11 Mart 2011 Cuma

AKP'nin Yeni Kontrgerilla Merkezi:Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı


İstanbul Eski Valisi Muammer Güler, 12 Haziran’da yapılacak seçimde AKP’den aday olmak için Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı görevinden istifa edince, yerine Mehmet Niyazi Tanılır atandı. İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6 tarafından eğitilen Tanılır’ın ilginç bir geçmişi var.

AKP tarafından PKK’ye karşı özel ve psikolojik savaş yürütmek amacıyla kurulan
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, aslında Çiller’in bir projesiydi. Çiller, 1993 yılında bu müsteşarlığı kurmak istedi. Fakat hem gelen tepkilerden dolayı hemde ismi Kontgerilla anılacak diye kurmaktan vazgeçti.
Çiller’in bile kurmaktan çekindiği müsteşarlığı, AKP, 17 Şubat 2010 tarihinde 5952 sayılı kanunla çıkardı. Böylece Kont-gerilla kanuni hale getirildi. Söz konusu kanun meclisten geçirilirken hareretli tartışmalara sahne olmuştu. Bazı milletvekilleri bununla “Hitler Almanya’sındaki “Gestapo” örgütlenmesinin getirildiğini” bazı miletvekilleri ise “AKP’nin başka bir derin devlet yerine kendi derin devleti olan Yeşil Gladio’yu kurduğuna” dikkat çekmişlerdi.

Müsteşarlığın kurulu, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, İçişleri başkanı, Genelkurmay İkinci Başkanı, Jandarma Genel Komutanı, MİT, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları Müsteşarları, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanından oluşuyor. Ayrıca müsteşarlığa bağlı olarak farklı daire başkanlıkları da oluşturulmuş durumda.

Daha önce Özel Harp Dairesine bağlı olarak oluşturulan Toplumsal İlişkiler Başkanlığı’nın ismi değişitirilerek Koordinasyon ve Sosyal Destek Daire Başkanlığı olarak Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na bağlandı. Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Bilgi Destek Dairesi ise Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’na dönüştürülerek aynı kuruma bağlandı. JİTEM’e bağlı İstihbarat Dairesi’nin ismi İletişim Dairesi Başkanlığı’na dönüştürelek bu müsteşarlıkta yeniden oluşturuldu. Yine değişik isimlerde daire başkanlıkları ve müşavirliklerde kuruldu.

Kurulan daireler ve müşavirliklerde, Özel ve Psikolojik Savaş yürütmek amacıyla istatistikçiden sosyologa, psikologtan antolopoga kadar vb özel savaş elemanları görevdirilmiş. Bu daire ve müşavirliklerde görevli özel savaş elemanları tarafından PKK’ye karşı politika ve stratejiler oluşturuluyor.

Hatta 2007 yılında ABD’den 35 istihbarat uzmanının görev yapmak üzere Türkiye’ye gönderildiği, bu kişilerin halen sözkonusu müsteşarlıkta görev yaptığı belirtiliyor.

Müsteşarlığa Örtülü Ödenekten para aktarılmaktadır. Örtülü ödeneğin Özel Harp görevleri çerçevinde kullanıldığı herkesçe biliniyor.

Her yıl milyarlarca dolar para Kürt Özgürlük Hareketine karşı kullanılmak üzere örtülü ödeneğe aktarılıyor. Özellikle en fazla Örtülü Ödenekten para aktarılan kurumun Erdoğan’ın başındaki başbakanlık kurumunun olması ilginçlik arz ediyor. Erdoğan’ın da bu paranın büyük kısmını ismi geçen müsteşarlığa aktardığı biliniyor. Örtülü ödenekten harcanan paranın hesap dışı bırakılması da ayrı konu.

Yeşil Gladio diye anılan ve Kürt Özgürlük Hareketine karşı kurulan bu müsteşarılığın başına, ilkin İstanbul Eski Valisi Muammer Güler getirildi.

Güler, 12 Haziran’da yapılacak seçimde AKP’den aday olmak üzere görevinden istifa edince, yerine 10 Mart 2011 tarihinde Mehmet Niyazi Tanılır atandı.

Peki bu Tanılır kimdir?

Mehmet Niyazi Tanılır 1960 yılında Bingöl’ün Darahênê ilçesinin Dîyarî Bogî köyûnde doğdu.

Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi ve İdare Bölümü’nden mezun oldu.

Değişik ilçelerde kaymaklık görevini yaptı.2000 yılında tüm özel savaş elemanlarının ve AKP’li Bakanların yetiştirildiği merkez olarak bilinen İngiltere’de Kriminoloji Eğitimini gördü. Londra'da İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6 tarafından eğitildi.

2001 yılında da Milli Güvenlik Kurulu’na bağlı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği 28. Dönem Kamu Dipolmasisi Kursu’undaki eğitimden geçirildi.

2004 yılından itibaren Van vali yardımcılığı, 5 Mart 2007 tarihinden 13 Aralık 2010 tarihine kadar da Maraş’ta valilik yaptı. 25 Mart 2009 tarihinde Maraş’ta bir helikopter kazasında ölen Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümünde parmağı olduğu söylendi. Bunun üzerine AKP, Tanılır’ı merkeze aldı.

Şimdi ise Yeni Kontgerilla Karargahı olarak anılan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı görevine getirilmiş bulunuyor. Böylece Tanılır hem mükafatladırıldı hemde mevkisi yükseltildi.