10 Ekim 2011 Pazartesi

Temo’yu Türkiye mi Öldürttü ?

Suriye’de suikast sonucu yaşamını yitiren Meşal Temo’yu onbinlerce kişi toprağa verdi. Suriye’de en büyük Kürt partisi olan PYD, Kürtlerin birlik duruşundan rahatsız olanların Temo’yu öldürdüğünü açıkladı.


Suriye’de Kürt muhalif lider Meşal Temo, evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Temo’yu kimlerin katlettiği ortaya çıkmazken, Suriye’deki en büyük Kürt partisi PYD, Temo’ya yapılan suikastin karanlık bir olay olduğunu belirterek, amacın Kürtleri kanlı çatışmaların içine çekmek olduğunu açıkladı.

İstanbul’da kurulan ve Batılı güçler ile Türkiye’nin desteklediği Ulusal Konsey’in Kürt üyesi Meşal Temo, 7 Ekim Cuma günü Qamişlo’daki evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Cumartesi günü Qamişlo’da yapılan cenaze törenine 50 bin kişi katıldı. Devlet güçlerinin törene saldırısı sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

Temo’nun öldürülmesinden sonra Qamişlo’da genel grev ilan edildi ve tüm dükkanlar kepenk indirdi. Temo’nun öldürülmesi bölgedeki birçok şehir ve kasabada protesto edildi.

ABD, AB, Fransa ve birçok batılı ülke, suikasti kınayarak, Beşar Esad rejiminin gitmesini istedi. Suriye’deki en büyük Kürt partisi olan PYD ise suikastle Kürtlerin tehlikeli bir ortamın içine çekilmek istendiğine dikkat çekti.

PYD’den başsağlığı

ANF’ye konuşan PYD lideri ve aynı zamanda Suriye iç muhalefetini temsil eden Ulusal Koordinasyon Başkan Yardımcısı Salih Muhammed, Meşal Temo’nun ailesi ve Kürt halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Bu saldırının Kürtleri çok etkilediğini ifade eden Salih, “Bizim düşündüğümüze göre Kürtlerin bugüne kadarki duruşu bazı tarafların hoşuna gitmiyor” diyerek, suikastin arkasında karanlık güçlerin olduğuna işaret etti.

15 Mart’tan bu yana Suriye’de devam eden halk ayaklanmasında binlerce kişinin öldüğünü ancak Kürt bölgesinde kanlı olayların olmamasına dikkat çeken PYD lideri Muhammed, “Kürt bölgesinde kanlı olayların olmaması Kürt hareketinin barışçıl politikalarından kaynaklıydı. Ancak bu durum bazılarının hoşuna gitmedi. Kürtleri akıllı davranışı, hükümete karşı isteklerde bulunmasından rahatsız olanlar var” diye konuştu. Devamla, “Onlar Kürt halkının bazı yerlere çekmek istiyorlardı. Kendi politikalarına, Müslüman Kardeşler’in hizmetine sokmak istiyorlardı, ancak bunda pek başarılı olamadılar. Bizim tahminimize göre, bu politikalarında başarılı olmayan taraflar, Kürt halkını kanlı bir çatışma içine çekmek için bu suikasti yaptılar” dedi.

‘Üç seçenek var’

PYD lideri Salih Muhammed, Temo’nun öldürülmesinde sadece Suriye devletini sorumlu tutmanın yanlış olduğunu söyledi.

Muhammed, “Devleti bir bütün olarak düşünmek yanlıştır. Devletin içinde bazı taraflar var. Devlet içinde de Kürtleri kanlı bir sürece çekmek isteyenler olabilir” derken, üç ihtimalden bahsetti: “Devlet içindeki bazı kesimler, El Kaide gibi dinci kesimler ya da Türkiye’nin parmağı olabilir.”

Türk hükümetinin Kürt politikasına dikkat çeken PYD lideri, AKP’nin Suriye’deki muhalefetle hareket etmesindeki şartları arasında da Kürtlerin kazanım elde etmemesinin yer aldığına işaret etti. Türk devletinin son yıllarda Suriye ile ilişkilerinde bu ülkeye yerleştirdiği bazı odakların olduğuna dikkat çeken PYD lideri Muhammed, Temo suikasti için “karanlık bir olay” nitelemesinde bulundu.
İstanbul’da oluşturulan Ulusal Konsey’e de dikkat çeken PYD lideri Salih Muhammed, bu oluşumun tabanının olmadığını, Temo’nun kurduğu Gelecek Akımı’nın da bir tabanı olmadığını belirtti. 

Muhammed, ancak ölümünün hem parti hem de halk olarak kendilerini çok etkilediğini vurguladı. Suriye’ye dış müdahalelere de karşı olduklarını ifade eden Muhammed, Türkiye’nin olası askeri müdahalesine tepkilerinin olacağını dile getirdi.

MAXIME AZADİ/ANF

Suriye elçiliklerine baskın

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Kürtler, Meşal Temo’nun öldürülmesinden sonra birçok Suriye büyükelçiliğini bastı. Olaylarda onlarca kişi gözaltına alındı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de onlarca kişi, önceki gece yarısı Suriye Büyükelçiliği binasına girdi. Suriye Büyükelçiliği önünde toplanan en az 40 kişi, Meşal Temo’nun öldürülmesini protesto etti. Kürt bayrağını sallayan göstericilerin temsilciliğe ait evrakları camlardan attıkları bildirildi. Elçilik görevlileri, Alman polisinden yardım talebinde bulundu. Elçilik binasına gelen polis, göstericileri dışarı çıkardı. Kimsenin yaralanmadığı olayda gözaltına alınan olmadığı açıklandı.

Cumartesi akşamı İsviçre’nin birçok yerinden gelen 100 kadar Kürt, Cenevre’deki Suriye daimi misyonunun girişini zorladı. Polisin müdahalesi sonucu 5 Kürt gösterici gözaltına alındı. Eylemciler ellerinde, 7 Ekim günü Batı Kürdistan’ın Qamişlo kentinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Kürt muhalif Meşal Temo’nun resimleri ile Suriye ve Kürdistan bayrakları taşıdılar.

İngiltere’nin başkenti Londra’da da düzenlenen bir gösteri sırasında üç eylemci Suriye Büyükelçiliği’nin balkonuna çıkarak, Kürt bayrağı dalgalandırdı. Polisin müdahale ettiği eylemde, 7 kişi gözaltına alındı. İngiliz polisi 50 ila 60 kişinin büyükelçilik dışında toplandığını ancak elçiliğin içine hiçbir eylemcinin girmediğini söyledi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Cuma-Cumartesi gecesi Suriye büyükelçiliğine girmeye çalışan muhalif eylemcilerden 11’i gözaltına alındı.

Suriye’de 15 Mart’tan bu yana devam eden ayaklanmalar sırasında BM’ye göre, şu ana kadar 2900’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. 

BERLİN

KNK, Temo suikastini kınadı

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Kürt siyasetçi Meşal Temo’nun hayatını kaybettiği saldırıyı şiddetle kınayarak, Kürt halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

KNK Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim 1998 komplosunun 13. yıldönümünde Kürtler üzerindeki oyunların devam ettiğini belirtti.

Cuma günü Qamişlo’da Kürt siyasetçi Meşal Temo’nun bir suikast sonucu hayatını kaybettiğini, iki kişinin de yaralandığını hatırlatan KNK, “hain saldırıyı şiddetle kınadıklarını” belirtti. Temo’nun ailesi ve Kürt halkına başsağlığı dileğinde bulunan KNK, vatandaşlarının can güvenliğinden birinci derecede sorumlu olan Suriye devleti olduğunu dile getirdi.

KNK, “Eğer Temo’nun katilleri ortaya çıkarılarak yargılanmazsa, Şam’daki iktidar doğrudan suçludur” dedi. Suriye’deki Kürt örgüt ve güçlerini birliklerini daha da güçlendirmeye çağıran KNK, “Kürt halkının bugün her zamankinden daha fazla öz savunmaya ihtiyacı vardır” dedi.

Batı Kürdistan halkının Suriye’de barış istediğini vurgulayan KNK, Suriye devletini Temo cinayetini derinliğine soruşturmaya ve katillerini ortaya çıkararak adalet önüne çıkarmaya çağırdı.

 ANF/BRÜKSEL

BDP'den 'Anayasa Meclisi' Önerisi

AKP'nin yeni Anayasa çalışmaları için görüşmeler yürüten heyeti BDP'liler ile bir araya geldi. BDP görüşmede, Türkiye'de tüm kesimlerin katılımıyla bir Anayasa Meclisi kurulması önerisini yaptı. Anayasa tartışmalarının öncelikle toplumsal barışın ihtiyacına yanıt vermesini istedi.

AKP Anayasa heyeti bugün saat 14:00'de BDP Genel Merkezi'ne geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığında; Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve AKP'li Ahmet İyimaya'dan oluşan AKP heyetini, BDP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata tarafından karşılandı.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmeye BDP'den Geylani ve Ata ile birlikte Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Büşra Ersanlı ve Ayşegül Devecioğlu katıldı. Görüşme sonrası BDP adına açıklamayı Meral Danış Beştaş yaptı.

Anayasa sürecinin nasıl olması gerektiği, yol haritası, katılımcı bir anayasa için kullanılması gereken yönlemlerle ilgili geniş bir tartışma yürüttüklerini aktardı.

Sadece mecliste kurulacak bir anayasa uzlaşma komisyonuyla sürecin bitirilemeyeceğini söyleyen Beştaş, Türkiye'deki tüm kesimlerin katılımıyla bir anayasa meclisi önerisinde bulunduklarını belirtti.

"Yeni anayasanın halkın istemlerini, taleplerini içermesi ve katılımcı bir yöntemle yapılması çok hayati bir önemde" diyen Beştaş, sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Beştaş, Uzlaşma Komisyonu içerisinde hiçbir partiden kadın olmamasını eleştirerek, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Açıklamada Beştaş, "Sadece uzlaşma komisyonunda değil, meclis dışında kurulacak anayasa meclisinde de cinsiyet kotasının mutlak suretle konularak bu temsilin sağlanması gerekiyor" dedi.

Beştaş, Anayasa yapımıyla paralel olarak "Yol temizliği" olarak adlandırdıkları, yasal değişikliklere de işaret ederek şöyle dedi: "Anayasa yapım sürecinde düşünce ve ifade özgürlüğünün, örgütlenme özgürlüğünün önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiği ve bu sürecin paralel başlatılması gerektiğine inanıyoruz.

Bu uzlaşma metinleri konusunda gösterilen iradenin toplumsal barış konusunda da gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Anayasa tartışmaları öncelikle toplumsal barış ihtiyacına cevap vermelidir.’’

KOMİSYON ÜYELERİ BELLİ OLDU

Bu arada BDP Meclis Grubu’nun TBMM Başkanlığı’na bildirdiği Anayasa Hazırlık Komisyonu üyeleri belli oldu. Buna göre BDP’yi Anayasa Hazırlık Komisyonu’nda Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan temsil edecek. Anayasa Hazırlık Komisyonu ilk toplantısını Perşembe günü gerçekleştirecek.

BDP 'Yeni Anayasa' İçin Önerilerini AKP'ye Aktardı

Anayasa çalışmaları konusunda bir araya gelen BDP ve AKP heyetleri görüşmesinde, "masaya ön şartsız oturma" konusunda uzlaşma sağlanırken, BDP'nin "Anayasa Meclisi kurulsun" önerisine AKP heyeti, "Meclis tam irade sahibidir, paralel bir meclise gerek yoktur" diyerek karşı çıktı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığında Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve AKP'li Ahmet İyimaya'dan oluşan AKP heyeti ile BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Hamit Geylani, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve PM üyeleri Büşra Ersanlı ile Ayşegül Devecioğlu'dan oluşan BDP heyeti arasında yapılan yeni anayasa görüşmesi sona erdi.

BDP Genel Merkezi'nde yapılan ve yaklaşık 1 saat 20 dakika süren görüşmenin ardından heyetler ayrı ayrı açıklama yaptı. Görüşme sonrası AKP grubu adına açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Meclis'te grubu bulunan partilerle yapmayı planladıkları görüşmelerin BDP görüşmesi ile sona erdiğini ve bundan sonraki çalışmaları parti olarak yürüteceklerini söyledi. Bütün partilerle yaptıkları görüşmelerde halkın yeni anayasa yapılması konusunda gösterdiği iradenin tam olarak paylaşıldığını ifade eden Çelik, "Siyasi partilerin uzlaşma komisyonuna ön şartsız olarak üye vermesi uzlaşma komisyonun kendi gündemine ve yöntemine tam hakim olarak yeni Anayasa çalışmalarını başlatma konusunda BDP de aynı görüşleri paylaşıyor" diye konuştu.

Yeni anayasa konusunda halkın "yüce meclisi zemin kabul ederek yeni anayasa çalışmalarını başlatması" yönünde bir iradeye sahip olduğunu dile getiren Çelik, yapılan görüşmede yeni anayasa meselesinin içeriğine girmediklerini bu konunun Uzlaşma Komisyonu'na ait olduğunu belirten Çelik, Uzlaşma Komisyonu'nun içerisinde yer alan üyeleri vasıtasıyla siyasi partiler olarak görüşleri orada dile getireceklerini söyledi.

Halkın hangi mekanizmalarla sürece katılacağı yönünde siyasi partilerin önerilerini meclise sunacağının altını çizen Çelik, ayrıca meclis dışındaki partiler bütün anayasa çalışma grupları bütün sivil toplum örgütleri ve sözü olan herkesin sürece nasıl dahil edileceğine de meclisin karar vereceğini söyledi. Çelik, "Uzlaşma Komisyonu'nda bütün sivil toplum örgütlerini, meclis dışındaki bütün partileri dinleyebilir, bütün anayasa yapma çalışma gruplarını dinleyebilir baskı gruplarını dinleyebilir. Dolayısıyla sürecin bu şekilde tam bir mutabakatla meclis zemininde başlamış olmasından dolayı çok mutluyuz" dedi.

Çelik, "KCK konusu gündeme geldi mi" şeklindeki bir soruyu da, "İçeri de pek çok konuyu konuştuk, fakat anayasa meselesi öne çıktı. İçeride ne konuşulduğunu merak ediyorsunuz, bu konuda şeffaf olacağım size. Pek çok konuyu konuştuk, bir araya gelmiş olmanın vesilesiyle pek çok konuyu paylaştık. Ama netice itibariyle yeni anayasa ile ilgili olarak Uzlaşma Komisyonun ön şartsız toplanması konusunda tam bir mutabakat ortaya çıkmıştır. Diğer konuları siyasi partiler olarak aramızda paylaştık" diye yanıt verdi. Çelik, toplantıyı da, "Gayet güzel bir toplantı oldu" sözleriyle değerlendirdi.

BDP ANAYASA MECLİSİ ÖNERDİ

Daha sonra BDP heyeti adına açıklama yapan Meral Danış Beştaş ise, AKP heyeti ile anayasanın katılımcı demokrasi içerisinde uygulanması gereken yöntemlere ilişkin geniş bir tartışma imkanı bulduklarını söyledi. Anayasa çalışmalarına ön şartsız yürütülmesi konusunda düşüncelerini paylaşan Beştaş, "Kendileri de bunu zaten bunu kabul ediyorlar. Diğer partilerin de bu yönlü beyanatları var" diye konuştu.

Anayasa meselesinin şartlı tartışılmasının bu sürece zarar vereceğini dile getiren Beştaş, toplumda anayasanın nasıl yapılması gerektiği konusunda bir görüş ortaya çıktığını belirterek, "Herkes bütün partiler nerdeyse anayasayla ilgili görüş belirten ifade eden bütün kesimler anayasanın katılımcı bir yöntemle yapılması üzerinde önemle duruyor" dedi.

Beştaş, şunları söyledi: "Ancak biz bu katılım yönteminin adının da konulmasını istiyoruz. Sadece mecliste kurulacak bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile anayasa sürecinin bitirilemeyeceğini bu tartışmanın ve katılımın çok geniş bir alana yayılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda somut önerimiz Meclis dışında Meclis'te grubu bulunmayan siyasi partilerin de katılımıyla Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin, meslek örgütlerinin de katılımıyla geniş bir bileşenle Anayasa Meclisi'ni öneriyoruz. Bunu gelen heyetle de paylaştık. Anayasa meclisinin yaptığı önermelerin Uzlaşma Komisyonunu dikkate alması gerektiği noktasında bir çalışma başlatılması gerektiği yönünde görüşlerimizi kendileriyle paylaştık. Çünkü yeni anayasanın halkın taleplerini ve istemlerini içermesi katılımcı bir yöntemle yapılması hayati bir önemde. Diğer yandan bu sürecin şeffaf olarak da yönetilmesi gerekiyor. Şeffaflığa ilişkin Meclis'te kurulacak Uzlaşma Komisyonu en kısa zamanda çalışma yöntemini kamuoyuyla paylaşacaktır. BDP olarak da şöyle bir önermemiz var: Bir kere bu önerdiğimiz anayasa meclisine kimlerin katılacağı hangi yöntemle katılacağı, katılım mekanizmalarının nasıl işletileceği ve takvim konusunda aleni şeffaf bir şekilde halkla paylaşılması gerekiyor."

TOPLUMSAL BARIŞ SAĞLANMALI

Danış Beştaş, anayasa hazırlık komisyonunda kadınların yer almamasını da eleştirerek, başta AKP olmak üzere diğer partilerin Anayasa Komisyonu'na kadın üye vermelerini istedi. Beştaş, bu anlamda BDP olarak Ayla Akat Ata'nın kendilerinden doğru adaylığının kesin olduğunu söyledi. Kurulmasını istedikleri kurucu mecliste de kadın kotasının uygulanmasını isteyen Beştaş, ayrıca yeni anayasa konusunda yol temizliği diye tarif ettikleri güven artırıcı adımlar atılmasını isteyerek, şunları ifade etti:

"Diğer bir husus yol temizliği konusu ya da güven artırıcı önlemler. Bazı kanunlarda Anayasa değişim yapım sürecine paralel olarak Adalet Komisyonu tarafından değişiklik çalışmalarının gündemleştirilmesi. Çünkü sizler de izliyorsunuz partimize yönelik yargısal anlamdaki baskı tutuklamalar ve cezalandırmalar artık neredeyse sayısını tutamadığımız bir orana geldi. Her gün neredeyse bir yöneticimiz tutuklanıyor. Bunun temel dayanağı TMK, TCK'nin ilgili maddeleri 220. Madde 314. maddesi ve devamı birçok madde var. Yine özel yetkili ağır ceza mahkemeleri vb birçok yasal düzenleme tartışma sürecini doğrudan engelleyen ortadan kaldıran düzenlemeler. Biz Anayasa yapım sürecinde düşünce ve ifade özgürlüğünün örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerektiği bu sürecin paralel başlatılması gerektiğine inanıyoruz. İnsanların anayasanın içeriğine dair düşüncesini özgürce tartışamadıkları bir ortamda sağlıklı bir anayasanın olması olanaksızdır. Bu nedenle bu yol temizliğinin bir an önce hemen Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına başlar başlamaz kendisinin de Anayasa Komisyonuyla Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun iletişim ve eşgüdüm halinde çalışarak, bu ortamı yaratması gerektiğine inanıyoruz. Uzlaşma metinleri konusunda gösterilen iradenin toplumsal barış konusunda da gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Her gün ölümlerin yaşandığı, çatışmaların olduğu, cenazelerin kaldırıldığı bir ortamda, bir anayasa tartışmasının güçlüğünü taktir edersiniz."

KOMİSYON ÜYELERİ BELLİ OLDU

Bu arada BDP Meclis Grubu’nun TBMM Başkanlığı’na bildirdiği Anayasa Hazırlık Komisyonu üyeleri belli oldu. Buna göre BDP’yi Anayasa Hazırlık Komisyonu’nda Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan temsil edecek. Anayasa Hazırlık Komisyonu ilk toplantısını Perşembe günü gerçekleştirecek.