15 Eylül 2011 Perşembe

ABD,Latin Amerıka'nın Yakasını Bırakmıyor.

Peru ordusu, ilk kez Apurimac Nehri vadisinde Ayacucho’da yeni bir askeri üs kurulmakta olduğunu kabul etti. Bu bölgede mayıs ayında yapılan ‘Yeni Ufuklar 2008’ tatbikatına ABD’nin Güney Komutanlığı’na bağlı Amerikalı askerler de katılmıştı Peru ordusu Genelkurmay Başkanı General Edwin Donayre bölgede bir hava üssü kurulması için Washington’la görüşmelerin sürdüğünü bir süre önce açıklamıştı. 1999 yılından beri aktif olan Ekvador’daki Manta ABD üssünün anlaşması gelecek yıl doluyor. Ekvador Başkanı Correa anlaşmanın yenilenmeyeceğini söyledi. Bu nedenle son aylarda Güney Komutanlığı’nın Manta üssünün görevini yüklenecek yeni üs için seçeceği yer konusunda spekülasyonlar yapılmaktaydı. Daha önce Hugo Chavez, Kolombiya-Venezüella sınırındaki Guajira bölgesinin ABD için stratejik önemine dikkat çekmişti. Bazı kaynaklar ise Amazon yağmur ormanları bölgesindeki Iquitos’un (Peru) seçildiğini, halen burada ABD ordusunun operasyonlar yaptığını ileri sürüyor. Ancak Ayacucho olma olasılığı yüksek. 

Telesur’un haberine göre Lima’nın 600 km. güneyinde yer alacak ve And bölgesinde geniş bir kuşağı kontrol edebilecek ABD Güney Komutanlığı’nın çok önemsediği bir üsten söz ediliyor. Üssün özellikle bölgede Amerika’ya güce karşı koyabilecek tek ülke olan Brezilya’ya yönelik bir tehdit unsuru olabileceği belirtiliyor. Bir süre önce Peru parlamentosu Ayacucho’da bir ABD müfrezesinin 5 aylık bir süre için bulunmasını ve ‘Yeni Ufuklar’ manevrasına katılmasını onaylamıştı. Peru’da Güney Komutanlığı’nın varlığına karşı güçlü bir sosyal muhalefet bulunuyor. Ayacucho Halk Cephesi, ABD birliklerinin çekilmesi için yaptığı çağrılar sonucu büyük grevler ve gösteriler düzenlenmişti. Peru hâlâ 1990’lardaki Aydınlık Yol gerillalarıyla ordu arasındaki 70 bin kişinin (çoğunluğu Keçua yerlisi) hayatına mal olan kirli savaşın yaralarını sarmaya çalışıyor. Ancak yeni bir askeri üssün kurulması ABD’nin uzun vadede Güney Amerika stratejisinin temel taşlarından. 

Nitekim Güney Komutanlığı’nın 2007 raporu, Latin Amerika için önümüzdeki 10 yılı içeren bir stratejik planın uzun zamandır hazırlanmakta olduğunu gösteriyor. Telesur’un haberinde sözkonusu strateji uzun vadede üç değişimi varsayıyor: Ilımlılıktan herhangi bir rekabete izin vermeyen üstünlüğe geçiş, caydırıcılık kuramından önleyici savaş anlayışına dönüş ve stabil ittifakların yerine Pentagon’un amaçlarına hizmet eden koalisyonların konması. Bu yılın ilk 6 ayında yaşananlar bölgede egemenlik kurma ve kamusal varlıkların kontrolü için bir çatışma senaryosunun hazırlandığını gösteriyor. Ekvador topraklarında FARC gerilla kampına saldırılması, ABD’nin 4. Filo’yu yeniden harekete geçirmesi ve Karayibler ve Orta Amerika’ya yönlendirmesi belirgin kanıtlar. 

Brezilya kıyılarında petrol yataklarının bulunması bu ülkeyi 21. yüzyılın süper güçleri arasına sokacak. Son olarak Unasur’un (Güney Birliği) kurulması ve Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın önerisiyle bir Güney Savunma Birliği’nin oluşturulma çabaları da bölgedeki siyah ve beyazları gösteriyor. Kolombiya Planı, Kolombiya’da Brezilya ordusuna denk bir güç yaratarak bölgedeki askeri dengeyi bozmayı başardı. Buna karşılık Arjantin ve Brezilya nükleer ve savunma amaçlı bir anlaşmayı imzaladılar. Ancak Peru ve Kolombiya gibi önemli müttefiklere sahip Amerika’nın bu girişimi yeni çatışmalara işaret ediyor.

Hiç yorum yok: