2 Aralık 2010 Perşembe

Fetullahçılar Zayıflayınca Süleymancılar Devreye Sokuldu


AKP hükümeti Kürt illerinde tıpkı Fethullahçılar gibi ‘Türk İslam’ sentezli Süleymancılar Cemaati eliyle yeni bir asimilasyon planını devreye koymaya hazırlanıyor.

Gülen cemaatinin bölgede deşifre olup zayıflamasından sonra AKP Hükümeti ‘Süleymancıları’ ön plana çıkarma arayışlarına girdi.

Hükümet, plan çerçevesinde Kürt illerinde görev yapacak ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olacak ‘irşat ekipleri’ oluşturulmasına karar verdi. Süleymancıların içinde yer alacağı İrşat Ekipleri’ne 2011 Mali Bütçe Tasarı’na göre bu yıl 52 Milyon TL aktarılacak ve yine plan dâhilinde bölgeye 1362 yeni camii inşa edilecek.

Hükümetin, Diyanet eliyle yürüteceği bu çalışmanın gerekçesini ise “Bölücü akımlara karşı vatandaşları doğru bilgilendirmek amacıyla ‘irşat ekipleri’ kurulacak” diye nitelerken, İrşat Ekipleri sadece Kürt illerinde görev yapacak.

Hükümetin niyetini açıkça belli ettiği tasarı metninde, İrşat Ekipleri’nin faaliyetlerinin en ücra köy ve kasabalara kadar çalışma yetkisi tanınacağı belirtildi.

Tasarının devletin ‘irtica’ karşıtı kurumları ve AKP Hükümeti’nin uzlaşısı temelinde hazırlandığı da, “Türkiye genelinde kurulacak olan “il özel irşat ekipleri” il müftülüklerince Valilerin onayı ile kurulacaktır” sözleri ile açıkça anlaşılıyor.

53 MİLYON TL ÖDENEK AYRILACAK

İrşat Ekipleri’nin asıl amacı hem Kürtlerin asimilasyonu hem de ‘ajan örgütlenme’ yaratmak olduğu anlaşılıyor. Tasarıda, “İrşat Ekipleri, ülkenin birlik ve beraberliğini korumak amacıyla bölücü ve yıkıcı faaliyetlere karşı görev yapacak. Bu kapsamda vatandaşlarla camide ve cami dışında bir araya gelecek olan ekipler, irşat faaliyetlerinde bulunarak teröre karşı da uyarıda bulunacak” sözleriyle, bu oluşumun bölgede bir dönem binlerce cinayete imza atan Hizbul-kontra örgütlenmesinin AKP versiyonu olduğuna işaret ediyor.

‘CEMAATÇİ İRŞATÇILAR’ İŞ BAŞINDA

Bu yeni dönem ‘Hizbul-kontra’ örgütlenmesi kimlerden oluşacağı ise planın en önemli parçası. Keza Kürdistan’da İrşat Ekipleri zaten yıllardır görev başında tasarıda belirtilen yeni düzenleme ile sadece din ve dindarlık kisvesi altında yapılan asimilasyon politikalarının resmileşmesi anlamına taşıyor.

Tasarıda özellikle vurgulanan “Doğu Anadolu Bölgesi”nde, zaten birçok cemaat evi ve cemaatlere bağlı yurt bulunuyor. Bu cemaatlerin dershane, öğrenci yurtları ve kuran kursları adı altında faaliyet yürüterek, halkı Kürt siyasal hareketi olan DTP ve PKK’den soğutarak cemaatlere bağlamayı hedeflediği biliniyor. Ayrıca Valilikler onayıyla, ‘Kuran kursuna ve öğrenci yurtlarına yardım adı altında’ halktan ve esnaftan makbuz karşılığı para toplanıyor.

SÜLEYMANCILAR DEVREDE

AKP’nin bu yeni ‘yasal’ kılıflı asimilasyon planında İrşat Ekipleri’ni Süleymancılar olarak bilinen cemaat üyelerinden oluşturacağı öğrenildi. Keza, Gülen cemaatine verdiği desteğin bölgede deşifre olup zayıflamasından sonra hükümet şimdi de kamuoyunda “Süleymancılar” olarak bilinen cemaati ön plana çıkarıyor.

Şu an hayatta olmayan Süleyman Hilmi Tunahan’ın kurduğu Süleymancılar Cemaati’nin en aktif çalışmasını Van’da yürütüyor. Süleymancılar son aylarda birçok ile ve ilçede Kuran kursları ve öğrenci yurtları açtılar. Özellikle esnaf ve halktan da makbuz karşılığı para topluyorlar.



SÜLEYMANCILAR’DA ‘KÜRTÇE YASAK’


Yerel kaynaklar, Süleymancılar’a ait öğrenci yurtlarına dair ise şu bilgileri verdi: “Öğrenci yurtlarında ve kuran kurslarında Kürtçe konuşmak bile yasak. ‘Devletimizin resmi dili Türkçedir, siz de Türkçe konuşacaksınız. Türk bayrağının altında yaşıyorsak hepimiz Türküz’ diyorlar. Eğitimcilerin ve yurt görevlilerinin büyük çoğunluğu Kürt olmasına rağmen kendileri de kesinlikle Kürtçe konuşmuyor. Kürt gençlerini, asimile ettikleri ve yanlarına aldıkları Kürtlerle kazanmaya çalışıyorlar. Bu yurtlarda, fakir ve özellikle köylerden gelen ve kalacak yeri olmayan Kürt öğrenciler hedefleniyor. Eylem veya yürüyüşlere katılanlar ise derhal yurtlardan atılıyor. Bu yurtlarda, Kürt öğrenciler kendi Kürt değerlerinden uzaklaştırılarak BDP ve PKK karşıtı bir şekilde eğitiliyor. ”

SÜLEYMANCILARIN ANA ÜSSÜ VAN


Merkezi İstanbul’da bulunan Süleymancılar, Van ilini pilot il olarak kullanıyor. Üs olarak burayı seçen cemaat; Hakkari, Ağrı, Bitlis, Muş, Bingöl, Iğdır, Kars, Ardahan ve Erzurum illerine açılmayı hedeflediği de gelen bilgiler arasında.

Süleymancıların sadece Van merkezinde dört öğrenci yurdu bulunuyor. Cemaatin ilde İpekyolu Talebe Yurdu (Merkez Yurt), Kardelen Kız Talebe Yurdu, Şerefiye Talebe Yurdu ve bu yıl açılan Vangölü Talebe Yurdu bulunuyor.

HAKKÂRİ VE VAN’DAN BAŞLANACAK

Vatandaşlar, Valilik ve yurt yetkililerinin ilişkilerinin güçlü olduğunu kaydederek, “Valilikten ve emniyetten yurtları ziyaret edip toplantılarına katılanlar oluyor. Bazı polis ve askerler kurban paralarını bu yurtlara veriyor. Ayrıca halktan kuran kursuna yardım adı altında para, kurban derisi, yiyecek ve giyecek toplanmasına yardımcı oluyorlar” dedi.

Süleymancıların Van’a bağlı Başkale İlçesi Talebe Yurdu, Muradiye İlçesi Şelale Talebe Yurdu, Çaldıran’da ise Çaldıran Talebe Yurdu ismiyle yurtları bulunuyor.

Yine Doğubayazıt, Hakkâri, Yüksekova ve Şemdinli’de birer; Tatvan’da ise biri kız yurdu olmak üzere iki öğrenci yurdunun olduğu biliniyor.