15 Eylül 2011 Perşembe

Türkiye Suriyeli Muhalifi Teslim Etti!

AKP hükümeti bir yandan Suriye’deki Beşar El Esad rejiminden elini çektiğini belirtirken, diğer yandan Suriye ordusundan kaçarak Türkiye’ye sığınan bir komutanın özel bir operasyonla yakalanıp Esad rejimine teslim edildiği ortaya çıktı.

Her ne kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti Suriye’deki muhalefeti desteklediklerini ve Esad rejimine güvenlerinin kalmadığını söyleseler de, Suriye ordusundan kaçan bir komutanın Türkiye tarafından yakalanarak iade edilmesi, farklı bir tablo ortaya çıkarıyor.

Alınan bilgilere göre Hüseyin Hemuş adlı Suriyeli komutan Haziran ayı başında, sivillere karşı işlenen suçlardan dolayı ordudan kaçarak Türkiye’ye sığındı. Hermuş orduya başkaldıran ilk komutan olmuştu.

Ordudan ayrıldıktan sonra Özgür Suriye Komutanları Hareketini ilan eden Hermuş, bu faaliyetlerini Türkiye’de sürdürüyordu.

Bu süreçte Hermuş’un 74 yaşındaki abisi Muhammed Hermuş, Suriye rejimi tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. Kısa bir süre sonra işkencede hayatını kaybetti. Bu açıklama Suriye İnsan Hakları İzleme Komitesi’nden geldi.

Geçen hafta Suriye ordu yetkilileri özel bir operasyonla Hüseyin Hermuş’u yakaladıklarını iddia ettiler. Ancak bu iddia ardından gazeteci Behiye Mardini, güvenilir kaynaklara dayandırdığı bir haberinde şunları belirtti: “Türk devleti, 7 PKK militanı karşılığında, Hüseyin Hermuşi Suriye devletine teslim etti.”

HALKIMIZIN KANI ÜZERİNDEN PAZARLIK YAPILMASINA İZİN VERMEYCEĞİZ

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Özgür Suriye Komutanları da Hermuş’un yakalanmasından Türkiye’yi sorumlu tuttu. Hareketin açıklamasında göre Hermuş, ordudan ayrıldığı günden itibaren Türkiye’nin koruması altındaydı. Hareket Türk devletine çağrıda bulunarak, olaya ilişkin bir açıklama yapmasını, aksi takdirde hukuki girişimlerde bulunacaklarını ve BM’ye başvuracaklarını söyledi.

Muhalif hareket şu yarıda bulundu: “Türk devleti Hüseyin Hermuş’u Suriye’ye teslim etmesiyle, mültecilerin hakkını çiğnemiştir. Artık açığa çıktı ki Türk devleti Suriye halkına karşı suç işlemiştir. Bilinmelidir ki biz hiç bir zaman haklimizin kani üzerine pazarlık yapılmasına izin vermeyeceğiz.”

Hiç yorum yok: