19 Şubat 2012 Pazar

Erdoğan’a Ayakkabı Fırlatan Joma İki Yıldır Hapiste


Madrid - İki yıl önce İspanya’nın Sevilla kentinde Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a ayakkabı fırlatan Suriyeli Kürt Hokman Joma’nın, iki yıldır cezaevinde bulunması tartışma yarattı.

El Pais gazetesi, Suriye Kürtlerinden Joma’nın bir yıl daha yatabileceğine işaret ederken, ABD eski Başkanı George W. Bush’a ayakkabı atan Iraklı gazetecinin ise dokuz ay sonra serbest kaldığına dikkat çekti.

El Pais, haberinde Hokman Joma’nın, 22 Şubat 2010’da İspanya’ya yaptığı ziyaret sırasında bir ödül almak üzere gittiği Sevilla kentinde Erdoğan’a “Kürdistan çok yaşa” bağırıp bir ayakkabı fırlattığı için iki yıldan cezaevinde bulunduğunu kaydetti.

Gazete, Joma’ya verilen cezanın “polemik” yarattığını kaydederek, karar veren iki mahkeme için “üç yıllık bir hapis cezasını orantısız olduğunu kabul ediyor ancak, Ceza Kanunu’nun başka bir çıkış bırakmadığı konusunda hem fikirler” dedi.

Cezanın geri kalan kısmının affedilmesi için yapılan başvurunun sonuçsuz kalması halinde bir yıl daha hapiste kalacağı belirtilirken Joma’nın avukatı Luis Ocana’nın da, “Bir Başbakana ayakkabı fırlatmak, bana ayakkabı fırlatmak gibi olmadığını anlıyorum ancak mesele, bir tuğla veya bir hançer atıldığında öngörülen mevzuat uygulanmış olmasıdır. Bir ayakkabı atılabileceği öngörülmemişti” diye konuştu.

Avukat Ocana’nın, 2008 yılında dönemin ABD Başkanı George W. Bush’a “köpek” diye bağırıp ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci Muntazer El Zaidi’ye verilen ceza ile bir karşıtlaştırma yaptığını kaydeden gazete, El Zaidi için “Üç yıla mahkum oldu ve dokuz aydan sonra tahliye edildi” diye yazdı.

Joma’nın, geçen Nisan ayında avukatına yazdığı bir mektupta ise “Türk hükümeti, benim halkıma karşı savaş başlattı” sözleri dikkat çekti.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: