10 Ekim 2011 Pazartesi

BDP 'Yeni Anayasa' İçin Önerilerini AKP'ye Aktardı

Anayasa çalışmaları konusunda bir araya gelen BDP ve AKP heyetleri görüşmesinde, "masaya ön şartsız oturma" konusunda uzlaşma sağlanırken, BDP'nin "Anayasa Meclisi kurulsun" önerisine AKP heyeti, "Meclis tam irade sahibidir, paralel bir meclise gerek yoktur" diyerek karşı çıktı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığında Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve AKP'li Ahmet İyimaya'dan oluşan AKP heyeti ile BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Hamit Geylani, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve PM üyeleri Büşra Ersanlı ile Ayşegül Devecioğlu'dan oluşan BDP heyeti arasında yapılan yeni anayasa görüşmesi sona erdi.

BDP Genel Merkezi'nde yapılan ve yaklaşık 1 saat 20 dakika süren görüşmenin ardından heyetler ayrı ayrı açıklama yaptı. Görüşme sonrası AKP grubu adına açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Meclis'te grubu bulunan partilerle yapmayı planladıkları görüşmelerin BDP görüşmesi ile sona erdiğini ve bundan sonraki çalışmaları parti olarak yürüteceklerini söyledi. Bütün partilerle yaptıkları görüşmelerde halkın yeni anayasa yapılması konusunda gösterdiği iradenin tam olarak paylaşıldığını ifade eden Çelik, "Siyasi partilerin uzlaşma komisyonuna ön şartsız olarak üye vermesi uzlaşma komisyonun kendi gündemine ve yöntemine tam hakim olarak yeni Anayasa çalışmalarını başlatma konusunda BDP de aynı görüşleri paylaşıyor" diye konuştu.

Yeni anayasa konusunda halkın "yüce meclisi zemin kabul ederek yeni anayasa çalışmalarını başlatması" yönünde bir iradeye sahip olduğunu dile getiren Çelik, yapılan görüşmede yeni anayasa meselesinin içeriğine girmediklerini bu konunun Uzlaşma Komisyonu'na ait olduğunu belirten Çelik, Uzlaşma Komisyonu'nun içerisinde yer alan üyeleri vasıtasıyla siyasi partiler olarak görüşleri orada dile getireceklerini söyledi.

Halkın hangi mekanizmalarla sürece katılacağı yönünde siyasi partilerin önerilerini meclise sunacağının altını çizen Çelik, ayrıca meclis dışındaki partiler bütün anayasa çalışma grupları bütün sivil toplum örgütleri ve sözü olan herkesin sürece nasıl dahil edileceğine de meclisin karar vereceğini söyledi. Çelik, "Uzlaşma Komisyonu'nda bütün sivil toplum örgütlerini, meclis dışındaki bütün partileri dinleyebilir, bütün anayasa yapma çalışma gruplarını dinleyebilir baskı gruplarını dinleyebilir. Dolayısıyla sürecin bu şekilde tam bir mutabakatla meclis zemininde başlamış olmasından dolayı çok mutluyuz" dedi.

Çelik, "KCK konusu gündeme geldi mi" şeklindeki bir soruyu da, "İçeri de pek çok konuyu konuştuk, fakat anayasa meselesi öne çıktı. İçeride ne konuşulduğunu merak ediyorsunuz, bu konuda şeffaf olacağım size. Pek çok konuyu konuştuk, bir araya gelmiş olmanın vesilesiyle pek çok konuyu paylaştık. Ama netice itibariyle yeni anayasa ile ilgili olarak Uzlaşma Komisyonun ön şartsız toplanması konusunda tam bir mutabakat ortaya çıkmıştır. Diğer konuları siyasi partiler olarak aramızda paylaştık" diye yanıt verdi. Çelik, toplantıyı da, "Gayet güzel bir toplantı oldu" sözleriyle değerlendirdi.

BDP ANAYASA MECLİSİ ÖNERDİ

Daha sonra BDP heyeti adına açıklama yapan Meral Danış Beştaş ise, AKP heyeti ile anayasanın katılımcı demokrasi içerisinde uygulanması gereken yöntemlere ilişkin geniş bir tartışma imkanı bulduklarını söyledi. Anayasa çalışmalarına ön şartsız yürütülmesi konusunda düşüncelerini paylaşan Beştaş, "Kendileri de bunu zaten bunu kabul ediyorlar. Diğer partilerin de bu yönlü beyanatları var" diye konuştu.

Anayasa meselesinin şartlı tartışılmasının bu sürece zarar vereceğini dile getiren Beştaş, toplumda anayasanın nasıl yapılması gerektiği konusunda bir görüş ortaya çıktığını belirterek, "Herkes bütün partiler nerdeyse anayasayla ilgili görüş belirten ifade eden bütün kesimler anayasanın katılımcı bir yöntemle yapılması üzerinde önemle duruyor" dedi.

Beştaş, şunları söyledi: "Ancak biz bu katılım yönteminin adının da konulmasını istiyoruz. Sadece mecliste kurulacak bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile anayasa sürecinin bitirilemeyeceğini bu tartışmanın ve katılımın çok geniş bir alana yayılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda somut önerimiz Meclis dışında Meclis'te grubu bulunmayan siyasi partilerin de katılımıyla Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin, meslek örgütlerinin de katılımıyla geniş bir bileşenle Anayasa Meclisi'ni öneriyoruz. Bunu gelen heyetle de paylaştık. Anayasa meclisinin yaptığı önermelerin Uzlaşma Komisyonunu dikkate alması gerektiği noktasında bir çalışma başlatılması gerektiği yönünde görüşlerimizi kendileriyle paylaştık. Çünkü yeni anayasanın halkın taleplerini ve istemlerini içermesi katılımcı bir yöntemle yapılması hayati bir önemde. Diğer yandan bu sürecin şeffaf olarak da yönetilmesi gerekiyor. Şeffaflığa ilişkin Meclis'te kurulacak Uzlaşma Komisyonu en kısa zamanda çalışma yöntemini kamuoyuyla paylaşacaktır. BDP olarak da şöyle bir önermemiz var: Bir kere bu önerdiğimiz anayasa meclisine kimlerin katılacağı hangi yöntemle katılacağı, katılım mekanizmalarının nasıl işletileceği ve takvim konusunda aleni şeffaf bir şekilde halkla paylaşılması gerekiyor."

TOPLUMSAL BARIŞ SAĞLANMALI

Danış Beştaş, anayasa hazırlık komisyonunda kadınların yer almamasını da eleştirerek, başta AKP olmak üzere diğer partilerin Anayasa Komisyonu'na kadın üye vermelerini istedi. Beştaş, bu anlamda BDP olarak Ayla Akat Ata'nın kendilerinden doğru adaylığının kesin olduğunu söyledi. Kurulmasını istedikleri kurucu mecliste de kadın kotasının uygulanmasını isteyen Beştaş, ayrıca yeni anayasa konusunda yol temizliği diye tarif ettikleri güven artırıcı adımlar atılmasını isteyerek, şunları ifade etti:

"Diğer bir husus yol temizliği konusu ya da güven artırıcı önlemler. Bazı kanunlarda Anayasa değişim yapım sürecine paralel olarak Adalet Komisyonu tarafından değişiklik çalışmalarının gündemleştirilmesi. Çünkü sizler de izliyorsunuz partimize yönelik yargısal anlamdaki baskı tutuklamalar ve cezalandırmalar artık neredeyse sayısını tutamadığımız bir orana geldi. Her gün neredeyse bir yöneticimiz tutuklanıyor. Bunun temel dayanağı TMK, TCK'nin ilgili maddeleri 220. Madde 314. maddesi ve devamı birçok madde var. Yine özel yetkili ağır ceza mahkemeleri vb birçok yasal düzenleme tartışma sürecini doğrudan engelleyen ortadan kaldıran düzenlemeler. Biz Anayasa yapım sürecinde düşünce ve ifade özgürlüğünün örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerektiği bu sürecin paralel başlatılması gerektiğine inanıyoruz. İnsanların anayasanın içeriğine dair düşüncesini özgürce tartışamadıkları bir ortamda sağlıklı bir anayasanın olması olanaksızdır. Bu nedenle bu yol temizliğinin bir an önce hemen Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına başlar başlamaz kendisinin de Anayasa Komisyonuyla Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun iletişim ve eşgüdüm halinde çalışarak, bu ortamı yaratması gerektiğine inanıyoruz. Uzlaşma metinleri konusunda gösterilen iradenin toplumsal barış konusunda da gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Her gün ölümlerin yaşandığı, çatışmaların olduğu, cenazelerin kaldırıldığı bir ortamda, bir anayasa tartışmasının güçlüğünü taktir edersiniz."

KOMİSYON ÜYELERİ BELLİ OLDU

Bu arada BDP Meclis Grubu’nun TBMM Başkanlığı’na bildirdiği Anayasa Hazırlık Komisyonu üyeleri belli oldu. Buna göre BDP’yi Anayasa Hazırlık Komisyonu’nda Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan temsil edecek. Anayasa Hazırlık Komisyonu ilk toplantısını Perşembe günü gerçekleştirecek.

Hiç yorum yok: