15 Eylül 2011 Perşembe

Erdoğan, Sarkozy ve Cameron Arasında Libya Yarışı

Kaddafi rejiminin yıkılmasıyla Batılı liderler Libya’dan pay kapma yarışına girdi. ‘Arap baharı’ turuna çıkan Erdoğan’dan önce Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron’ın bugün Trablus’a jet bir ziyaret yapması bekleniyor. Batılı liderlerin niyeti ise ilk ekonomik teklifleri kapmak.

Libya’ya yönelik askeri müdahaleye öncülük eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron elini çabuk tuttu. Kaddafi’nin rejiminin yıkılmasından sonra başkent Trabulus’a gidecek ilk Batılı liderler Sarkozy ve Cameron, Kuzey Afrika gezisinde Mısır ve Tunus’tan sonra Libya’ya da uğramaya niyetlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan hızlı davrandılar.

Fransız filozof Bernard-Henri Levy’in katılacağı gezide Sarkozy ve Cameron Trablus'ta Ulusal Geçiş Konseyi yetkilileriyle yapacağı görüşmenin ardından Bingazi'ye geçmesi bekleniyor. Gezinin ayrıntıları Libyalı kaynaklarca doğrularken, Londra’daki hükümet yetkilileri “Ziyareti teyit edemiyoruz” demekle yetindiler.

Ancak uzun bir süredir her iki liderin Libya gezisini planlarken, tarihin Erdoğan’ın bölgede olduğu sırada denk gelmesi dikkatlerden kaçmadı. Avrupa basınında yapılan bazı yorumlara göre Sarkozy, Cameron ve Erdoğan’ın Libya’ya gitmek için yarışmalarının altında Ulusal Geçiş Konseyi ile yapılacak anlaşmalar yatıyor.

Sarkozy’nin Fransa’daki seçimlere 8 ay kala Libya’da iyi bir sınav vermeye çalıştığı, Erdoğan’ın ise ilk ekonomik teklifleri kapmaya çalıştığı belirtiliyor. Üç liderin Libya merakına dikkat çeken Alman haber dergisi Spiegel, özellikle Erdoğan’ın niyetinin Libya’nın yeniden inşa sürecinde yapılacak yatırımlar için ilk sözleri almak olduğunu yazdı.

Hiç yorum yok: