15 Eylül 2011 Perşembe

Savcılık 'Susurluk Raporunu' Mercek Altına Aldı

Özel harekatçı Ayhan Çarkın’ın itirafları üzerine faili meçhul cinayetlere yönelik başlatılan soruşturmada savcılık Meclis Susurluk Komisyonu tarafından hazırlanan raporu mercek altına aldı. Savcılık Ergenekon iddianamesinin eski Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin ile ilgili bölümleri de İstanbul’dan istendi. Savcıların bilgisine başvurdukları Susurluk kazası döneminin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın, “kazadan hemen sonra suikastların ‘bıçak’ gibi kesildiği” değerlendirmesi de dosyaya girdi.

Savcılık, Çarkın’ın itiraflarının ardından geçen haziran ayında, hazırladığı Susurluk Raporu tartışma yaratan eski Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın “bilgisine” başvurmuştu. Soruşturma dosyasına, Savaş’ın “Susurluk olayı bir bütünlük içinde ele alınması gerekirdi. Ancak Susurluk olayının özü ve esası özellikle yargı safhasında gözden kaçmıştır” değerlendirmesi de girdi.

Soruşturma savcısı Hakan Yüksel’le Savaş’ın o dönemde yaptığı çalışmalarda ulaştığı bilgileri de paylaştığı öğrenildi. Savaş’ın verdiği bilgilerin ardından savcı Yüksel, Susurluk Komisyonu tarafından hazırlanan raporu TBMM’den getirterek incelemeye aldı. Savcılıkça yapılan değerlendirmede, Çarkın’ın anlatımlarıyla kısa bir süre önce İstanbul’dan getirtilen kumarhaneler kralı Ömer Lütfü Topal cinayetine ilişkin dosyada yer alan bazı bilgilerin örtüştüğü sonucuna varıldı.

Ergenekon iddianamesinin, bu dava kapsamında tutuklu Şahin ile ilgili bölümleri de İstanbul Başsavcılığı’ndan getirildi. Dosyada yapılan incelemenin ardından Silivri Cezaevi’nde bulunan Şahin’in Ankara’da cezaevine nakledilerek sorgusunun yapılması için girişimlere başlandığı bildirildi.

Hiç yorum yok: