18 Mart 2012 Pazar

1 Milyon Kişi Newroz Alanında

Devletin tüm engel ve barikatlarına rağmen Diyarbakır’da Newroz alanında bir milyon kişi toplandı. Newroz alanında ilk konuşmayı yapan BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, "Amed'de kurulan barikat kırıldı. İmralı'nın kapısı kırılıncaya kadar Kürt halkı direnecektir" dedi.

Tüm engelleme girişimlerine, genelgelere, gaz bombalı müdahalelere rağmen Diyarbakır Newroz alanında 1 milyon kişi demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunarak programa başladı.

Saygı duruşu sırasında zafer işaretleri yaparak marş okudu. Daha sonra BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'li vekiller Altan Tan, Nursel Aydoğan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in aralarında bulunduğu seçilmişler halkı selamladı. Halk seçilmişlerin selamına sloganlarla cevap verdi.

BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt açılış konuşması yaptı. Newroz alanının özgürlük alanı olduğunu ve Kürt halkının iradesini görmek isteyenleri alana davet eden Zümrüt, "Newroz Alanı özgürlük alandır. Kürt halkının iradesini görmek isteyenler gelsin bu alanda Kürt halkının iradesini görsünler. Bugün Kürt tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Hiç bir güç Kürt halkının iradesini kıramaz. Amed'te kurulan barikat kıralacaktır ve kırıldı. İmralı'nın kapısı kırılıncaya kadar Kürt halkı direnecektir" dedi. Zümrüt'ün ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir konuştu. Kutlama Baydemir'in konuşması ile devam ediyor.

Newroz yasağına karşı barikatlara yürüyen Diyarbakırlılar Newroz alanına girmeyi başardı. Kentin dört bir tarafından alana akın edenler polisle çatışa çatışa alana girdi.

Saldırılara karşı kentin dört bir tarafında lastikler yakılırken, tüm mahallelerden dumanlar yükselirken yer yer patlama sesleri yükseldi. Çıkan çatışmalarla kent merkezi savaş alanına dönerken, polis barikatları açmak zorunda kaldı. Anayolların kapatılmasına aldırış etmeyen yurttaşlar kentin dört bir tarafından gruplar halinde yürüyüşe geçtikten sonra birleşerek alana doğru yürüdü.

Tarlaların içinden yürüyen on binler, marşlar eşliğinde yürürken sık sık "Bijî Serok Apo", "Newroz'a te pîroz be Ey Serok Apo" sloganları attı. Newroz alanına varan kitle yasağı protesto etmek için tüm GSM şirketlerinin araçlarını ateşe verdi. Alanın dört bir tarafında ateşler yakılırken, on binlerin alana akını saatler sürdü.

BDP'li seçilmişler karşılaştığı polis barikatını kol kola girerek aşarken, binlerce kişiyle yürüyüşle alana geldi. Bir süre sonra seçilmişler parti otobüsüne binerken, halk da yürüyüş halinde otobüsü takip etti.

Tüm teknik malzemeler ve ses sitemine el konulması nedeniyle otobüsle alana giren seçilmişler halkı selamladı. Alanda sahne ve protokol dahil olmak üzere tüm alanları yurttaşlar hınca hınç doldururken, seçilmişler otobüste kalmak zorunda kaldı.

Alanda "Diren ha Diyarbekir" şarkısı ve "Gerilla" şarkısı çalarken, yüz binler şarkılara hep bir ağızdan eşlik etti. Alanda bedenini ateşe veren Rahşan Demirel, Fırat izgin, Evrim Demir, Ömer Koç , Mustafa Malçok, Abdulkadir Atilla posterlerinin yanı sıra çok sayıda Öcalan posterleri açıldı. Yeşil sarı kırmızı flamalar ve yöresel kıyafetlerle renk cümbüşüne dönen alana akış devam ediyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: