19 Şubat 2012 Pazar

Barzani: Kürtlerin Kendi Kaderini Tayin Etme Hakkı Var

Hewler - Mahabad Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 66. yıldönümü nedeniyle Hewler kentinde yapılan konferansta konuşan Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, "Kürt halkının düşmanları Kürtlerin iradesini kırarak Kürdü Kürde kırdırtmak istiyor. Artık kesinlikle Kürt halkı birbirinin kanını dökmeyecektir. Kürtler artık bu karanlık dönemi geride bırakmıştır ve Kürtlerin de diğer halklar gibi kendi kaderini tayin etme hakkı vardır" dedi. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, "Bir an önce ulusal konferans yapılmalı ve bir daha ertelenmemelidir. Bu bizim birliğimiz için hayati önemdedir" diye konuştu.

Mahabad Cumhuriyeti'nin 66. yıldönümü nedeniyle Hewler kentinde konferans düzenlendi.

Konferansa Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, eski Hükümet Başkanı Berhem Salih, DTK Eş Genel Başkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, BDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş, Milletvekilleri Leyla Zana, Sırrı Sakık, Nazmi Gür'ü yanısıra İran, Türkiye ve Suriye'den de siyasi parti temsilcileri, aydınlar, yazarlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Koma Civaken Kürdistan'ın (KCK) da davet edildiği konferansta Qazi Muhamed'in oğlu Ali Qazi de hazır bulundu. Bir dakikalık saygı duruşu ve Kürt ulusal marşının okunması ile başlayan konferansta Konferans Tertip Komitesi'nin mesajı okundu. Ardından Mesut Barzani bir konuşma yaptı. Konuşmasında Kürtlerin uzun süreden beri yürüttüğü mücadelelerde ağır ızdıraplar çektiğini ve birçok katliamla yüz yüze geldiğini belirten Barzani, "Ama gelinen aşama göstermiştir ki Kürtlere karşı uygulanan şiddet politikalarıyla bu sorun çözülmüyor. Hiçbir zaman da çözülmeyecektir. Kürtlerin de diğer halklar gibi kendi kaderini tayin hakkı vardır. Bu hakka herkes saygı göstermeli ve sorunu demokratik barışçıl yöntemlerle çözmelidir" dedi.

Kürtlerin düşmanlarının her zaman Kürtleri parçalama politikası yürüttüklerinin altını çizen Barzani, böylelikle Kürtlerin birbirine kırdırılmak istendiğine dikkat çekerek, "Artık kesinlikle Kürt kendi kardeşinin kanına girmeyecektir ve Kürt Kürdü öldürmeyecektir. Birbirine karşı savaşmayacaktır" diye konuştu.

Barzani'nin konuşmasının ardından Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin konferansa göndermiş olduğu mesaj Hewler Valisi Nevzat Hadi tarafından okundu. Mesajında konferansın Kürtler açısından çok önemli olduğunu belirten Talabani, Kürt halkının konferans ışığında Ortadoğu'da özgür ve eşit bir ortamda yaşamını kurmasını umut ettiğini belirtti. Eski Hükümet Başkanı Berhem Salih de yaptığı konuşmada Kürtlerin de diğer halklar gibi kendi kaderini tayin etme hakkının bulunduğunu ve Kürtlerin de her 4 parçada kendi kimliğiyle özgür bir şekilde yaşaması gerektiğini söyledi.

DEMİRTAŞ: KÜRTLER BİRBİRİNİN ACISINI PAYLAŞIYOR

BDP ve DTK adına konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, konuşmasına Mahabad Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümünü kutlayarak başladı. Tarihteki bu tür gelişmelerin Kürtler açısından çok önemli gelişmeler olduğunu belirten Demirtaş, "Biz de bu tarihsel gelişmelerden ve geçmişimizden dersler çıkartarak, yeni yol haritalarımızı oluşturmalı ve yolumuza mücadelemize devam etmeliyiz. Aynı hataları yaşamamalıyız" şeklinde konuştu. Kürt halkının mazlum bir halk olduğunu belirten Demirtaş, "Tarihte Kürt halkının bir ferdi yoktur ki düşmanın talanına, saldırılar ve katliamlarına maruz kalmasın. Her evin bir şehidi var. O yüzden Kürtler birbirinin acısını derinden paylaşıyorlar. Güney Kürdistan halkı Kuzey Kürdistan için, Kuzey Kürdistan halkı da Güney Kürdistan halkı için acı çekiyor. 4 parça Kürdistan'ın halkı birbirinin acısını derinden paylaşıyor. Mahabad'ta da yaşandı bu acılar, günümüzde de yaşanıyor. Güneyde Baas rejimi, Kuzey'de Türkiye Kürt halkına karşı katliamlar uyguladı ve günümüze kadar Kürt halkının katliamlarda yaşadığı kayıpların sayısı bir milyonu aşıyor. Bu katliamların artık son bulması için Kürtlerin birliği olmazsa olmazdır" diye konuştu

Kürtlerin her zaman sorduğu soruların başında "Biz niye sömürgeyiz?" sorusunun bulunduğunun altını çizen Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu sorunun cevabını biz biliyoruz ki ittifak olmamamızdan kaynaklıdır. Bütün temsilcilerimiz de bunu böyle biliyor ve söylüyor. O zaman biz niye ittifak olmayalım. Bizim bir an önce birliğimizi güçlendirmemiz lazım. Biz Kürdistanlı siyasi bir hareket olarak Kürt halkının birliği ve beraberliği için hizmetteyiz. Bunun için her türlü fedakarlığa hazırız. Biz artık ulusal bir birlik ile kendi kararımızı vererek yolumuza koyulmalıyız. Halkımız da bizden bunu istiyor ve haklıdır da isteğinde."

ULUSAL KONFERANS ERTELENMEMELİ

Suriye'deki gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, şunları söyledi: "Güneybatı Kürdistan'da halkımız için tarihsel bir gelişme var. Her geçen gün halkımız daha da güçlü bir şekilde örgütlenerek büyüyor. Biz halkımızın ve oradaki örgütünün kararlarına sonuna kadar saygılıyız ve onların yanındayız. Tüm Kürdistan ulusunun da bu temelde Güneybatı Kürdistan halkına destek olması ve bu tarihsel süreçte kendi haklarını kazanması gerekiyor. Tüm Kürt hareketleri ve temsilcileri bu sorumlulukla hareket etmeli ve tarihin üzerine farz kıldığı bu sorumluluğu yerine getirmelidir. Bunun için bir an önce ulusal konferans yapılmalı ve bir daha ertelenmemelidir. Bu bizim birliğimiz için hayati önemdedir. Tüm Kürdistan halkı için başarılar diliyorum ve bu konferansın Kürt Ulusal Birliğine destek ve vesile olmasını diliyorum. Yolumuz açık olsun."
Demirtaş'ın yaptığı konuşmaların ardından diğer Kürt siyasi partilerin mesajları okundu ve ardından türkü ve folklor grupları sahneye çıktı.

Konferansın ilk günü ardından BDP ve DTK heyeti, Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile görüşmek için Selahattin kentine gitti.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: