19 Şubat 2012 Pazar

Strasbourg’da Son 13 Yılın En Büyük Yürüyüşü

Strasbourg - Fransa’nın Strasbourg kenti bugün son 13 yılın en büyük 15 Şubat eylemlerinden birine tanık oldu. Avrupa’nın birçok ülkesinden 60 bini aşkın kişi Öcalan’a özgürlük ve Kürt halkına siyasi statü istedi. Protesto gösterisinde Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi Meclisi de ilan edildi.

Gece saatlerinden itibaren onbinlerce kişi yüzlerce kilometre yolu kat ederek Strasbourg’da bir araya geldi. Merkezi tren garı önünde sabah saatlerinden itibaren toplanan eylemciler, hep bir ağızdan Öcalan ve PKK lehine attıkları sloganlar eşliğinde saat 10.30’da yürüyüşe geçti.

Ön kortejde 1 Şubat’ta Cenevre’den yola çıkarak Strasbourg’a ulaşan Uzun Yürüyüş eylemcileri ellerindeki büyük Öcalan resmi ile yer aldı. Eylemin ön kortejlerinde ayrıca “Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a Barış”, “Öcalan’a Uluslar arası Komploya Hayır” yazılı pankartlar yer aldı. KCK’nin başlattığı yeni hamlenin sloganı ise “Edî Bes e! An Azadî An Azadî” yazılı pankartla ifadesini buldu.

60 BİNİ AŞKIN KATILIM

Yürüyüş boyunca yoğun polisiye tedbirler dikkat çekerken, bir helikopter eylemciler üzerinde sürekli uçuş yaptı. Tertip Komitesi’ne göre yürüyüşe 60 bini aşkın kişi katıldı, polisler de katılımın geçen yılın iki katı olduğunu teyit etti. Gözlemciler, Strasbourg’un son 13 yılın en büyük 15 Şubat eylemine tanık olduğunu belirtirken, 60 ila 80 bin arasında bir katılımdan bahsetti.

Gazeteci Selahattin Soro eyleme ilişkin gözlemlerini aktarırken, “bu düzeyde bir katılım sağlanmasının 2011 yılına AKP iktidarının sınır tanımayan saldırılarına karşı duyulan büyük öfkenin ifadesi olduğunu” söylerken, 1 Şubat’ta Cenevre’de başlayan ve Strasbourg’da sona eren uzun yürüyüşün de etkisi olduğuna dikkat çekti.

Miting alanında kurulan büyük sahnede bir konuşma yapan Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal, 7 aydır avukatları ile görüştürülmeyen PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın koşullarına dikkat çekti ve AKP rejiminin artan baskılarını kınadı.

Öcalan’ın avukatlarından Mahmut Şakar, “Önder Apo’nun sağlığı konusunda endişelerimiz var” dedi. Şakar, tecrit karşısında İşkenceyi Önleme Komitesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin sessizliğini eleştirerek, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Şakar, “2012 Öcalan ve Kürdistan için özgürlük yılı olmalıdır” ifadelerini kullandı.

KNK Başkanı Tahir Kemalizade, “Öcalan hapiste değil yüreklerimizdedir” diyerek, Avrupa devletlerini Kürtlerin özgürlük taleplerine cevap olmaya çağırdı. Kemalizade, Kürtlerin tank ve toplarla bitirilemeyeceğini kaydetti.

'ÖCALAN ÖZGÜRLEŞENE KADAR MÜCADELE'

BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, Kürt halkının özellikle son bir aydır iradesini, gücünü hem Avrupa’da hem Türkiye’de hem de Kürdistan’a gösterdiğini belirterek, “Kürdistan halkı bulunduğu her yerde şu vurguyu üzerine basa basa yaptı: Benim Özgürlüğüm Öcalan’ın özgürlüğüdür, Öcalan’ın özgürlüğü benim özgürlüğümdür” dedi. Bunun sadece ulusal kimliğe dayalı bir talep olmadığını ifade eden Ayna, Öcalan’ın sadece bir ulusal lider olmadığını söyleyerek, “Öcalan bir düşünürdür, Öcalan mevcut sisteme karşı, cinsel sömürüye, ulusal sömürüye, emek sömürüsüne karşı alternatif bir yaşam arayışını tüm Kürdistan halkına mal eden bir ideologdur” diye konuştu.

Kürt halkının düşünsel ve örgütlülük düzeyine dikkat çeken Ayna, “Kürt halkı özgürleşmiş” diyerek, bugün adı bile yasaklanmasına rağmen Öcalan resimlerinin bugün Türkiye’de ve Avrupa’da her bir Kürt bireyinin elinde olduğunu ifade etti. Ayna, “AKP Kürt halkının iradesi karşısında yenilmiştir, bitmiştir” diyerek, Öcalan özgürleşene kadar Kürt halkının her gün ama her gün alanlarda olacağını vurguladı. Ayna, “Kadın özgürlüğü için, tarihsel yenilmişliklerimiz, ezilmişlikler ve sömürülmüşlüklerimizin son bulması için, yeniden özgür bir yaşamı eşit bir şekilde yaşamak için Öcalan’a özgürlük” diyerek konuşmasını bitirdi.

ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK İNİSİYATİFİ MECLİSİ KURULDU

Yürüyüş sırasında en ön sırada yer alan Uzun Yürüyüş Eylemciler, miting alanında “Önder Apo’ya Özgürlük İnisiyatifi Meclisi”nin kuruluşunu ilan etti. Meclis, uzun yürüyüş eylemcilerinde oluşuyor. Öcalan’a tecridin 183. gününde uzun yürüyüşün başlamış olmasından dolayı, mecliste sembolik değeri de olan 183 kişi yer alıyor. Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’nın Strasbourg eylemi ile başlatan Meclis’in kendi içerisinde bir yönetim kurduğu ve Avrupa’nın birçok yerinde komite biçiminde örgütleneceği öğrenildi. Öcalan’a özgürlük kampanyasının ulusal ve uluslar arası alanda bu meclis tarafından örgütleneceği edinilen bilgiler arasında.

KCK, KJB ve PJAK bayrakları ile yoğun bir şekilde Öcalan resimlerinin taşındığı Strasbourg eyleminde MLKP, Partizan, DİDF, Devrimci Cephe, Kürt Ezdiler Birliği ve Kürdistan Komünist Partisi de kendi bayrak ve sembolleri ile katıldı. Ayrıca Kürt Halkının Dostları Derneği eylem kortejlerinde yerini alarak Kürtlerle dayanışma içinde oldu.

Eylemde 28 Aralık’ta 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski katliamı kurbanları da unutulmadı. 34 kişi üzerinde kurbanların isimlerinin yazılı olduğu beyaz önlüklerle yürüyüşteki yerlerini aldı.

ABD VE TÜRK BAYRAKLARI YAKILDI

Gösterinin başında bir provokasyon girişimi de yaşandı. Bir kişinin camdan eylemcilerin üzerine sıcak su dökmesi kısa süreli bir gerginliğe yol açtı. Eylemde ABD, Türkiye ve MHP bayrakları ile Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resimlerinin de yakılırken, bu eylemi Almanya Orta Eyalet Apocu Gençlik İnisiyatifi üstlendi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: