12 Haziran 2011 Pazar

Yabancı Heyetler İkinci Seçim Raporunu Açıkladı


Kürt illerindeki seçimlere ilişkin Avrupa'dan gelen 150 kişilik gözlemci heyet, Dersim, Adana, Antep, Mardin, Muş, Siirt, Erzurum, Batman, Hakkari ve Bingöl'de yaşanan hak ihlallerine ilişkin ikinci seçim raporunu açıkladı.

Bölge'deki seçimlere ilişkin Avrupa'dan gelen 150 kişilik gözlemci heyet, oy kullanma işlemi sırasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı ikinci raporu açıkladı. İsveç, İsviçre, ABD, Fransa, İtalya, Avusturya, Kanada, Norveç, Danimarka, Almanya gibi ülkelerden gelen gözlemci heyetler hazırladıkları raporda çalışmalarının emniyet güçleri tarafından engellenildiğini ve oy kullanma işlemi sırasında yoğun hak ihlallerinin yaşandığını duyurdu.

İl il yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırlanan rapor şöyle:

DERSİM Çemişgezik Ertuğrul Gazi Lisesinde 1006, 1007 ve 1008 nolu sandıklarda sandık başkanı kapalı oy sayımı yapacağını söyleyerek İtalya'dan gelen heyetin gözlem yapmasına izin vermedi. Mazgirt'te ise askerin sandık başında beklediği gözlemlendi. Heyetin fotoğraf çekmesine izin verilmiyor. Pülümür ve Nazimiye'de ise sandık görevlilerinin yaşlıları CHP'ye oy vermeleri için yönlendirdikleri gözlemlendi.

ADANA Adana'da Almanya'dan gelen heyetten üç kişi gözaltına alındı. Heyetin gözaltına dair rapor tutacaklarını bildirmeleri üzerine serbest bırakıldılar. Heyet halihazırda polis tarafından takip ediliyor.

ANTEP Almanya'dan gelen heyet üyeleri Antep'te polis kamerası eşliğinde sorgulandı. Gittikleri her yerde polis tarafından takip ediliyorlar.

MARDİN İsviçre'den gelen heyetin gözlemlerine göre Mardin Merkez'de polis 15 metre mesafesini ihlal etti. Heyetin müdahalesi sonucunda polis uzaklaştı.

MUŞ Kanada'dan gelen heyet özel harekat polisi tarafından Muş yolunda durduruldu ve aracı aramak istedi. Heyet polisin izni olmadığından arama yapılmasına izin vermedi. Polis heyetin kimlik bilgilerini aldı.

SİİRT Sadece muhtar, bir çavuş ve 9-10 kişinin bulunduğu Koçerler ve Kırktepe köyünün 1003 nolu sandıkta 75 oy kullanıldığı kaydedildi. Danimarka'dan gelen heyet Siirt Merkez'de bulunan Ayyıldız ilköğretim Okulu'na gittiğinde polis pasaportlarına el koyarak okula girişlerini engelledi. Heyete polis hakaret ederek sözlü tacizde bulundu. Fransa heyetinin gözlemlerine göre Eruh Yokuşlu köyünde muhtar açık oy kullandırdı.

ERZURUM Erzurum Merkez Emniyet Müdürü'nün tehditleri sonucunda Fransa'dan gelen heyet Erzurum'dan ayrılmak zorunda kaldı.

BATMAN Almanya'dan gelen heyetin gözlemlerine göre polis 15 metre mesafesi ihlalinde bulundu. Polislerin sandık başında bekledikleri gözlemlendi.

HAKKARİ Hakkari Merkez Bağlar Mahallesi'nde Hacı Salih Şen İlköğretim Okulu'nda bir müşahit gözaltına alındı.

BİNGÖL İngiltere'den gelen heyet Şaban Köyü'nde hatalı sayım yapıldığını gözlemledi. Heyetin ilçedeki Yüksek Seçim Kurulu'na yazdığı dilekçenin ardından sandıktaki oylar yeniden sayıldı ve tutanak düzeltildi.

VAN-BAHÇESARAY Gözlemci grubun Kaymakam tarafından okullara girişi engellendi. Grup anons edilerek hiçbir okula alınmadı. Bahçesaray da köyler gezildi. Jandarmanın yoğun baskısı gözlemlendi. Gözlemcilerin iki köye girişi engellenerek gözaltına alınmakla tehdit edildiler. Toplam da Bahçesaray'da 5 köy gezildi. Altındere köyünde BDP'lilere korucular saldırıda bulundu ve bir BDP'li kafasında yaralandı. Grup en son Çatak a geçti ve okul bahçelerinde panzerlerin olduğu gözlemlendi.

IĞDIR Grup tarafından gözlem yapmak üzere gidilen altı köyden ikisinde seçim ile ilgili sorunlar yaşandığı tespit edildi. Aralık ilçesine bağlı Gödek köyünde ilçedeki AKPliler tarafından ilçe başkanına saldırıda bulunuldu. İlde, yaylacılık ve mevsimlik göçlerden dolayı katılımın yoğun olmadığı gözlemlendi. Seçim bölgeleri çoğunlukla bölgedeki avukatlarla beraber gezildi.

AĞRI-PATNOS Sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu kriz masasının bildirdiği yerlere gidildi. Polisin sandık başlarında beklediği tespit edildi. Gözlemci grup takip edildiğinden, gözlemcilerin gittiği okullarda polis onlar henüz ulaşmadan dışarı çıkmışlardır. Daha sonradan pasaportlarına el konularak uzun süre gözaltında tutuldular. Göz tutulan gözlemciler özür dilenip "Bildiğiniz gibi yapın." denerek bırakıldılar. AİHM adına bölgede olan avukatlarla görüşüldü.

ARDAHAN Jandarma ve polis tarafından halka baskı yapıldığı gözlemlendi. Yağmuroluk köyünde seçim kurallarına aykırı bir şekilde oy kullanma işlemine bir saat önceden son verildi. Bölgede seçimi izleyen gözlemcilerin üstüne yüründüğü bildirildi.

KARS Sarıkamış da polisin yoğun baskısı var. Köylerin birçoğunda muhtarlar halkı AKP'lilere oy vermeleri yönünde baskıya maruz bırakıyor. Kars merkezde sandık başında bekleyen polisler gözlemcilerin uyarılarıyla dışarı çıkarıldı

İstanbul'da 20 Kürt Kadının Oy Kullanması Engellendi

Bölgeden seçim ihlalleri haberleri peş peşe gelirken, İstanbul’un göbeğinde seçim skandalları şimdiden patlak vermeye başladı. Fatih’e bağlı Yedikule Anadolu Lisesi usulsüz oy kullanan 3 resmi polisin suçüstü yakalanırken, Sefaköy İnönü Mahallesinde de oylarını kulanmak üzere Alaattin Keykubat İlk öğretim okuluna gelen, okuma yazama bilmeyen 20 Kürt kadınının oy kullanmalarının engellendiği haberi geldi. Seçim kayıtlarına göre sözkonusu kadınlar Demokrat Parti tarafından sandık görevlisi gösterilmiş.

Fatih’e bağlı Yedikule Anadolu Lisesinde seçmen kalabalığını fırsat bilen 3 resmi polisin sandıkta usulsüz bir şekilde oy kullandığı tutanakla tespit edildi. Konu hakkında ANF’ye bilgi veren Fatih Yedikule Anadolu Lisesinde müşahit olarak görev yapan Mehmet Boztepe olayı şöyle aktardı:

“Toplam 26 sandığın bulunduğu okulda Fatih Emniyetine bağlı çalışan Emre Ceylan, Benan Bağlan ve Yaşar Ataköşker isimli polis memurlarının görev kayıtları olmamasına rağmen, usulsüz bir şekilde oy kullandıklarını tespit ettik. Sandık başkanı hemen tutanak tuttu. Ayrıca aynı grupta bulunan ve adını henüz öğrenemediğimiz bir kadın polisi yine usülsüz bir şekilde oy kullanmaya teşebbüs ederken suçüstü yakalandık ve engel olduk. Ancak onu engellerken diğer resmi polisler etrafımıza sararak, bizi zor kullanarak dışarıya atmak istediklerinde tüm okul ayağa kalktı ve söz konusu polisler okulu terk etmek zorunda kaldılar”.

İstanbul’un göbeğinde böyle bir hileye teşebbüs eden polislerin nereden cesaret aldıklarının düşündürücü olduğunu vurgulayan Boztepe, herkesin gözünün açık olmasını tembih ederek bu işin peşini bırakmayacaklarını belirti.

Fatih’de durum böyleyken bu kez Bağcılar Sefaköy’den de bir hile haberi daha geldi. Kendi yengesinin de aralarında bulunduğu 20 okuma yazma bilmeyen kadının alakaları olmadığı halde Demokrat Partiden görevli gösterildiğine dikkat çeken Sefaköy semt sakinlerinden Maaz Turanlı, “Sabah oyumu kullanmak üzere İnönü Mahallesinde bulunan Alaattin Keykubat İlköğretim okulunda gittiğimde yengem Vahide Turanlı’ın öylece kapının önünde oturduğunu gördüm. Bana oy kullanmadığını söyledi. Nedenini bilmediğini söyledi. Hemen gidip içerde ki sandık görevlilerle konuştuğumda okuma yazma bilmeyen yengemin Yenibosnada Çobançeşme İlköğretim okulunda Demokrat Parti sandık görevlisi olarak gösterildiğini öğrendim. Daha sonra sadece benim yengemin değil, aynı şekilde 20ye yakın Kürt kadının daha aynı şekilde sandıklarda görevli olarak gösterilerek oy kullanmalarının engellendiğini öğrendim. Şu an avukatımı bekliyorum. Bunlar hakkında suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

NTV'de Ruşen Çakır Krizi


Banu Güven, Can Dündür, Mirgün Cabas ve Çiğdem Anat’tan sonra NTV'nin siyaset danışmanı Ruşen Çakır, Başbakan Erdoğan’a sorduğu zorlu sorular ardından seçim özel programından çıkartıldı.

Ruşen Çakır, NTV'nin bugün bugün saat 18.00'de yayına girecek ve gece yarısına kadar sürecek olan "Seçim Özel" programından çıkartıldı.
  

NTV'nin internet sitesinde programın konuklarının duyurusu yapılırken Ruşen Çakır'ın isminin yer almaması dikkat çekti.

Haberde Seçim Özel programından söz edilirken şu isimler sıralandı: "Seçim Stüdyosu'nda Oğuz Haksever, Mirgün Cabas ve Can Dündar yayında olacak. Mehmet Barlas, Emre Kongar, Hasan Cemal ve Tarhan Erdem, gece Ismail Küçükkaya, Mustafa Karaalioğlu, Sedat Ergin, Fikret Bila, Şükrü Küçükşahin, Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan, Fatih Çekirge, Ümit Fırat yorumlarıyla yayına katılacak."

Leyla Zana'yı konuk etmek isteyen Banu Güven'i izne yollayan NTV Vedat Türkali röportajını da internet sitesinden kaldırmıştı.

Can Dündar'ın ise Nuray Mert'i konuk alıp Başbakan'ın namert sözlerini konuşmak istemesi kanal yönetimi tarafından reddedilmiş, Ana haber bültenini sunan Dündar ise bunun üzerine seçimlerin ertesinde programını bitirmeye karar vermişti.

Siirt'te Kışanak'ın ismini pusuladan kestiler!

Uludere'de Polis Sandıklara El Koydu


Kürt illerinde oy verme işleminin sona ermesinin ardından, oy sayma işlemi başlarken, Uludere Atatürk İlköğretim Okulu'nda sandıklara el koyan polisler, sayımı kendisi yapmaya çalıştı. Okul önüne gelen halkın tepkisi üzerine polisler okuldan çıkarıldı.

Bölgede oy verme işlemi sona ererken, sayım devam ediyor. Uludere'de sayım yapılmaya başlanan Atatürk İlköğretim Okulu'nda polisler sandıkların bulunduğu sınıflara girerek sayıma müdahale etti. "Sayımı biz yapacağız" diyen polislere sandık görevlileri ve müşahitler tepki gösterdi. Polislerin sınıfa girdiğinin duyulması üzerine ise okul önüne gelen yüzlerce yurttaşın tepkisi üzerine sandık başkanları polisi okuldan dışarı çıkarttı. Okul önünde kitlenin bekleyişi sürüyor.

Öte yandan Mardin'in Derik İlçesi'nde oy sayımının bitmesine kısa bir süre kala polisler sandıkların bulunduğu odalara girmeye başladı. Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda polise tepki gösteren bir kişi gözaltına alındı.

Uluslararası Heyetler Seçim İhlallerini Tespit Ettiler


Kürt illerinde bulunan uluslararası delegasyonlar, seçime ilişkin yaptıkları ilk gözlemleri bilgi amacıyla basına dağıttı. Uluslararası heyetlerin yaptığı gözlemlere göre birçok ilde seçim ihlali yaşanırken, ihlallerin ilçe ve köylerde arttığı kaydedildi.

Bölge illerinde seçimleri izleyen uluslararası delegasyonun hazırladığı gözlem raporuna göre, bölge illerinin birçoğunda seçimlere yönelik ihlaller yaşandı. Muş'ta gözlem yapan Kanadalı heyet, ilk gözlemlerinde polislerin silahlarıyla oy kullandıklarını yazdı. Dersim'de gözlem yapan İtalyan heyeti ise, Pülümür İlçesi'nde yaşlılara aile fertlerinin eşlik etmesine izin verilmediğini, Ovacık İlçesi'nde sandık başkanlarının yurttaşlara sürekli sorun çıkarttıklarını ve basının fotoğraf çekmesine izin vermediklerini kaydetti.

SİİRT Siirt'te gözlem yapan Norveçli heyet ise ilk gözlem raporuna; Ekindüzü Köyü'nde oy kullanımının engellendiğini ve bir kişinin herkesin yerine oy kullanmak istediğini müşahitlerin olaya müdahale ettiğini yazdı. Siirt'in Pervari İlçesi'nde gözlem yapan Danimarka heyetinin ilk tespitlerine göre ise, Düğümcüler Köyü'nde (Gunde Best) 1033 ve 1034 numaralı sandıkların bulunduğu sınıfta askerlerin silahları ile sandık başlarında oturdukları vurgulandı. Ayrıca bunu gözlemleyen heyetin zorla dışarı çıkarıldığı ve askerler ile heyet arasında tartışmanın yaşandığı kaydedildi.

VAN Van'ın Bahçesaray İlçesi'nde gözlem yapan Alman heyeti, ilk gözlemlerinin kaymakamın gözlemcilerin okullara girişini engellediği ve bu kapsamda polis telsizlerinden anons geçirttiği oldu. Ayrıca Van merkezde müşahitlerin dövüldüğü ve gözaltıların olduğu kaydedildi. Van'da seçim izlenimi yapan delegasyonunu yaptığı tespitlerden bir tanesi de polislerin 15 metre mesafesini sürekli ihlal ettikleri oldu.

BİTLİS Alman delegasyonu Bitlis, Adilcevaz, Güzelsu, Yoğurtyemez, Porhuz'da seçim incelemelerinde bulundu. Yoğurtyemez'de sandık başkanının kendilerini zorla dışarıya çıkarttığını vurgulayan delegasyon üyeleri, daha sonra Jandarma'nın da olaya müdahil olarak kendilerinin gözlem yapmalarının engellendiğini kaydetti. Bitlis merkezde yer alan delegasyon ise, Bitlis İmam Hatip Lisesi'nde mühürsüz sandık bulunduğu ve heyetin fotoğraf çekmesinin engellendiğini kaydetti. Heyet ayrıca ilk gözlem raporuna 1025 numaralı sandıkta kayıtlı olan polislerin 1024 numaralı sandıkta oy kullandıklarını vurguladı. Heyet'in ilk izlenimlerine göre durum köylerde de farklı değil. Müzik ve Yukarıkaraboy köylerinde sandık başkanları toplu oy kullandırtırken, yurttaşlara AKP'ye oy kullanmaları yönünde telkinde bulunulduğunu kaydetti.

HAKKARİ Hakkari merkezde incelemelerde bulunan Almanya delegasyonu oluşturduğu ilk gözlem raporunda, AKP'lilerin sahte oy pusulaları ile oy kullanmaya çalıştıkları ancak müşahitler ve heyet tarafından engellendiği kaydedildi.

ERZURUM Erzurum'da gözlem yapan Fransa delegasyonu da aynı şekilde ilk gözlemlerini raporlaştırdı. Fransız delegasyonu, ilçe emniyet müdürü ve sivil polislerin gözetmenleri kameraya aldıklarını, hatta kimi polislerin gözetmenleri takip ettiklerini ve okullara girmeleri durumunda gözaltına almakla tehdit ettiğini kaydetti. Gözetmenler, şimdiye kadar sadece 2 okula girebildiklerini bütün girişimlerinin polisler tarafından engellendiğini kaydetti.

ŞIRNAK Şırnak merkez ve Güçlükonak İlçesi'nde gözlemlerde bulunan Almanya delegasyonu şimdiye kadar birçok bölgeye giremediklerini ve yaptıkları ilk gözlemlerde Irak'tan gelen 5 TC vatandaşının oy kullanmalarının engellendiği Güçlükonak Lisesi 1003 numaralı sandıkta da listeye 20'ye yakın ekleme olduğunu kaydetti.

BİNGÖL Bingöl merkez ve merkeze bağlı köylerde incelemelerde bulunan İngiltere delegasyonu oluşturduğu ilk raporda; merkeze bağlı Şaban Köyü'nde bir Jandarma komutanının sandığın başında oturduğunu kaydetti. Ayrıca Bingöl'ün merkeze bağlı bir köyünde delegasyonun gözü önünde muhtarın bütün köy adına blok oy kullanma girişiminde bulunduğu belirtilerek, girişimin heyet tarafında engellendiği kaydedildi.

URFA Avusturya delegasyonu Urfa ve Siverek'te yaptığı seçim gözlemlerine ilişkin ilk bilgilendirmesini yaptı. Buna göre, Siverek'in Bejik Köyü'nde Jandarma tarafından yurttaşlara baskı yapıldığı vurgulanırken, Uzunziyaret Köyü'nde de bir kişinin bütün köy adına oy kullanmaya çalıştığı vurgulandı.

MARDİN Mardin merkezde incelemelerde bulunan İsveç delegasyonu ise hazırladığı ilk raporda bazı okullarda sandık başkanlarının seçmenlere, "Eğer Müslümansanız bu partiye oy vereceksiniz" diyerek, AKP'ye oy toplamaya çalıştığı belirtildi. Bazı okulların önünde ise AKP rozeti olan kişilerin yurttaşlara baskı yapmaya çalıştığı kaydedildi.

ANTEP Antep merkezde gözlem yapan Almanya delegasyonu ise sandık başkanlarının yurttaşları AKP'ye oy verme konusunda yönlendirmeye çalıştığını belirterek, Şehit Kamil İlçesi Karacaoğlan Mahallesi 2195 nolu sandık Saniye Temur İlköğretim Okulu, Pir Sultan Mahallesi Azize Abdülkadir Hamamcıoğlu İlköğretim Okulu 2373 nolu sandıkta sandık başkanlarının yurttaşları yönlendirmeye çalıştığını kaydetti. Ayrıca polisin heyete müdahale ettiğini ve heyetten bazılarını sorgulamaya çalıştığını kaydetti.

İzmir'de Seçim İhlalleri Devam Ediyor

2011 Genel Seçimleri, ihlallerle devam ediyor. İzmir'in birçok bölgesinde İHD'nin oluşturduğu gözlem heyetleri çalışmalarını sürdürürken yaşanan ihlallere ilişkin tutanaklar tutuyor.

İzmir genelinde 'seçim ihlallerini' tespit etmek amacıyla İHD'nin oluşturduğu gruplar görev yapıyor.

Yapılan ihlallerle ilgili elimize ulaşan bilgiler ise şöyle;

Bornova Kaymakam Özgür Azer İlköğretim Okulu'nda 1229 nolu sandıkta AKP müşahidi mükerrer oy kullandı. Durum tespit edilince tutanak tutuldu.

Cumhuriyet Mahallesi Atatürk İlköğretim Okulu'nda polis, ismi öğrenilemeyen bir genci "şüpheli" olduğu gerekçesiyle gözaltına aldı.

Buca'da Barış, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu adaylarının müşahitliğini yapan kişiler, polis zoruyla dışarıya çıkartıldı.

Yeşiltepe Mahallesi'nde okur-yazarı olmayan seçmenlere sandık başkanının yanlış yer göstererek, oy kullanmalarını sağladığı bildirildi.

Çiğli'de okur-yazarlığı olmayan yaşlı bir kadına sandık görevlileri AKP'yi işaret ederek oy kullandırmak istedi.

Siirt'de Seçim İhlalleri

Seçime katılımın yüksek olduğu Siirt’te de sandıklar polis ve asker ablukasında. Siirt merkezde sanık başında 5 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 2’si serbest bırakılırken 3’ü hala emniyette tutuluyor.

Merkez Ulus, Fatih ve Cumhuriyet mahallelerinde kurulan sandıklarda polislerin sandık başında beklediği görülürken, Çevik Ersin Temel İlköğretim Okulu'nda ise oy kullanan bir kadın gözaltına alındı.

Siirt’te okul önlerinde bekleyen halk ile polisler arasında zaman zaman tartışmalar yaşanıyor. Özellikle Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'na oyların fazla çıkması beklenen okulların önünde polisin sık sık halka, "dağılın" uyarısı yaparak okul önünde uzaklaştırmaya çalışıyor.

Korucuların yoğunlukta olduğu merkeze bağlı Meydandere (Boşi) Köyü'nde ise blok adayı Gültan Kışanak'ın müşahitleri dışarı çıkarıldı.

Eruh İlçesi'nde sabah saatlerinde oyunu kullanan 2 kişi polisler tarafından gözaltına alınırken, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. İlçeye bağlı Yokuşlu (Meylana) Köyü Muhtarı Methi Aslan'ın müşahitlerin itirazına rağmen oyların tamamını açık kullandırdığı öğrenildi.

Şirvan İlçesi'ne bağlı Zımzık Köyü'nde ise, ismi öğrenilmeyen bir kişinin köyde bulunan 140 seçmenin oyunu tek başına kullandığı bildirildi.

Pervari İlçesi'nde ise AKP 3. sıra milletvekili adayı Bayram Kızılay'ın köyü Ekindüzi'nde (Ertıvın) karakol komutanı ve muhtarın seçmenlerin oyunu kullanmasını engelledi. Karakol komutanı ve muhtarın oyları kendi gözetimlerinde kullandıracaklarını söylediği, köylülerin ise bunu kabul etmediği bildirildi.

Öte yandan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu adayı Gültan Kışanak, Belediye Başkanı Selim Sadak'la birlikte oyunu Siirt Endüstri Meslek Lisesi'nde kullandı. Kısa bir konuşma yapana Kışanak, "Umarız bu seçimlerde halkın iradesi üzerine gölge düşmez. Öncelikle yasal ve yasal olmayan anti demokratik engeller var. Bugün seçimin daha demokratik koşullarda geçmesini bekliyoruz, umuyoruz. Halkımızın iradesi her şeyin üzerindedir. Halkın iradesine saygılı olmak ve dikkat etmek gerekir" diye konuştu.

Bingöl'de Seçime AKP Müdahalesi

 
Bingöl'de birçok bölgede yaşanan seçim ihlalleri, Bloğun Bingöl Adayı İdris Baluken'in müşahitleri tarafından engellenirken, Kiğı İlçesi'nde ise muhtar ve oğlunun saldırısına uğrayan blok müşahidi ağır yaralandı. AKP Bingöl Milletvekili Adayı Cevdet Yılmaz'ın köyü Şaban Köyü'nde de karakol komutanı sandık başında oturarak tüm oyları açık kullandırttı. Olaya tanıklık eden İngiliz heyet tutanak tuttu.

Bingöl'de birçok bölgede AKP'nin toplu ve açık oy kullanımı noktasındaki baskıları Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Bingöl Bağımsız Milletvekili Adayı İdris Baluken'in müşahitleri tarafından engellendi. Bunun üzerine AKP'liler birçok bölgede müşahitlere saldırdı. Servi YİBO'da 1051-1052-1053-1054 nolu sandıklarda görevli müşahitler ölümle tehdit edildi. Konuya ilişkin olarak avukatlar Genç İlçe Seçim Kurulu Başkanı ile bir görüşme yaptı. Genç İlçesi'nde bulunan İngiliz heyeti de hakim ile görüştükten sonra Servi'ye hareket eti.

‘KAFALARINI KIRIN ATIN DIŞARI’ TEHDİDİ

Genç İlçe Seçim Kurulu Başkanı, köyde olmayanların yerine oy kullananlar hakkında dava açacağını söyledi. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a telefon açan Kardeşler Köyü AKP sandık görevlisinin, "Biz açık oy kullanmak istiyoruz. Bağımsız müşahitler izin vermiyor" dediği iddia edildi. Yılmaz'ın korumasının da AKP görevlisine "Kafalarını kırın atın dışarı" dediği, bu görüşmeye de Bingöl merkezde çok sayıda vatandaşın tanık olduğu ileri sürüldü.

Bingöl merkez Vali Güner İlköğretim Okulu'nun sandıklarının bulunduğu tüm sınıfların kapılarının polisler tarafından tutulduğu öğrenilirken, Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Cihan Aydın okula giderek yetkililerle görüştü.

Bingöl'e bağlı Ilıcalar Beldesi'nin AKP'li Belediye Başkanı Gıyasettin Koçiya'nın da, Uzundere İlköğretim Okulu bahçesinde oy kullanmaya gelen tüm seçmenleri kenara çekerek, AKP'ye oy verilmesi uyarısında bulunduğu iddia edildi. Konuya ilişkin seçmenler bloğun kriz merkezini arayarak şikayette bulundu.

BLOK MÜŞAHİDİNE SALDIRI

Öte yandan Kiğı İlçesi Kadıköy İlköğretim Okulu'nda 1021 nolu sandıkta görevli Blok müşahidi Yunus Görbey'e, Güney Ağıl Köyü Muhtarı Murat Yaman ve oğlu saldırdı. Kafasından darbe alan Yunus Görbey yaralı olarak Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

KARAKOL KOMUTANI AÇIK OY KULLANDIRTTI

AKP Bingöl Milletvekili Adayı Cevdet Yılmaz'ın köyü Şaban'da ise karakol komutanının sandık başında oturarak tüm oyları açık kullandırdığı ileri sürüldü. Olaya tanıklık eden İngiliz heyeti ise tutanak tuttu.

Konya'da Açık AKP İhlali

Konya’nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Yeniceoba beldesindeki bir okulda sandık başkanları AKP lehine oy kullanacak seçmenler için oy pusulasını dışarı çıkarıp oy kullandırttılar.

Cihanbeyli ilçesine bağlı Yeniceoba beldesinde Mehmet Zeki Kart İ.Ö.O’da 1147 nolu sandık başkanları AKP lehine oy kullanacak seçmenler için oy pusulasını dışarı çıkartıp oy kullandırdı.

Buna karşın bacağında 47 dikiş bulunan bir seçmen için her türlü zorluk çıkartıldığı ve oy kullandırılmadığı belirtiliyor. Tepki gösteren seçmenler okul önünde toplanmaya başladı. Okula gelen jandarma Blok’un bağımsız aday Hacı Mehmet Bozdağ'ın müşahitlerini dışarı çıkarttılar. Şu anda beldede gerginlik sürüyor. BDP il örgütünü arayan müşahitler ne pahasına olursa olsun oylarını çaldırtmayacaklarını sandıklarını ve savunacaklarını belirtiyorlar.

Ayrıca Konya’da Blok’un müşahitlerinin Zafer İ.Ö.O, Anadolu Teknik Lisesi, Kurtuluş İ.Ö.O, Dumlupınar Lisesi ve daha bir çok okulda sandıklara yaklaştırılmadığı bilgisi geldi.

AKP'ye 'Evet' Mührü Basılmış Pusulalarla Dolu Araç Yakalandı

İzmir Çınarlı’da AKP’ye ‘Evet’ mührü basılmış hazır oy pusulalarıyla dolu bir araç yakalandı.

Alınan bilgilere göre Çınarlı'da AKP'ye "Evet" mührü basılmış hazır oy pusulalarıyla dolu "35 AC 9019" plakalı araç yakalandı ve sürücüsü hakkında işlem başlatıldı.

Seçim İhlalleri Diz Boyu


Oy verme işleminin sabahın erken saatlerinde başladığı Kürt illerinde ihlaller de yoğun bir şekilde yaşanmaya başladı. Hemen her il, ilçe ve köyde ihlal haberleri geliyor.

DİYARBAKIR

Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesi'nde oy verme işleminin yapıldığı okullarda polis, kuralları ihlal ettiği görüldü. Kayapınar Peyas Mahallesi Şehit öğretmen Ayşe Numan Konakçı İlköğretim Okulu'nda polisin seçim sandığı ile olan mesafesinin 15 metre olması gerekirken, 3-4 metreye kadar yaklaştığı görüldü. Yine Bağlar İlçesi sınırları içinde bulunan Süleyman Demirel Lisesi ve Kanuni Sultan Süleyman İlköğretim Okulu gibi birçok okula, çok sayıda polis görev yapıyor. Polisler gruplar halinde, okul koridorlarında görev yapıyor ve polislerin sandığa mesafesi 3-4 metreye kadar iniyor. Özellikle Süleyman Demirel Lisesi'nde polislerin sınıf kapılarından içeri bile baktıkları gözlendi. Polislerin söz konusu 15 metre mesafesini ihlal etmesine de sandık başkanları ve görevlilerinin de itiraz etmemeleri dikkat çekti.

Merkez Bağlar İlçesi'nde polis eşliğinde devam eden oy kullanma işlemleri sırasında 1 blok müşahidi ile 4 seçmen gözaltına alındı. Ayrıca seçmenin oy verme işlemini gerçekleştirmeden sandık başkanın oy zarfını sandığa attığı iddia belirtildi. Bismil’e bağlı Sadiye Köyü'nde ise bir kişinin sandık başına oturarak tüm köylülerin yerine oy kullandığı iddia ifade edilirken bloğun kiriz masasında görev alan birçok kişi olay yerine gitti. Aynı ilçeye bağlı Aslanoğlu Köyü'nde karakol komutanın sandık başında oturduğu şikâyetleri üzerine kriz masasında bulunanlar iddiayı yerinde incelemek üzere köye gitti.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde oy kullanan bir seçmen, “Yahya Kemal Beyatlı Okulu’nda ailemle birlikte oy kullanmaya gitti. Ama polislerin çok fazla olması bizi kaygılandırdı. Her katta 4-5 polis vardı ve bazı sandıkların bulunduğu sınıfın karşısında bile oturuyorlardı. Aynen polislerin gölgesinde oyumuzu kullanabildik. Seçimlerin adil geçmeyeceğinden endişeliyiz” dedi.

Silvan İlçesi Konak Mahallesi'nde bulunan Silvan ilköğretim Okulu'nda polislerin 1057 no'lu sandığın bulunduğu sınıfın hemen önünde durması görüntülere yakalandı. Kazandağı (Malaelîkê) Köyü'nde seçmen kartı olmayan askerlere oy kullandırmak istendiği iddia edilirken, müşahitlerin ve sandık görevlilerin olaya müdahale ettiği öğrenildi.

Konya


Blok’un müşahitlerinin Zafer İ.Ö.O, Anadolu Teknik Lisesi, Kurtuluş İ.Ö.O, Dumlupınar Lisesi ve daha bir çok okulda sandıklara yaklaştırılmadığı bilgisi geldi.

VAN 


Van'da oy kullanılan okullarda sivil ve resmi polisler koridorlarda sürekli turlarken, birçok polis de sandık başlarına kadar gitmeye başladı. Koridorun başında bile beklemeleri halinde sandıklara uzaklık mesafesi 4-5 metreye kadar inerken, birçok polis bunu da ihlal ederek sandık başlarında ve sınıfın girişinde bekliyor. Kimi okullarda müşahitler hazır bulunmadığı halde oy kullanma işlemleri başlatıldı.

BİNGÖL 


AKP Bingöl Milletvekili Adayı Eşref Taş'ın doğduğu belde olan Selvi Beldesi'de AKP'lilerin ve korucuların Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Bingöl Bağımsız Milletvekili Adayı İdris Baluken için görevlendirilen müşahitlere saldırdığı belirtildi. Genç'e bağlı Harmancık Köyü'nde ikamet eden yurttaşların oylarını kullanmak için gittikleri Alaattin Köyü'nde engellendikleri ifade edildi. Aynı ilçenin Yağızcan köyünde bulunan tek sandıkta sandık başkanı Ali Işık gözetiminde yurttaşlara açık oy kullandırıldığı iddia edildi. Olayın duyulmasının ardından Seçim İzleme Komisyonu köye gitti.

SİİRT

Seçime katılımın yüksek olduğu Siirt’te de sandıklar polis ve asker ablukasında. Siirt merkezde sanık başında 5 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 2’si serbest bırakılırken 3’ü hala emniyette tutuluyor.

TEK KİŞİ 140 OY KULLANDI

Siirt'in Pervari ve Şirvan ilçelerinde seçmenler polis ve asker gözetiminde oy kullanıyor. Pervari'de karakol komutanı ve muhtar birçok yurttaşın oy kullanmasını engellerken, Şirvan'da bir kişi tek başına 140 oy kullandı. Okul önlerinde seçim sonuçlarını bekleyen yurttaşlarla polis arasında ise sık sık gerginlik yaşanıyor. Oyunu kullanan bağımsız aday Gültan Kışanak ise; "Umarım halkın iradesine gölge düşürülmez" dedi.

BATMAN

Batman'da Bağlar Mahallesi'nde Selçuklu İlköğretim Okulu'nda polisin 15 metre kuralını ihlal ederek sandık başında durması üzerine, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu için görevlendirilen müşahitler ile polis arasında tartışma yaşandı. Bağlar Mahallesi'nde yüzlerce seçmenin oy kullanacağı Vakıfbank İlköğretim Okulu'nun kapalı olmasından dolayı halk aynı mahalledeki Selçuklu İlköğretim Okulu'na kaydırıldı. Selçuklu İlköğretim Okulu'na giden seçmenler oy listesinde isimleri yok diye oy kullanamıyor.

SİLOPİ

Şırnak’ın Silopi İlçesi'nde, sabahın erken saatlerinde okul bahçelerinde biriken seçmenler, saat 07.00 ile birlikte oylarını kullanmaya başladı. Oy işlemleri sırasında cep telefonları sandık görevlileri tarafından alınarak oy kullanama işlemi yapıldı. Okul bahçelerinde ve koridorlarından resmi ve sivil polisleri bulunması dikkat çekerken, gazetecilerin kamera ve fotoğraf çekmeleri ise polisler tarafından engellendi. Sandığa 15 metrede durma kuralını da ihlal eden polisler sandık görevlileri tarafından uyarıldı.

URFA

Urfa’nın Suruç ilçesinde Diyanet Vakfı aracının AKP’li sandık görevlilerini görev yerlerine götürdüğü bildirildi.

KONYA


Konya’da Blok’un müşahitlerinin Zafer İ.Ö.O, Anadolu Teknik Lisesi, Kurtuluş İ.Ö.O, Dumlupınar Lisesi ve daha bir çok okulda sandıklara yaklaştırılmadığı bilgisi geldi. Cihanbeyli ilçesine bağlı Yeniceoba beldesinde Mehmet Zeki Kart İ.Ö.O’da 1147 nolu sandık başkanları AKP lehine oy kullanacak seçmenler için oy pusulasını dışarı çıkartıp oy kullandırdı.

Buna karşın bacağında 47 dikiş bulunan bir seçmen için her türlü zorluk çıkartıldığı ve oy kullandırılmadığı belirtiliyor. Tepki gösteren seçmenler okul önünde toplanmaya başladı. Okula gelen jandarma Blok’un bağımsız aday Hacı Mehmet Bozdağ'ın müşahitlerini dışarı çıkarttılar. Şu anda beldede gerginlik sürüyor. BDP il örgütünü arayan müşahitler ne pahasına olursa olsun oylarını çaldırtmayacaklarını sandıklarını ve savunacaklarını belirtiyorlar.

HAKKARİ

Hakkari'nin Bağlar Mahallesi'nde Hacı Salih Şen İlköğretim Okulu'nda bir polisin sandık başında ve koridorlarda kamera çekimi yapınca seçmenlerin tepkisi ile karşılaştı. Yaşanan tartışmalar üzerine Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Hakkari Milletvekili Adayı Selahattin Demirtaş ihlalin yapıldığı okula gitti. Sandık görevlileri ile yapılan görüşmeler sonucunda polis dışarı çıkarılırken, seçmenlerin oy verme işlemi devam etti. Öte yandan AKP Hakkari il binası önünde seçim kampanyası süresince asılan flamaların ise YSK'nin seçim yasağına rağmen hala asılı olduğu görüldü.

YÜKSEKOVA

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde Atatürk İlköğretim Okulu'ndaki sandıklarda polisin kamera ile oy kullanan seçmenleri çekerek psikolojik baskı uyguladığı ileri sürüldü. 50. Yıl İlköğretim Okulu'ndaki polislerin ise, bağımsızlara ait gözlemci ve müşahitleri dışarı çıkardığı bildirildi. Öte yandan Yüksekova Lisesi 1054 no'lu sandıkta sandık başkanının Yeşil Kart ile oy kullanmak isteyen seçmenleri engellediği belirtildi.

VAN

Van'ın Erciş İlçesi'nde birçok okulda saat 08.00'a kadar sandık başkanları ve müşahitler bulunmasına rağmen, polisler "Müşahit ve sandık başkanları hazır değil" gerekçesini öne sürerek oy kullanılmasına müsaade etmedi.

AĞRI

Ağrı'nın Patnos İlçesi'nde sabah saatlerinde Kerem Şahin ve Cengiz Çıkrık İlköğretim okullarında Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Ağrı Milletvekili Adayı Halil Aksoy için sandıklarda müşahitlik yapan görevlililerin engellendiği bildirildi. Polisler herhangi bir gerekçe göstermeden blok müşahitlerinin sandıklara yanaşmasına izin vermiyor.

ERZURUM

Erzurum’da ise oy vermek isteyen 5 kişi, sandık başında bekleyen polisler tarafından gözaltına alındı. İsimleri öğrenilemeyen söz konusu kişilerin değişik suçlardan arandıkları için gözaltına alındıkları ileri sürüldü.