23 Eylül 2011 Cuma

Polis Kıskacındaki BDP Sokaklara İniyor!

AKP hükümetinin devreye koyduğu BDP’yi hedef alan baskı kampanyasında Eylül ayı başından beri çoğu BDP’li yönetici ve seçilmiş olmak üzere yüzlerce kişi gözaltına alındı. ANF’ye konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AKP hükümetinin olası bir kara harekatı öncesi demokratik tepkileri susturmayı amaçladığını belirterek, önümüzdeki hafta “etkili bir eylem planı ile hukuksuzlukların karşısına çıkacaklarını” söyledi.

AKP hükümeti 2009’da demokratik Kürt siyasetine yönelik seçilmişleri hedef alarak başlattığı operasyonlarını, yeni bir saldırı kampanyası şeklinde yeniden devreye koydu. Yılın başından beri binlerce kişi gözaltına alınırken, sadece son altı ayda tutuklanan BDP’lilerin sayısı 1400’ü geçti.

12 GÜNDE 400’E YAKIN GÖZALTI

Özellikle gerillaya yönelik sınırötesi hava operasyonunun başladığı 17 Ağustos’tan sonra hızlanan gözaltı ve tutuklama furyasında BDP’li yöneticiler hedef alındı. Aralarında belediye başkanları, BDP il başkanları, parti meclis üyeleri ile il genel meclis üyelerinin olduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı. ANF kayıtlarına göre sadece 12 Eylül’den beri en az 382 kişi gözaltına alındı, 107 kişi de tutuklandı. Gerçek rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

ANF’ye konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AKP’nin siyasi operasyon hazırlığına bir yıl önce başladığını belirtirken, 2009’dan beri partilerinin hedefte olduğunu hatırlattı. Mart 2009’taki yerel seçimler ardından aynı yıl 14 Nisan’da eski BDP’nin belediye başkanlarına yönelik KCK soruşturması adı altında operasyon dalgası başlatılmıştı.

ŞIRNAK’TA BAŞLADI, ŞIRNAK’TA SÜRÜYOR

Son ayların en kapsamlı operasyonu Şırnak’ta yapıldı. “İlk alınan grup Şırnak’tandı” diyen Kaplan, son bir haftadır yeniden seçilmişlerin Şırnak’ta hedef alındığına dikkat çekti. 17 ve 23 Eylül tarihleri arsında Şırnak’ta yürütülen ev baskınlarında 79 kişi gözaltına alınırken, bunların 47’si çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 23 Eylül sabahı Şırnak merkez, İdil ve Silopi ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonlarda, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, İdil Belediye Başkanı Resul Sadak, Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu ve Silopi BDP ilçe başkanı Bahattin Alkış' ta gözaltına alındı.

AMAÇ KARA OPERASYONU ÖNCESİ TEPKİLERİ SUSTURMAK

Kaplan, AKP hükümetinin olası bir sınırötesi kara operasyonu öncesi demokratik tepkileri susturmak istediğini söylüyor: “AK Parti’nin amacı kara operasyonundan önce halkın demokratik tepkilerinin önüne geçerek suskun ve teslim alınmış bir halk yaratmak. AKP hukuk ve meşruiyet çizgisinden çıkarak, kendi güvenlik güçlerine dosyalar hazırlatarak, bunları özel güvenlik mahkemeleriyle devreye koymaktadır.”

Gözaltına alınanların demokratik siyasetin içindeki insanlar olduğunu, dosyalarında tek bir şiddet eyleminin olmadığı, bir çakının dahi bulunmadığını söyleyen Kaplan, “Partimizin yasal aktiviteleri suç deli sayılarak adeta komple bir şekilde Şırnak halkının örgütlü gücü kırılmak isteniyor” dedi.

AKP’YE ZORBALIK EGEMEN OLDU

Amacın operasyon öncesi demokratik tepkileri kısmak olduğunu yeniden vurgulayan Kaplan, hükümetin sınır içi ve sınırötesinde yaşanacak ihlallerin kamuoyuna yansımasını engellemek, “orada devlet terörünü yeniden yaşatmak”, “köy yakmalar”, “asit kuyuların” ve “dışkı yedirmeler” gibi akıl almaz ihlalleri yeniden hayata geçirmek istediklerini kaydetti.

AKP hükümetinin “Hukuk dışı yöntemlerle seçilmişleri içeri alarak ben sizin iradenizi ve sandığınızı tanımıyorum” mesajı verdiğini ifade eden Kaplan, AKP’ye “bu zorba anlayışın egemen olduğunu” belirtti.

“Bunların hiçbirisi devasa bir sorun olan Kürt sorununu çözemez” diye uyaran Kaplan, Kürtlerin anadilde eğitim ve kültürel hak taleplerinin en meşru haklar olduğunu ifade ederek, bu talepler “meşru talepleri hiçbir güç ve silahın susturamayacağı bilinmelidir” diye belirtti.

KOPUŞ SÜRECİ HIZLANIYOR

AKP politikalarının “kopuş sürecini” hızlandırdığını kaydeden Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “AKP partizan valileri ve amirlerinin” uygulamalarına işaret etti. “Partizanca bir yönetim anlayışıyla seçilmiş yönetimlerimizle aralarında uçurumlar yaratmıştır” diyen Kaplan, bunun da giderek devlet ile halk arasındaki kopuş sürecine yol aldırdığını vurguladı.

Kaplan, “Bu son operasyonlarla AK Parti bu kopuşu derinleştirmek, olağanüstü hali fiili olarak hayata geçirmek istemektedir” dedi.

MEVZİLER TERK EDİLMEYECEK

Partilerinin hiçbir zaman bu baskılar karşısında susmadığını söyleyen Kaplan, demokratik tepkilerini her alanda göstereceklerini belirterek, Kürt halkı “kazandığı mevzilerden tek bir adım geri adım atmayacaktır. Demokratik bir çözüm sağlanana kadar sürdürecektir” şeklinde konuştu.

ETKİLİ BİR EYLEM PLANI İLE HUKUKSUZLUĞUN KARŞISINA ÇIKACAĞIZ


Halkın iradesinin zorla teslim alınamayacağını belirten Kaplan, Cumartesi gününden itibaren gözaltıların yaşandığı bölgelerdeki belediyeleri bir heyet olarak ziyaret edeceklerini, Pazartesi günü de BDP MYK’sının toplanacağını söyledi. Kaplan, Salı günü ise Diyarbakır’da partilerinin grup toplantısının olacağını hatırlatarak, “Çok etkili bir eylem planı ile bu hukuksuzlukların karşısına çıkacağız” dedi.

Kaplan, “İl ve ilçe örgütleri ile belediyelerimiz, kazandığımız her mevzi eskisinden daha güçlü çalışmalarına devam edecek” vurgusunu yaparken, “Arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar durmadan mücadele edeceğiz. Bunu AKP Parti bilmeli ki demokratik siyasetin önünü tıkayanlar, milletin iradesinin önüne geçenler sonuçta kaybedecekler” ifadelerini kullandı.

ANF NEWS AGENCY

Şırnak, İdil ve Silopi Belediye Başkanları Gözaltına Alındı



Şırnak'ta KCK'ye yönelik olduğu iddiasıyla yürütülen ancak BDP'yi hedef alan operasyon kapsamına Şırnak, İdil ve Silopi belediye başkanları gözaltına alındı.

Şırnak'ta yürütülen KCK operasyonları kapsamında bugün sabaha karşı Şırnak merkez, İdil ve Silopi ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonlarda, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, İdil Belediye Başkanı Resul Sadak, Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu ve Silopi BDP ilçe başkanı Bahattin Alkış' ta gözaltına alındı.

Şırnak'ta geçen Cumartesi günü başlayan ve aralıklarla devam eden KCK operasyonları kapsamında bugün sabah saatlerinde Şırnak'n merkez ve İdil ile Silopi ilçelerinin belediye başkanları ile BDP il ve ilçe başkanlarının evleri basılarak arama yapıldı.

Diyarbakır özel yetkili Cumhuriyet Savcılığının soruşturması kapsamında sabah saatlerinde Şırnak merkezde, BDP'li belediye başkanı Ramazan Uysal'ın evi arandı ve Uysal gözaltına alındı. Şırnak BDP il başkanı Abit İke ve merkez ilçe başkanı Abit Bayık'ın evlerinde de arama yapıldığı ancak her ikisinin de evde bulunmadığı öğrenildi. İdil Belediye Başkanı Resul Sadak, Silopi belediye başkanı Emin Toğurlu ve ilçe başkanı Bahattin Alkış'ın evlerine baskın düzenleyen polis, 3'ünü de gözaltına aldı. Başkanların evlerinde yapılan aramalarda bilgisayar ve bazı dokümanlara el konulduğu belirtildi.

Şırnak merkez ve ilçelerinde geçen Cumartesi günü başlayan ve devam eden KCK operasyonlarında şimdiye kadar gözaltına alınan ve Diyarbakır'da hakim karşısına çıkartılan toplam 59 kişiden 47'si tutuklanmıştı.