22 Eylül 2012 Cumartesi

YPG: Mahmud Wali’nin Katillerini Yakalayıp Adalete Teslim Edeceğiz

Batı Kürdistan'da güvenliği sağlamaya çalışan Halk Savunma Güçleri
QAMİŞLO - Batı Kürdistan Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanlığı, Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) üyesi Mahmud Wali Ebu Candi’nin öldürülmesini sert bir dille kınayarak, katillerinin yakalanarak adalete teslim edilmesi için bütün güçlerini devreye koyacaklarını belirtti.

Batı Kürdistan Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanlığı, Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) üyesi Mahmud Wali Ebu Candi’nin katledilmesine ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu. Açıklamada, Suriye ve Batı Kürdistan’daki devrim ardından, Kürt halkının büyük bir inançla özgürlüğüne kavuşması için mücadele yürüttüğü, ancak bu özgürlük mücadelesine büyük katılımının bazı çevreleri rahatsız ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada “Bu dışa bağımlı güçler, Kürt halkı arasına nifak sokarak, yalan ve iftiralar yayarak cinayetler işliyorlar. Tüm bunları halkın iradesini kırmak için yapıyorlar. Bazı çevreler ise İslam adına, dış güçlerin desteğiyle kargaşa çıkarmaya çalışıyorlar” denildi.

Açıklamada, Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) üyesi Mahmud Wali Ebu Candi’nin katledilmesi sert bir dille kınanarak şöyle dendi: “Biz YPG olarak ahlak dışı ve Kürtlük ruhuna aykırı bu cinayetleri kınıyoruz. Biz olayın aydınlatılması, sorumluların yakalanarak adalete teslim edilmesinde kendimizi sorumlu görüyoruz.” Açıklamanın devamında, katil veya katillerin yakalanarak adalete teslim edilmesi için tüm güçlerini devreye koyacakları ifade edildi.

YPG Genel Komutanlığı, açıklamanın devamında bu tür olayların, bazı boşluklardan meydana geldiğini belirterek Yüksek Kürt Konseyi’ne eleştirilerde bulundu:

“Biz YPG olarak, Kürtlerin bölgesinde bu hesapsız hareket eden, bilinmeyen çevrelerin karanlık faaliyetler içinde olduklarını görüyoruz. Bu çevreler güçlerini Yüksek Kürt Konseyi’nin duyarsız tutumundan almaktadırlar. Eğer Konsey YPG’yi resmi güç olarak tanısaydı, bu karanlık silahlı güçler ortaya çıkmazdı. Biz birçok kez Konsey’e bizi resmi olarak kabul etmesi çağrısında bulunduk. Ancak Konsey şimdiye kadar çağrımıza cevap vermedi, talebimizi kabul etmedi. Bu da kötü niyetli silahlı güçlerin bölgede ortaya çıkarak kötü faaliyetlerde bulunmalarına neden oldu.”

YPG Genel Komutanlığı, Yüksek Kürt Konseyi’ne çağrısını yenileyerek, sorumluluklarını yerine getirerek resmi olarak kendilerini savunma gücü olarak tanınmalarını istedi. Açıklamada, “Biz YPG olarak Konsey’e tarihi sorumluluğunu yerine getirerek varlığımızı resmi olarak kabul etmesi çağrımızı yeniliyoruz. O zaman biz de Kürt halkının değer ve onurunu korumayı görev olarak yerine getireceğiz” dendi.

PYD, CİNAYETİN SORUŞTURULARAK AÇIĞA ÇIKARILMASINI İSTEMİŞTİ

Mahmud Wali Ebu Candi’nin katledilmesi, Batı Kürdistan’daki siyasi partiler tarafından da tepkiyle karşılanmıştı. Batı Kürdistan’ın en büyük partisi PYD’de dün yaptığı bir açıklamada cinayeti sert bir dille kınayarak, cinayetle Yüksek Kürt Konseyi bünyesi altında Kürtler arası birliğin hedef alınarak önlenmek istendiğini belirtmişti. Cinayetin soruşturularak açıklığa kavuşturulmasının istendiği açıklamada, “Biz Yüksek Kürt Konseyi’nin cinayeti soruşturarak olumlu bir sonuca ulaşacağına inanıyoruz” dendi. Açıklamada Ebu Candi ailesine başsağlığı dilenerek, Kürt halkına da birliğini daha da güçlendirme çağrısı yapıldı. 


ANF