin oyunu BDP'ye diğerlerinin başka partilere oy verdiğini, olayları açılama karşı olan MHP ve DTP'nin körüklediğini söylüyor. Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı'nın resmi görüşü ise 'Atatürk sevgisi herkese lazım.'

Dörtyol'daki Türk gençler faacbook'da en ırkçı görüşleri dolaştırıyor. Burada bir gecede 40 işyeri yakıldı. BDP binası yerle bir edildi. Görüntüler ortada, yapanlar belli ama gözaltına alınan tek bir kişi bile yok. Kürtler, olaydan sonra 'geçmiş olsun' diyen komşularının bile yakan yıkan, bağıran görüntülerini izlemiş ekranlardan. İçlerinde CHP'liyi de görmüş, MHP'liyi de, AKP'liyi de...

'BENİM ÇOCUKLARIMSINIZ'

Tabii anlatılan iyi hikayeler de yok değil. Yazının başında sözünü ettiğim telefon görüşmesinde genç kızın sözleri bunu gösteriyor zaten. 'Siz evi boşaltın. Oturmanızı istemiyorum. Seni aradığımdan babamın haberi olmasın. O beni kovar, sizi evden çıkartmaz.'

Bir başka hikaye de şu: Linç gecesi bir Kürt ailenin çocukları evde yalnız. Türk komşu derhal onların evine gidiyor, çocukları alıp kendi evine getiriyor. 'Soran olursa siz benim çocuklarımsınız' diyor. Pek çok Kürt aileye geçmiş olsun, yapabileceğimiz bir şey var m' telefonları geliyor. Dükkan sahiplerine geçmiş olsun ziyaretleri gerçekleşiyor. Evet, Dörtyol'da durum bu. Şimdilik sakin.


İBRETLİK BİR LİNÇ HİKAYESİ

'Biz de içindeydik'


Tam yerindeyiz. İsmiyle müsemma, Alparslan Türkeş Parkı'ndayız. Dört genç oturuyor, ikisi Kürt, ikisi Türk. Biz Günlük gazetesinden geliyoruz deyince 2 Kürt genci bulunduğumuz yerden ayrılıp yan banka geçiyor, konuşmamız boyunca bize kulak kesiliyor.

Gökhan ve Ferhat, 20 yaşındalar. Gökhan soyadını vermekten çekinmedi ama Ferhat istemeyince soyadlarını almadık. Zaten sohbet boyunca sadece Gökhan konuştu. Önce laf nereden geldiyse 'Burada insanlar bir tuhaf oldu, düşene bir tekme de onlar atıyorlar' dedi. Biraz futboldan söz etti. Sonra da sadede geldik.

Ne iş yapıyorsunuz?

Okumuyoruz, çalışmıyoruz, askere gitmeyi bekliyoruz. Benim birader asker, Lice'de, tam yerinde. Onun gelmesini bekliyorum.

Ne oldu burada, siz olanları gördünüz mü?

Tam önümüzde oldu. Biz maçtaydık. Polisler vurulunca koştuk. Hatta birisini ben koydum arabaya. Ama Allahın işine bak, hem mübarek gün, hem ikisi oruçluymuş, hem de şehit oldular. Sonra haber aldık kaçanlardan birini vurmuş polis. Suratı paramparça olmuş. Ölmüş.

Sonra bu yakma, yıkma olayları nasıl oldu.

O da olaydan bir saat sonra, bu parkta oturuyorduk. Tam önümüzde. Dört tane Arap, daha önce trafik çevirmesine yakalanmışlar. Tam üç kere. artık dördüncü olacak diye kaçmışlar. Onlar kaçınca poliste havaya ateş açtı. Silah sesini duyan 'Teröristler yakalandı' diye geldi. Onlar yalvardı 'Biz terörist değiliz' diye ama çok dayak yediler. Zavallılar, bir tanesi için 'öldü' diyorlar. Yazık oldu onlara da.

Peki yakma yıkma işi nasıl oldu?

Sonra halk birikti, dışarıdan da gelenler olmuş. Bu çevre illerden gelenler yaktı. Halk toplanmıştı zaten. Halk da yakılan yerlere doğru gitti.

Hiç 'Durun, yapmayın' diyen olmadı mı?

Durun diyen niye olsun ki, erzak veriyor PKK'ya. Para veriyor. Adları, yerleri belli onların. Vatandaşın yerleri değildi ki, onların yerleriydi. Hepsi önceden konuşuluyordu, biliniyordu. Niye senin benim, yerimi yakmadılar. Ama teröristin dediği oldu. Onların istediği Kürt-Türk çatışması çıkarmak.

PKK'nin dediği oldu diyorsun ama yakanlar, yıkanlar PKK'li değil ki.

Sonra haber geldi, Kürtler bayraklı yerleri yakacak diye. Toplanmış Kürtler, buraya geliyor dediler. Halk dağılmadı. Ama dün halk cevabını verdi. Bir de konvoy gelecekti buraya. Halk da 'Gelecekse biz karşılayacağız' dedi. Ama gelemedi. Vali 'Biz karşılayacağız, sokmayacağız' dedi. Halk da valiye 'hayır biz karşılayacağız' dedi.

Siz de içinde miydiniz?

Biz de içindeydik ama biz yakmadık.

Senin hiç Kürt arkadaşın var mı?

Var tabii. Bak onlar Kürt. (Az önce yanımızdan ayrılan arkadaşlarını gösteriyor.)

Peki bundan sonra Kürtler ve Türkler bir arada yaşamakta zorlanır mı burada?

Yazık oldu. PKK Kürt-Türk çatışması olsun istiyordu. Zaten amaçları da o. İstedikleri oldu. Zaten sayıları azalmış görüyorsanız. Amaçları kendilerine yandaş toplamak. BDP konvoyu kesin gelecek. O zaman gene olur olaylar. Onlar Türk bayraklı yerleri yakacak diyorlar.

Siz bu olaylardan çok etkilendiniz mi?

Çook. Polisler ölünce maçı yarım bıraktık.


Facebook'ta Dörtyol

Facebook'ta yanan bina görüntülerinin eşliğinde işte bu görüşler paylaşılıyor:

  • Bu daha başlangıç ... devamı geliyooo!!!

  • Önce BDP binasını yakıp balkonuna Türk Bayrağı asan Dörtyol'lu Aslanlarımız, daha sonra PKK'lı olarak bilinen işyerlerini yaktılar.. Kurtuluş Savaşında İlk Kurşunu Atan Dörtyol'lular olarak.. Şehidine ve Memleketine sahip çıkan tüm hemşerilerimizi yürekten kutluyoruz! İyi ki Varsınız.

  • Olaylardan sonra PKK'lıların partisinin DTP hali...

  • Terör'e Gereken İlk Tokat Hatay 4 Yollulardan GELDİ.! TÜRK'ler Derin Uykusundan Bir Uyandı. Pir Uyandı . Hatay Dörtyol'da akşam saatlerinde 4 polisin şehit olduğu terör saldırısı sonrası toplanan kalabalık, BDP ilçe binasını ve bazı işyerlerini ateşe verdi.

  • Sayman elektronik, aydın kuymculuk, dtp, mancak döner.. yardım ve yataklık cezası :) soysuza korku gerekkk...

    Filiz KOÇALİ

    Yarın: Dörtyol'da... Gece... Nöbetteyiz