19 Şubat 2012 Pazar

Ankara-Şam Provokasyonu

Suriye’de dilleri, kültürleri yasaklanarak asimile edilmeye çalışılan Kürtler, rejimin kökten değişmesini isterken kendilerine yönelik provokatif haberlere tepki gösterdi.

Suriye’de ordu ve polis güçlerinin sindirme operasyonları ve çatışmalar devam ederken, Kürt halkının can güvenliği ve özgürlükleri için mücadele eden Demokratik Birlik Partisi(PYD), AKP hükümeti yanlısı basında kendilerine bağlı güçlerin ‘yol kesip kontroller yaptığı’ şeklindeki haberleri “Ankara-Şam yapımı provaskon” diye değerlendirdi.


‘Ankara-Şam merkezli provokasyon var’

Suriye’de ordu ve polis güçlerinin sindirme operasyonları ve çatışmalar devam ederken, Kürt halkının can güvenliği ve kültürel özgürlükleri için mücadele eden PYD, Türkiye’de AKP hükümeti yanlısı basında kendilerine bağlı güçlerin yol kesip kontroller yaptığı şeklindeki haberlere sert tepki gösterdi.

Suriye’de siyasal kriz gün geçtikçe derinleşirken ülkenin en güçlü Kürt siyasal partilerinden biri olan Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) karşı Şam ve Ankara merkezli haberlerdeki artış dikkat çekiyor. Özellikle Gülen cemaatinin gazetesi Zaman, provokatif yayınlarıyla öne çıkıyor. Yol kesip kontrol noktaları oluşturulduğu ve PYD’li olmayanlara sorun çıkardığı şeklindeki haberlere sert çıkan PYD yetkilileri, “Köyler de halk komiteleri var. Halk kendi güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Ancak PYD’nin yol kesip kontrol yaptığı haberleri yalandır ve Türk devletinin geliştirmek istediği provokasyonlara zemin hazırlamaktır. Katar medyasında bile bu haberler yok. Hiçbir Arap medyasında yer almayan haberler Türk medyasında yer alması garip” dedi. PYD Lideri Salih Müslim de Kürtlerin kendilerini çetelerden korumak için önlemler aldıklarını kaydetmişti.

‘Rejim kökten değişmeli’

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Esad yanlısı bir gösteriye PYD’nin katıldığı şeklinde yine Türkiye medyasında yalan haberlerin yer aldığını da hatırlatarak, “Biz rejimin kökten değişmesini talep ediyoruz. Baas rejimine hiçbir şekilde destek vermedik vermeyiz de. Biz eylemlerimiz de bunu çok açık bir şekilde ifade ediyoruz. Batı Kürdistan’da her gün gösteriler düzenliyoruz. Ancak yine bir takım oyunlar, komplolar ve provokasyonlar Güneybatı Kürdistan halkına karşı geliştirilip planlanıyor. Bu tür oyunları hem Suriye hem de Türk devleti bize karşı gerçekleştiriyor. Bu tür haberlerin bir komplo Şam ve Ankara merkezli provokasyon olduğunu biliyoruz” diye kaydetti.

Baas rejimi Kürtlerin siyasi parti olarak politika sahnesinde yer almasını, kültürlerini ve dillerini geliştirmelerini yasaklamış durumda. Arap Kemeri politikasıyla Kürtleri Araplaştırma siyasetinin parçası olarak yüzbinlerce kişiye kimlik vermedi. Yüzbinlerce kişi sosyal hayatın dışında tutulmaya çalışıldı, ticaret yapmaları, kendi adlarına ev, işyeri, araç almaları yasaklandı. 26 Şubat’taki anayasa referandumu öncesi de kürtler unutuldu. Yeni anayasa taslağında Kürtlerin haklarına yer verilmedi. Bu nedenle PYD referandumu boykot edebileceklerini açıkladı.

Hiç yorum yok: