18 Mart 2012 Pazar

Diyarbakır Newrozu'ndan Notlar

AKP hükümetinin yayınladığı genelge ile yasaklanmasına rağmen kurulan barikatları aşarak Newroz alanına giren 1 milyona yakın yurttaş, "Statüsüzlüğe" hayır diyerek, Demokratik Özerklik'teki ısrarını ortaya koydu. Kürt kimliğinin tanınması, anadilde eğitim ve örgütlenme hakkı gibi Kürtlerin 4 temel talebinin dile getirildiği Diyarbakır Newrozu'nda PKK Lideri Öcalan'a özgürlük istendi.

Polisin sabahın erken saatlerinden itibaren adeta sıkıyönetim uyguladığı Diyarbakır'da yaşanan çatışmaların ardından yaklaşık 1 milyon kişi Newroz alanında bir araya geldi. Kürtlerin 4 temel talebinin dile getirildiği kutlamada, talepler "Statüsüzlüğe karşı Demokratik Özerklik", "Anadilde eğitim", "Kürt kimliğinin anayasal güvenceye alınması", "Örgütlenme hakkı" ve "Öcalan'a özgürlük" şeklinde sıralandı. Kürt siyasetinin "Yeni bir başlangıç" olarak tanımladığı bu yılki kutlamada "Diyalog ve müzakere direniş ile olur" mesajı verdi.

İŞTE DİYARBAKIR NEWROZ’UNDAN NOTLAR

* Sabah saatlerinde alınan yoğun polisiye önlemler OHAL'ı aratmadı. Newroz Parkı'na giden tüm yollara zırhlı polis araçları, yüzlerce çevik kuvvet ve sivil polis ile barikat kurulurken, kent merkezi üzerinde sık sık helikopterler uçtu. Kent merkezinde de konumlanan çok sayıda çevik kuvet ve zırhlı polis araçları dikkat çekti. Belediye araçlarının ise çalışmasına valilik kararı ile izin verilmedi.

* OHAL görüntüleri ile Newroz'a uyanan Diyarbakırlılar, tüm mahallelerde kepenk açmadı. Sessizliğe bürünen kent, ilerleyen saatlerde binlerce kişinin sokaklara çıkması ile bozuldu. Yeşil sarı kırmızı flamalar ve yöresel kıyafetleri ile sokağa çıkan binlerce kişi mahallelerde toplandıktan sonra alana doğru yürüyüşe geçti.

* Alanın dört bir tarafında polis barikatı ile dolan yurttaşların geçişine izin verilmedi. Şehir merkezine geri dönerek BDP Il binası, Bağlar Kuruçeşme ve Kayapınar Kantar gibi farklı noktalarda toplanan kitle yollarda lastikler yakarak Newroz halayına durdu. Kentin dört bir tarafından dumanlar yükselirken, yer yer patlama sesleri yükseldi.

* Sento Caddesi üzerinde yaşanan çatışmalarda müdahale için gelen TOMA aracının üzerindeki PKK yazısı dikkat çekti.

* Bağlar İlçesi’nde devriye gezen polis aracından yapılan "Newroz bugün değil, 21'inde izinlidir. Gelin 21'inde kutlayın" şeklindeki anons dikkat çekti. Polis anonsu yurttaşlar tarafından yuhalanırken, gençler de aracı taşladı.
* Yaşanan çatışmalarda evlerden eylemcilere limon atılması ile sokaklar limonla doldu. Bazı evlerden de eylemcilere ekmek ve su atıldı.

* Diyarbakır'ın Ergani, Silvan, Çınar, Bismil, Lice ile çok sayıda ilçe ve çevre illerden gelen yurttaşlar Diyarbakır girişinde polis tarafından durdurularak geçişlerine izin verilmedi. Polis arabalara da ceza kesti. Polis engeline aldırış etmeyen yurttaşlar yaya olarak şehir merkezine geldi.
* Alana girmek isteyen gazetecilere polisin sarı basın kartını sorması dikkat çekti.

* Tüm noktalardan toplanmaların ardından kitle tekrar alana doğru yürüyüşe geçti. Urfa yolu ve Bağlar Kuruçeşme tarafından polis barikatına yürüyen on binlere polis tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale ederken, kitle taşlarla karşılık verdi. Uzun süre süren çatışmaların ardından polis çekilmek zorunda kalırken, yurttaşlar polisin kurduğu bariyerleri lağım suyuna atarak alana doğru yürüyüşe geçti.

* Belediye otobüslerinin yasaklanmasına karşı şehir içi ücretli çalışan minibüsçüler, yurttaşları ücretsiz olarak Newroz alanına taşıdı.
* Yenihal civarında da kitle ile polis arasında sert çatışmalar yaşanırken, çatışmalar saatlerce devam etti. Polisin buradaki müdahalede gerçek mermi kullanması dikkat çekti.

* Alana giren kitlenin bir bölümü, polis müdahalesi ve yasağı protesto etmek için alanın etrafında bekleyen 10'a yakın GSM şirketlerine ait baz istasyonu araçlarını ateşe verdi.

* Polis barikatının aşılmasının ardından on binlerce kişi tarlalardan tek sıra halinde Newroz alanına doğru yürüyüşe geçti.

* BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Altan Tan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu BDP'li seçilmişler de polis barikatına takıldı. Polis ile tartışan BDP'liler, yaşanan gerginliğin ardından kol kola girerek polis barikatının üzerine yürüdü. BDP'liler barikatı aşarak yüzlerce yurttaş ile alana doğru yürüyüşe geçti.

* Bir süre yürüyen BDP'li seçilmişler, ardından BDP otobüsüne binerek alana doğru hareket etti. BDP otobüsünün alana girmesi ile otobüse doğru koşan on binlerce kişi "Kürdistan sizinle gurur duyuyor" sloganları attı. Alanda biriken yüz binlerce kişi nedeniyle alana girmekte zorlanan otobüsün alana girmesi yaklaşık 1 saat sürdü.

* Ses cihazları ve teknik malzemelere el konulması nedeniyle anonslar ve konuşmalar BDP otobüsünden yapıldı.

* Her yıl yapılan Newroz kutlamalarında Sağlık Il Müdürlüğü tarafından gönderilen ambulanslar bu yıl gönderilmedi.
* Alanda biriken yüz binlerce kişi "Işte Amed işte Newroz" sloganları atarken, alanda en çok atılan slogan ise "Bijî Serok Apo" ve "Newroz'a te piroz be ey Serok Apo" sloganları oldu.

* Alanda PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Newroz konuşmasının dinletilmesi ile alanda sloganlar çığlığa dönüştü. Öcalan posterleri, PKK ve KCK bayraklarının açıldığı alanda, kitlenin Newroz yasağına yönelik öfkesini sloganları ile dışa vurdu.

* Alana giren yurttaşlar sahne, sahne tepesi ve protokol bölümlerini işgal ederken, BDP'li seçilmişler konuşmalarını otobüsten yaptı.

* Kürt siyasetçileri tarafından burada yapılan konuşmalarda, Kürtlerin yeni anayasada yer almasını istediği "Statüsüzlüğe karşı Demokratik Özerklik", "Anadilde eğitim", "Kürt kimliğinin anayasal güvenceye alınması", "Örgütlenme hakkı" şeklindeki 4 temel talep ile "Öcalan'a özgürlük" mesajları öne çıktı.

* Konuşmaların ardından Türkiye cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tututukluların gönderdiği mesajın okunması alanda uzun süre alkışlandı.

* Uzun süre yurttaşların alana akını devam ederken, Diyarbakır'da Newroz kitlesi 1 milyona yaklaştı.

* Yapılan konuşmaların ardından 1 milyona yakın kitle "Özgürlük Yürüyüşü" ile Yeniköy Mezarlığı üzerinden BDP Il binasına doğru yürüyüşe geçti. Önde BDP otobüsü arkasında askeri düzende yürüyen gençler ve yüz binler, "Bijî Serok Apo" sloganları ile yürüyüdü.

* Yürüyüş kolunun Yeniköy Mezarlığı'na gelmesi ile polis BDP otobüsünün önünü zırhlı araç ile keserek, tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Müdahale sırasında plastik mermi kullanıldı.
* Müdahaleye taşlarla karşılık veren gençler ile polis arasında yaşanan çatışmanın ardından kitle şehir merkezine dağıldı. Bağlar Sento Caddesi, 5 Nisan Mahallesi ve Cezaevi Üst Köşesi'nde biriken yurttaşlar ile polis arasındaki çatışma burada da devam etti.

* Kuruçeşme'de polis gençleri Geterler Petrol'un içine koyarak feci şekilde dövdükten sonra serbest bıraktı.

* Şehir merkezinde çıkan çatışmalarda polisin gaz bombalarını evlerin ve iş yerlerinin içine atması dikkat çekti.
* Diyarbakır Ofis bölgesi, Bağlar, Kayapınar, Sur başta olmak üzere kentin tamamında esnaflar kepenk açmadı.
* Halk Silvan, Bismil, Ergani, Lice ilçelerinden sabahın ilk saatlerinden itibaren kent merkezine akın etmeye başladı. Kent girişinde engellenen vatandaşlar araçlar engellenince, barikatları yürüyerek aştılar. Ama polis yer yer gaz bombalarıyla müdahale etti.

* Bismil'de sabah saatlerinde Diyarbakır'a gelen tren Newroz trenine dönüştü.


* Ozanın dediği gibi "Boşuna çekilmedi bunca acı" Diyarbakır'da anlam buldu. 1990'lardan bu yana yasaklanmaya çalışılan Newroz kutlamaları halkın büyük direnişiyle bir kez daha kırıldı.

ANF NEWS AGENCY

1 Milyon Kişi Newroz Alanında

Devletin tüm engel ve barikatlarına rağmen Diyarbakır’da Newroz alanında bir milyon kişi toplandı. Newroz alanında ilk konuşmayı yapan BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, "Amed'de kurulan barikat kırıldı. İmralı'nın kapısı kırılıncaya kadar Kürt halkı direnecektir" dedi.

Tüm engelleme girişimlerine, genelgelere, gaz bombalı müdahalelere rağmen Diyarbakır Newroz alanında 1 milyon kişi demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunarak programa başladı.

Saygı duruşu sırasında zafer işaretleri yaparak marş okudu. Daha sonra BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'li vekiller Altan Tan, Nursel Aydoğan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in aralarında bulunduğu seçilmişler halkı selamladı. Halk seçilmişlerin selamına sloganlarla cevap verdi.

BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt açılış konuşması yaptı. Newroz alanının özgürlük alanı olduğunu ve Kürt halkının iradesini görmek isteyenleri alana davet eden Zümrüt, "Newroz Alanı özgürlük alandır. Kürt halkının iradesini görmek isteyenler gelsin bu alanda Kürt halkının iradesini görsünler. Bugün Kürt tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Hiç bir güç Kürt halkının iradesini kıramaz. Amed'te kurulan barikat kıralacaktır ve kırıldı. İmralı'nın kapısı kırılıncaya kadar Kürt halkı direnecektir" dedi. Zümrüt'ün ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir konuştu. Kutlama Baydemir'in konuşması ile devam ediyor.

Newroz yasağına karşı barikatlara yürüyen Diyarbakırlılar Newroz alanına girmeyi başardı. Kentin dört bir tarafından alana akın edenler polisle çatışa çatışa alana girdi.

Saldırılara karşı kentin dört bir tarafında lastikler yakılırken, tüm mahallelerden dumanlar yükselirken yer yer patlama sesleri yükseldi. Çıkan çatışmalarla kent merkezi savaş alanına dönerken, polis barikatları açmak zorunda kaldı. Anayolların kapatılmasına aldırış etmeyen yurttaşlar kentin dört bir tarafından gruplar halinde yürüyüşe geçtikten sonra birleşerek alana doğru yürüdü.

Tarlaların içinden yürüyen on binler, marşlar eşliğinde yürürken sık sık "Bijî Serok Apo", "Newroz'a te pîroz be Ey Serok Apo" sloganları attı. Newroz alanına varan kitle yasağı protesto etmek için tüm GSM şirketlerinin araçlarını ateşe verdi. Alanın dört bir tarafında ateşler yakılırken, on binlerin alana akını saatler sürdü.

BDP'li seçilmişler karşılaştığı polis barikatını kol kola girerek aşarken, binlerce kişiyle yürüyüşle alana geldi. Bir süre sonra seçilmişler parti otobüsüne binerken, halk da yürüyüş halinde otobüsü takip etti.

Tüm teknik malzemeler ve ses sitemine el konulması nedeniyle otobüsle alana giren seçilmişler halkı selamladı. Alanda sahne ve protokol dahil olmak üzere tüm alanları yurttaşlar hınca hınç doldururken, seçilmişler otobüste kalmak zorunda kaldı.

Alanda "Diren ha Diyarbekir" şarkısı ve "Gerilla" şarkısı çalarken, yüz binler şarkılara hep bir ağızdan eşlik etti. Alanda bedenini ateşe veren Rahşan Demirel, Fırat izgin, Evrim Demir, Ömer Koç , Mustafa Malçok, Abdulkadir Atilla posterlerinin yanı sıra çok sayıda Öcalan posterleri açıldı. Yeşil sarı kırmızı flamalar ve yöresel kıyafetlerle renk cümbüşüne dönen alana akış devam ediyor.

ANF NEWS AGENCY

Polis BDP Yöneticisini Öldürdü

Kazlıçeşme’deki Newroz gösterilerinde bir ölüm haberi geldi. BDP İstanbul İl yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, polisin attığı gaz bombası sonucu başından yararlanan BDP Arnavutköy İlçe Yöneticisi Hacı Zengin kaldırıldığı Arnavutköy Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da twitter hesabından geçtiği mesajında polisin saldırısı sonucu Zengin'in hayatını kaybettiğini duyurdu.

Rezillik Durağındaki Yasakçılar

Veysi Sarısözen
 
 
Dün İstanbul Valisi’nin “yasaklama” kararını ele almış ve şöyle demiştim: “Bu hükümet Vali’nin bu yasaklama kararına evet derse biliniz ki artık bu ülkede kanun manun kalmamıştır.”

Yazının yazılmasından sonra gördük ki, meğer yasaklama kararı Amed’i de kapsıyormuş ve bu karar hükümet adına İçişleri Bakanı’nın marifetiymiş.

Bu ülkenin tüm aydınlarına, AKP hükümetine destek veren aklı başında insanlara sesleniyorum: Hükümetin Newroz pazar günü değil, çarşamba günü kutlansın sözlerinden ne anladığınızı halka açıklayın.

Bu kararın amacı BDP’ye ve Newroz’u kutlamaya hazırlanan halka saldırmaktır.

Namuslu, vicdanlı, ahlaklı ve iz’anlı hiç kimse, bir hükümetin milyonluk bir gösteriyi “tatil gününde değil, işgününde yapın” demesini kabul edemez. Bunu kabul eden kişi namussuzdur, vicdansızdır, ahlaksızdır, iz’ansız bir alçaktır.

Bu konuda yalnız onlar değil, hükümetin çatışmaya davetiye çıkartan bu kararı karşısında susanlar, köşelerinde bu provokasyonu mahkum etmeyenler, bu konuda yazmayanlar, konuşmayanlar da namustan, vicdandan, ahlaktan ve iz’andan nasibini almamış zavallılardır.

AKP’nin ödü patlamıştır. Newroz’un muzzam bir kitlesellikte kutlanacağını bütün ajanları, kiraladıkları bütün rezil elemanları, bütün ispiyoncuları, bütün lümpen halk düşmanları hükümeti uyarmıştır. Bu Newroz’un görülmedik bir kitlesellikte geçeceğini anlatmışlardır. Polis teşkilatından MİT’e, JİTEM’in yerini alan kontrolara kadar herkes bu gerçeği görmüştür.

İçişleri Bakanının suret-i haktan görünüp, “Newroz 21 marttadır, ona uygun kutlanmalıdır” diyerek insan aklıyla düpedüz dalga geçmesi bu korkunun hükümeti nasıl bir saçmalığa yuvarladığını göstermiştir.

Hükümetin amacı anlaşılmıştır. Newroz’u pazar günü yasaklayıp, çarşamba günü serbest bırakma maskaralığının amacı provokasyondur, çatışma yaratmaktır.

O nedenle, çıkacak olaylardan Hükümet sorumludur. Tek bir kişinin burnunun kanaması hükümetin suçu olacaktır.

İçişleri Bakanı Valilere belli ki emir vermiştir. Valilerin “gerekçeleri” aynıdır. Öyle ki, Valiler aynı gerekçeyle yasaklama kararı almışlardır.

Yasaklamanın gerekçesi Newroz’un “tarihiyle” ilgilidir. Bu valiler demektedirler ki, “Newroz madem ki 21 marttadır, tam 21 Mart’ta kutlanacaktır, 21 Mart dışında kutlama yasaktır.”

Milyonluk bir kitlenin aylardır hazırlandığı ve kutlama izni için 15 gün önce başvurusu yapılan bir kutlamayı, gösteriye üç gün kala, böyle bir gerekçeyle yasaklayan Hükümet Kürt halkına saldırmak için bahane aradığını tüm dünyaya göstermiştir.

Valiliklerin kararı “olay çıkacak, kamu güvenliği zarar görecek, o sırada aynı yerde bilmem ne pisliklerinin de gösterisi var” gibi gerekçelere dayanmıyor.

Yani pazar günü gösteri yapmanın hiç kimseye bir zararı olmayacağı böylece itiraf ediliyor.
Hiç kimseye zararı olmayacak bir kutlama Deli Dumrul kafasıyla “Pazar günü olmaz, çarşamba günü olur” denerek yasaklanıyor.

Zavallı kafa... Bu yasakla belki Newroz’a katılımı düşürürüz diye düşünüyor.

Yalnız bu kadarını düşünmüyor. İnsanı isyan ettiren bu yasağa karşı Newroz’un meşruiyetini gölgeleyecek eylemleri de kışkırtıyor. Bu yasağın arkasındaki güçler şu anda, “ah bir yerlerde bombalar patlasa, Newroz sırasında birkaç yerde kan dökülse” diye dua ediyor.

Roboski’den beri imamesi şaşan AKP’nin silaha, bombaya, ölüme değil, barışçıl çözüm iradesini ortaya koyacak halk iradesine karşı olduğu bir kere daha kanıtlanmıştır. Bir hükümet kendi yurttaşlarını böyle ahlak ve insanlık dışı yöntemlerle çatışmalı süreçlere zorlar mı?

Böylesine keyfi, böylesine karakuşi, böylesine hukuk dışı bir yasaklama kararına Cumhuriyet tarihinde rastlanmamıştır.

Eğer hükümet “ben Newroz’un kutlanmasını bu yıl tehlikeli bulduğum için yasaklıyorum” deseydi, Hükümet yanlıları bu gerekçeyi savunabilir, biz ise bu gerekçenin sahtekarca bir yalana dayandığını anlatmaya çalışırdık.

Durum böyle değil. Hükümetin bu gerekçesini savunabilecek her hangi bir yazarın, kendine aydınım diyenin, ister Müslüman olsun, ister demokratım desin, ister liberal diye geçinsin, her kim olursa olsun, ben alnını karışlarım. Böyle bir gerekçeyi savunabilecek olanın ahlakından, namusundan, vicdanından, aklından, fikrinden şüphe bile etmem, bunlardan nasibini almadığını söylerim.

Deneyin bakalım.

Hükümet yasağı denesin.

Hükümet yanlıları da bu yasağı hele bir savunsun.

Görelim...

Karar halkındır. BDP halkın kararına tercüman olacaktır. Ve bu ülkenin bütün vicdanlı, namuslu, ahlaklı, sağduyulu, aklı başında insanları Newroz’u kutlayacak halkın kararını desteklemelidir.

Nasıl ki bir devlet, “Ey Ahmet senin doğum günün çarşamba günüdür, pazar günü doğum gününü kutlayamazsın” diyemezse, Kürt halkının doğum günü olan Newroz’u da o halkın istediği gün kutlamasına karışamaz.

Karışırsa ne olur?

Bir kere daha rezil olur. Rezillik yenilgiden önceki durağın adıdır.

* Kaynak: Özgür Gündem