2 Kasım 2012 Cuma

YPG: Katledilen Halep komutanı Nujin Yoldaşın Hesabını Çok Ağır Bir Biçimde Soracağız

Batı Kürdistan Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanlığı, YPG Halep Komutanı Şaha Eli Evdo’nun (Nujin Derik) infaz edilmesini “Vahşi bir cinayet” olarak tanımlayarak, hesabının mutlak sorulacağını belirtti. YPG,  dedi.
“Biz başta kendilerini Selahaddin olarak tanımlayan hain Kürtleri sorumlu görüyor ve hesabını çok ağır bir biçimde soracağımızın sözünü veriyoruz”

YPG Halep Komutanı Şaha Eli Evdo (Nujin Derik) 26 Ekim günü, Eşrefiye mahallesine saldırıda öldürülen Selahaddin Eyubi adlı çeteci grup üyelerinin cenazelerini teslim etme sırasında, ayını grup tarafından esir alınarak ardından infaz edilmişti. YPG Genel Komutanlığı olayla ilgili yaptığı açıklamada, mutlak hesap soracaklarını bildirdi.

YPG Genel Komutanlığı, YPG Halep Komutanı Şaha Eli Evdo’nun katledilmesi olayıyla ilgili şunları belirtti:

“26 Ekim günü, hain Kürtlerden oluşan çeteci bir grup Halep’in Kürt mahallesi Şerefiye’ye saldırıda bulundu. Bu sivil gösterilere karşı saldırıda, çok sayıda Kürt yurttaş katledildi ve yaralandı. Bunun üzerine YPG güçleri devreye girerek çeteci gruba karşı harekat gerçekleştirdi. Bunun sonucu çok sayıda saldırgan öldürüldü ve yaralandı. Silahlı grup ölü ve yaralılarını bırakarak kaçmak zorunda kaldılar. Çatışma sırasında arabulucular devreye girerek, saldırganların Kürtlerin bölgelerine yaklaşmaması koşulu ile ölü ve yaralılarını istediler. Zaten bizim de amacımız kimsenin Kürtlerin bölgelerine saldırmamasıydı. Hiç kimsenin sahasına karşıt bir tutumumuz yoktur. Biz de kimsenin bölgelerimize yaklaşmasını istemiyorduk, bundan dolayı da çete grubunun ölü ve yaralılarının teslim edilmesine olumlu yaklaştık. Bunun üzerine, Halep Komutanı yoldaş Nujin Derik öncülüğünde bir grup arkadaşımız, ölü ve yaralıların teslim edilmesi için, belirlenen noktaya gittiler. Ancak çeteci grup burada arkadaşlarımıza pusu kurmuştu. Ölü ve yaralılarını aldıktan sonra, arkadaşlarımızın üzerine el bombaları attılar. Bunun üzerine tekrar çatışma çıktı, çatışma sonucu Nujin Derik yoldaşımız yaralı olarak kaçırdılar.

Bu olaydan bir gün sonra arkadaşımızla telefon üzeri ilişkiye geçtik. Biz yaralı ve onların elinde olduğunu biliyorduk. Ancak daha sonra hiçbir ilişki kurulamadı. Çeteci grubun, ‘Öldüreceğiz’ tehdidi dışında bir bilgi edinemedik.”

VAHŞİCE KATLEDİLDİ

YPG, olaylara son vermek için, 1 Kasım günü, Efrinin önde gelenleri ile Halep’teki Özgür Suriye Ordusu Askeri Meclisi arasında, Halep’e bağlı Ezez’de bir görüşme gerçekleştiğini belirterek, “Bu görüşmede biz yoldaşımız Nujin’in vahşi bir biçimde katledildiğini öğrendik. Bu çeteci grup, söz konusu meclis aracılığı ile arkadaşımızın cenazesini teslim edeceklerini söyledi. Biz cenazesini almaya çalışıyoruz” dedi.

ESİRLERİN KATLEDİLMESİ AHLAK DIŞIDIR

Esirlerin katledilmesinin ahlak dışı bir davranış olduğunu belirten YPG, devamla şunları kaydetti: Biz YPG olarak arkadaşımız Nujin Derik’in vahşi bir şekilde katledilmesi karşısında büyük bir öfke ve nefret içindeyiz. Arkadaşımız sorumluluklarını yerine getiriyordu, halkının savunması için üzerine ne düşüyorsa onu yapıyordu. Bir esirin bu şekilde katledilmesi, ne insanlık ahlakında, ne de yeryüzünde yaşayan hiçbir canlı ahlakında yeri yoktur. Hiçbir savaş kanununda yeri yoktur ve de yasaklanmıştır.”

Olay karşısında uluslar arası kamuoyu ve özellikle de Kürt camiasındaki sessizliği “insanlığının yok edilmesi” olarak tanımlayarak sert bir biçimde eleştiren YPG, “Arkadaşımız Nujin’in katledilmesiyle insanlığın ne kadar düşürüldüğü görülmektedir” dedi.

SELAHADDİN TABURUNA BAĞLI KÜRT GRUPLARINI SORUMLU GÖRÜYORUZ

“Esir, bir kadın ise, böylesi vahşice uygulama karşısında sözün anlamı kalmıyor” diyen YPG, bu olay karşısında, başta kendilerini Selahaddin Taburu olarak tanımlayan hain Kürt gruplarını sorumlu gördüklerini belirterek şöyle dedi: “Bunun hesabını çok ağır bir biçimde soracağımızın sözünü veriyoruz. Herkes bunu çok iyi bilmeli ki halkımıza yönelik saldırılar ile arkadaşımız Nujin’in vahşice katledilmesi karşılıksız kalmayacak.”

YPG Genel Komutanlığı, açıklamanın devamında Nujin Derik için şunları belirtti: Şehit Nujin mücadeleci ve fedakar bir arkadaşımızdı. Özgürlük mücadelesinde 16 yıl boyunca büyük bir mücadele vererek, hiçbir zaman fedakarlık ve kahramanlıkta geri adım atmadı. Suriye’deki ayaklanma ardından, Kürt halkının savunma sorumluluğunu üstlenmek üzere Batı Kürdistan’a geçti. Başından beri güçlü ve başarılı bir mücadele çizgisi sergiledi. YPG’nin kuruluşunda da komutan bir yoldaş olarak görev üstlenerek Halep Eyaleti sorumluğunu omuzladı. Nujin yoldaşın felsefesi yaşatma ve başarı felsefesiydi. Biz YPG olarak, Şehit Xebat ve Şehit Nujin şahsında Batı Kürdistan güçlerimizi daha da büyüterek geliştirme sözünü veriyoruz.

YPG için Nujin yoldaş ölümsüz bir önder olarak yaşayacaktır. Bütün halkımıza oyunlara gelmeme, mücadeleci savaşçısı Şehit Nujin ile YPG’nin tüm savaşçılarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. YPG’nin varlığı ve büyütülmesi Batı Kürdistan halkının savunmasının teminatıdır.”


ÖZGÜR SÜRİYE ORDUSU GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNDU

Öte yandan, YPG Genel Komutanlığı, yaşananlar karşısında Özgür Suriye Ordusu’nun görüşme çağrısında bulunma zorunda kaldığını belirtti. Bu konuyla ilgili şöyle dendi: Birliklerimiz Kürt halkını her yerde ve her şekilde koruma andı içmiştir. YPG bundan önce bu tutumunu Baas rejimi karşısında laikiyle yerine getirerek göstermiştir. YPG bugün de çeteci grup ve kişilere karşı, yine bütün gücüyle halkının tarihi savunma görevini yerine getirmektedir. Birliklerimiz Eşrefiye saldırısında bunu ispatladı, çıkan çatışmada Şehit Arif kahramanca direnerek şehit düştü. Yine bu savaşta Nujin Derik yoldaşımız esir düşmüş, vahşi bir şekilde katledilmiştir. Şehit Arif ve Şehit Nujin’in direnişçi ruhu ile Efrin’e yönelik gerçekleştirilen saldırılara karşı birliklerimiz tarihi bir direniş sergilenerek, saldırgan grupların Efrin’e bir karış yaklaşamayacaklarını gösterdi. Bundan dolayı da saldırgan çeteci gruplar uzlaşı yolu ile sorunu çözme yolunu seçme zorunda kaldılar. Qestel köyünde birkaç gün devam eden çatışma ile Efrin halkının direnişi sonucu, 1 Kasım günü Halep Özgür Suriye Ordusu Meclisi görüşme çağrısında bulunmak zorunda kaldı. Bu görüşmeler Efrin’in ileri gelenlerinden oluşan bir grup tarafından yürütüldü. Bu da Efrin halkının bir zaferidir.”

YPG Genel Komutanlığı Batı Kürdistan halkına çağrıda bulunarak, “Halkımız her açıdan duyarlı olmalıdır. Bugün bu saldırgan gruplar ‘uzlaşacağız’ diyorlarsa da, hiçbir tarafları belli değil. Kadın bir arkadaşımızı esir alarak vahşice öldürenlerin ne yapacakları belli değil” dedi.

Gençleri YPG saflarına katılmaya çağıran YPG Genel Komutanlığı, açıklamanın sonunda Şaha Eli Evdo’nun (Nujin Derik) ailesi başta olmak üzere tüm Kürt halkına başsağlığı dileğinde bulunarak, zafere kadar şehitlerin yolunda yürüyüşlerini sürdüreceklerini vurguladı. 


ANF