20 Ağustos 2010 Cuma

Kriz yalan, Turkiye-İsrail arasindaki ticaret yüzde 30 arttı!

Türkiye ile İsrail arasında ne zaman bir “kriz” yaşansa, ekonomik ve askeri anlaşmaların yeniden canlanıyor. Uluslararası alanda Filistin savunucusu kesilen Türkiye’nin Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıya rağmen İsrail ile ticaretinin arttığı ortaya çıktı. Rakamlar yılın ilk yarısında Türkiye’nin İsrail’le ticaretinin yılın ilk altı ayında yüzde 30 arttığını gösteriyor.

İsrail devlet istatistik kurumundan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile İsrail arasındaki askeri ve sivil alandaki ticari ilişkiler 2010 yılının ilk altı ayında artmaya devam etti. Buna göre Türkiye’nin İsrail’e ihracatı yüzde 30 artarak, 1,04 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde İsrail’in Türkiye’ye ihracatı ise yüzde 32 artarak 811,8 milyon dolara yükseldi.

İki ülke arasında ticari ilişkilerdeki artışın önemli bir bölümünü askeri alandaki ticaretin oluşturması ise gözden kaçmadı. Türkiye savunma alanında, PKK’ye karşı kullanılan insansız hava araçları, Heronlar gibi ileri teknoloji gerektiren ürünlerin önemli bir bölümünü İsrail’den alıyor. İsrail ise Türkiye’den askeri bot, üniforma gibi malzemeler satın alıyor.

Türkiye İsrail’le 1998 yılında askeri alanda imzaladığı işbirliği ile bölgede İsrail’in en büyük müttefiki haline geldi.

‘HAYDUT’ VE ‘KATLİAMCI’ İLE STRATEJİK İLİŞKİ

İsrail devlet istatistik kurumunun yayınladığı rakamlar, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze’ye yardım getiren gemilere müdahale ardından ‘haydutluk’la suçladığı İsrail’le yaşanan krizin sözde olduğunu gösteriyor.

Gazze’ye yardım getiren gemilere 31 Mayıs’ta İsrail tarafından yapılan müdahalede 9 Türkiye vatandaşı hayatını kaybetmişti. Erdoğan olay ardından 1 Haziran günü yaptığı açıklamada, müdahaleyi ‘katliam’ olarak tanımlayıp İsrail için ‘haydut devlet’ ifadesini kullanmıştı.

Kendisini Filistinlilerin “hamisi” olarak gösteren AKP iktidarı, hep İsrail hükümetini eleştiriyor gibi göründü ancak gerçekte İsrail devleti ile hiçbir askeri, ekonomik ve diplomatik ilişkisini hiçbir zaman askıya almadı.

Aralık 2008 ile Ocak 2009 arasında Gazze Şeridi’ne yapılan İsrail saldırısından sonra Erdoğan’ın, İsrail’e yönelik tepkisi bir canlı yayında “One Minute” sözüyle gündeme geldi. Ancak Erdoğan’ın “One Minute”u ne İsrail saldırılarını durdurabildi ne de Erdoğan İsrail ile ilişkilerine “One Minute” diyebildi.