15 Eylül 2011 Perşembe

Kürt Kimliğinin Almanya'da Tanınması İçin Kürtler'den Berlin'e 60 bin İmza

'Kürtler Almanya'da kendi kimliğiyle tanınmalı' sloganıyla 15 gün önce başlatılan imza kampanyası sonuçlandı. Kampanya çerçevesinde toplanan 60 bin imza Alman Parlamentosu’na verildi.

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu'nun ( YEK-KOM) öncülüğünde 1 Eylül 2011 tarihinde başlatılan ve 30 civarında demokratik kurum ve kuruluşunda destek verdiği “Kürtler Almanya'da kendi kimliğiyle tanınmalı” isimli imza kampanyası sona erdi.

Kampanya çerçevesinde Almanya genelinde toplam 60 bin imza toplandı. Toplanan imzalar, bugün Federal Almanya Parlamentosu önünde düzenlenen bir miting ile meclis dilekçe ve imza komisyonuna verildi.

Mitinge YEK-KOM yöneticilerin yanı sıra kampanyaya aktif destek veren, Türkiye Almanya İnsan Hakları Derneği (TUDAY) Başkanı İlkay Yılmaz, Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) adına Süleyman Gürcan, Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) adına Baki Selçuk, Goran hareketi adına Kamuran Abdullah Ali, NRW Eyaleti Parlamento Milletvekilleri Hamide Akbayır, Ali Atalan, kapatılan DTP eski Diyarbakır İl başkanı Hilmi Aydoğdu ve birçok kurum temsilcisi de hazır bulundu.

YEK KOM Başkanı Yüksel Koç yaptığı konuşmada, kampanyayı yürüten 30 kurum adına herkese teşekkür ederek, ‘’Biz Kürtler, 15 gün içinde 60 bin imza topladık. Bu bizim gücümüzü gösteriyor. Almanya da kendi yasaları gereğince bu talebimizi kabul etmek zorundadır” dedi.

Koç, başlattıkları imza kampanyasının önemini ise şu cümlelerle açıkladı: ‘’Lozan'da Kürtleri 4 dörde bölen karar Avrupa başkentlerinde çıktı. Bizde bu karardan yıllar sonra yine bir başka Avrupa'nın başkentinde topladığımız bu imzalarla, bu karanızı kabul etmiyoruz diyoruz. Bu kampanyamızın mesajı da böyle okunmalıdır. Almanya ekonomi ve siyasi ilişkilerinizi devreye sokmanızı istiyoruz. Kürt sorunun çözümü için Türkiye'ye baskı yapın. Bu herkesin yararınadır” dedi.

Kürt kimliğinin tanınması için bu bir başlangıç olduğunu da vurgulayan Koç şöyle dedi: “Çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Bizde diğer göçmen grupları gibi tanınmak istiyoruz’’ diye konuştu.

Türkiye Almanya İnsan Hakları Derneği (DUDAY) Başkanı İlkay Yılmaz ise Kürtlerin diğer halkların sahip olduğu hakka sahip olmasını isterken, Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) adına Süleyman Gürcan ise “Kürtler kendi kimliğiyle kabul edilmesi gerekiyor” dedi.

Sol Parti NRW Eyalet Parlamento Üyesi Hamide Akbayır da yaptığı konuşmada, ‘’Dilerim ki, Almanya meclisi Kürtlerin bu talebini olumlu karşılar” dedi

MDL NRW Milletvekili Ali Atalan ise Kürtlerin diğer göçmen gruplarıyla aynı hakka sahip olmasını isteyerek, PKK'nin üzerindeki yasağın kalkmasını istedi.

Yapılan konuşmaların ardından oluşturulan bir heyet tarafından toplanan 60 bin imza, Federal Almanya Parlamento Dilekçe ve İmza Komisyonu üyeleri İngrid Remmers ve Erwin Ludwing'e teslim edildi.

Hiç yorum yok: