12 Haziran 2011 Pazar

Yabancı Heyetler İkinci Seçim Raporunu Açıkladı


Kürt illerindeki seçimlere ilişkin Avrupa'dan gelen 150 kişilik gözlemci heyet, Dersim, Adana, Antep, Mardin, Muş, Siirt, Erzurum, Batman, Hakkari ve Bingöl'de yaşanan hak ihlallerine ilişkin ikinci seçim raporunu açıkladı.

Bölge'deki seçimlere ilişkin Avrupa'dan gelen 150 kişilik gözlemci heyet, oy kullanma işlemi sırasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı ikinci raporu açıkladı. İsveç, İsviçre, ABD, Fransa, İtalya, Avusturya, Kanada, Norveç, Danimarka, Almanya gibi ülkelerden gelen gözlemci heyetler hazırladıkları raporda çalışmalarının emniyet güçleri tarafından engellenildiğini ve oy kullanma işlemi sırasında yoğun hak ihlallerinin yaşandığını duyurdu.

İl il yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırlanan rapor şöyle:

DERSİM Çemişgezik Ertuğrul Gazi Lisesinde 1006, 1007 ve 1008 nolu sandıklarda sandık başkanı kapalı oy sayımı yapacağını söyleyerek İtalya'dan gelen heyetin gözlem yapmasına izin vermedi. Mazgirt'te ise askerin sandık başında beklediği gözlemlendi. Heyetin fotoğraf çekmesine izin verilmiyor. Pülümür ve Nazimiye'de ise sandık görevlilerinin yaşlıları CHP'ye oy vermeleri için yönlendirdikleri gözlemlendi.

ADANA Adana'da Almanya'dan gelen heyetten üç kişi gözaltına alındı. Heyetin gözaltına dair rapor tutacaklarını bildirmeleri üzerine serbest bırakıldılar. Heyet halihazırda polis tarafından takip ediliyor.

ANTEP Almanya'dan gelen heyet üyeleri Antep'te polis kamerası eşliğinde sorgulandı. Gittikleri her yerde polis tarafından takip ediliyorlar.

MARDİN İsviçre'den gelen heyetin gözlemlerine göre Mardin Merkez'de polis 15 metre mesafesini ihlal etti. Heyetin müdahalesi sonucunda polis uzaklaştı.

MUŞ Kanada'dan gelen heyet özel harekat polisi tarafından Muş yolunda durduruldu ve aracı aramak istedi. Heyet polisin izni olmadığından arama yapılmasına izin vermedi. Polis heyetin kimlik bilgilerini aldı.

SİİRT Sadece muhtar, bir çavuş ve 9-10 kişinin bulunduğu Koçerler ve Kırktepe köyünün 1003 nolu sandıkta 75 oy kullanıldığı kaydedildi. Danimarka'dan gelen heyet Siirt Merkez'de bulunan Ayyıldız ilköğretim Okulu'na gittiğinde polis pasaportlarına el koyarak okula girişlerini engelledi. Heyete polis hakaret ederek sözlü tacizde bulundu. Fransa heyetinin gözlemlerine göre Eruh Yokuşlu köyünde muhtar açık oy kullandırdı.

ERZURUM Erzurum Merkez Emniyet Müdürü'nün tehditleri sonucunda Fransa'dan gelen heyet Erzurum'dan ayrılmak zorunda kaldı.

BATMAN Almanya'dan gelen heyetin gözlemlerine göre polis 15 metre mesafesi ihlalinde bulundu. Polislerin sandık başında bekledikleri gözlemlendi.

HAKKARİ Hakkari Merkez Bağlar Mahallesi'nde Hacı Salih Şen İlköğretim Okulu'nda bir müşahit gözaltına alındı.

BİNGÖL İngiltere'den gelen heyet Şaban Köyü'nde hatalı sayım yapıldığını gözlemledi. Heyetin ilçedeki Yüksek Seçim Kurulu'na yazdığı dilekçenin ardından sandıktaki oylar yeniden sayıldı ve tutanak düzeltildi.

VAN-BAHÇESARAY Gözlemci grubun Kaymakam tarafından okullara girişi engellendi. Grup anons edilerek hiçbir okula alınmadı. Bahçesaray da köyler gezildi. Jandarmanın yoğun baskısı gözlemlendi. Gözlemcilerin iki köye girişi engellenerek gözaltına alınmakla tehdit edildiler. Toplam da Bahçesaray'da 5 köy gezildi. Altındere köyünde BDP'lilere korucular saldırıda bulundu ve bir BDP'li kafasında yaralandı. Grup en son Çatak a geçti ve okul bahçelerinde panzerlerin olduğu gözlemlendi.

IĞDIR Grup tarafından gözlem yapmak üzere gidilen altı köyden ikisinde seçim ile ilgili sorunlar yaşandığı tespit edildi. Aralık ilçesine bağlı Gödek köyünde ilçedeki AKPliler tarafından ilçe başkanına saldırıda bulunuldu. İlde, yaylacılık ve mevsimlik göçlerden dolayı katılımın yoğun olmadığı gözlemlendi. Seçim bölgeleri çoğunlukla bölgedeki avukatlarla beraber gezildi.

AĞRI-PATNOS Sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu kriz masasının bildirdiği yerlere gidildi. Polisin sandık başlarında beklediği tespit edildi. Gözlemci grup takip edildiğinden, gözlemcilerin gittiği okullarda polis onlar henüz ulaşmadan dışarı çıkmışlardır. Daha sonradan pasaportlarına el konularak uzun süre gözaltında tutuldular. Göz tutulan gözlemciler özür dilenip "Bildiğiniz gibi yapın." denerek bırakıldılar. AİHM adına bölgede olan avukatlarla görüşüldü.

ARDAHAN Jandarma ve polis tarafından halka baskı yapıldığı gözlemlendi. Yağmuroluk köyünde seçim kurallarına aykırı bir şekilde oy kullanma işlemine bir saat önceden son verildi. Bölgede seçimi izleyen gözlemcilerin üstüne yüründüğü bildirildi.

KARS Sarıkamış da polisin yoğun baskısı var. Köylerin birçoğunda muhtarlar halkı AKP'lilere oy vermeleri yönünde baskıya maruz bırakıyor. Kars merkezde sandık başında bekleyen polisler gözlemcilerin uyarılarıyla dışarı çıkarıldı

Hiç yorum yok: