19 Şubat 2012 Pazar

‘Kürtler Ortadoğu’daki Halkları Birleştirecek’

İSTANBUL - Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) düzenlediği forumda konuşan Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Bizi bekleyen çok çetin süreçte Türkiye'nin batısında yeni hareket imkanı kazanabiliriz" dedi. Yazar Aydın Çubukcu ise, Ortadoğu'nun birleştirici gücünün her halkla yakından bağları olan Kürtler olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Taksim Hill Otel'de, "İstanbul Ortadoğu Forumu" başlıklı bir forum düzenledi. Çok sayıda aydın, akademisyen ve yazarın katıldığı forumda, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ile Türkiye ve Ortadoğu arasındaki ilişkiler tartışıldı. Forumun açılış konuşmasını BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yaptı.

“BAHAR GELECEK SAVAŞ BAŞLAYACAK’

Kürkçü konuşmasına neden böyle bir forum yaptıklarını ifade ederek başladı. "Hakimiyet sağlamak için mücadele eden emperyalistlerin adlandırıldığı Ortadoğu'nun içindeyiz" diyen Kürkçü, soğuk havaya rağmen ılık bir hava olduğunu, ilk cemrenin yarın havaya düşeceğini sonrasında bahar geleceğini söyledi. Kürkçü, Mersin'de kendisine kadınlardan birinin, "Ya hiç bahar gelsin istemiyorum" dediğini belirterek, "Anladığım şey şu; bahar gelecek ve savaş başlayacak. İşte bu forumun amaçlarından biri bu" dedi.

‘TÜRKİYE, BOP’UN BİR PARÇASI’

İçinde bulunduğumuz coğrafyanın savaş koşullarını belirlediğini kaydeden Kürkçü, Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) aslında çok daha geniş ve rasyonel nedenleri olduğunu anlattı. "Bu BOP projesi aslında Arap devrimleri sürecini çalmak ve yeni raya sokmak açısından önemli bir inisiyatif edindi ve Türkiye'de bu inisiyatifin parçası" diyerek Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolüne değinen Kürkçü, "Bu inisiyatif de iki şık çıktı. Birincisi komşularla sıfır sorun stratejisi, bu çerçevede Kürt meselesine de hem ABD ile hem de komşuların ilişkilerin elverdiği ölçüde yeni düzen kazandıracağı, Oslo görüşmeleri de bunun parçasıydı. Arap devrimi baştan aşağı bazı stratejileri değiştirince biz de kendimizi Arap devrimi meselesinde bulduk" değerlendirmesinde bulundu.

‘BARIŞ SÜRECİ YENİDEN HAREKETLENDİRİLİR Mİ?’

Kürkçü son olarak, "Bu KCK operasyonları ile sınır ötesi bombardımanlarla alevlendirilen çatışma sahnesindeki en önemli mesele Türkiye'nin Kürt özgürlük hareketi ve Arap devrimi ile kendisini geniş Arap coğrafyası içinde bulması" diyerek, "Burada bu forumu yaparken kendimizi de anlamaya çalışacağız. Şimdi sıkışmış gibi görünen barış süreci yeniden hareketlendirilir mi? Halkların Demokratik Kongresi olarak bizi bekleyen çok çetin süreçte Türkiye'nin batısında yeni hareket imkanı kazanabiliriz. Burada söz alacak olan herkes kendisini HDK'nin parçası sayabilir" dedi.

‘KÜRTLER ORTADOĞU’DAKİ HALKLARI BİRLEŞTİRECEK’

"Ortadoğu Nereye Gidiyor?" başlıklı forumun ilk oturumunda, ilk olarak yazar Aydın Çubukcu konuştu. Ortadoğu'nun her hareketinin Türkiye'yi ilgilendirdiğini ve giderek Türkiye'ye yaklaştığını ifade eden Çubukçu, Ortadoğu'nun sınırlarının yeniden çizilmek istendiğini söyledi. Sadece olayların gidişine değil bu olayların içinde yer alan politikaların ve grupların neler yapmak istediklerine bakmak gerektiğini ifade eden Çubukçu, "Türkiye'de Kürt sorunu pek çok şeyi belirlediği gibi Ortadoğu ile ilişkileri de belirleyen bir sorun. Buradan çözüme bakmak gerek. Bir İranlı Dışişleri Bakanı bana demişti ki, 'Kürtler, Türkleri Arapları birleştirecek bir halk. Ortadoğu'nun birleştirici gücü her halkla yakından bağları olan Kürtler olacak' demişti. Bu sözün doğru olduğunu düşünüyorum. Biz eğer, 'halkların birleşik Ortadoğu'su' diye bir ideale sahipsek, her ülkede ciddi bir şekilde mücadele eden Kürtler burada önemli bir rol oynayacak. Türkiye'ye bakacak olursak, hangi sorunun konuşursak konuşalım Kürt sorunu karşımıza çıkıyor" değerlendirmesini yaptı.

‘ORTADOĞU’DAKİ HAREKETLER DEVRİMCİ HALK HAREKETLERİDİR’

Çubukçu'nun ardından Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi sosyal bilimci, Prof. Dr. Abbas Vali konuşma yaptı. Vali konuşmasında, ''Arap yarım adasındaki halk isyanlarını, devrimci ve demokratik hareketler olarak algıladığını'' ifade etti. Vali, "Demokratik talepleri ile varolan devlet yapılarının ortadan kalkması arasındaki zorunlu bağ, bunları devrimci hareket olarak adlandırmamıza neden oldu. Şuan yaşananlar yeni gelişme. Buradaki hareketler sadece ABD karşıtı değil kendi otoritelerine karşı verilen bir mücadele. Çok ciddi uzun erimli sonuçları var bu hareketlerin. Bir çok yeni ittifakları imkanlı kılıyor. Mısır'da şuanda siyasetin yeniden nasıl inşa edileceği konuşuluyor. Bu yeniden tesis etme demokratik hareketleri kapsamına almalı. Tabandan demokrasi hareketleri var. Bu Ortadoğu'da çok yeni bir şey" diye kaydetti. Ortadoğu'daki tüm dengelerin değiştiğini kaydeden Vali, Ortadoğu'da hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi.

‘SURİYE’DE RUSYA’NIN ROLÜ ÖNEMLİ’

"Suriye'deki Kürtler içinde PKK'ye yakın olan kesim Esad karşıtı muhalefete uzak durdu" diyen Vali, "Şu anki yıkımda ordu daha fazla rol aldıkça, ordunun muhafazakar ülkeyi yeniden kurma ihtimali azalıyor. Türkiye'nin de yanında durduğu düzenli değişim süreci ve kaos olmama ihtimali daha az bir ihtimal haline geliyor. İran'ın batı ile anlaşma yapıp Esad sürecinde rol oynaması düşük bir ihtimal. Burada önemli olan Rusya'nın rolü" değerlendirmesinde bulundu.

‘DİYARBAKIR’DA ÇOK TAHRİR OLDU’

Vali'nin ardından yazar Nuray Mert konuştu. Mert, Arap devrimleri denen sürece ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Ben Arap yarımadasındaki gelişmelerin, demokratik bir devrim olduğuna katılmıyorum. Arap Baharı veya Arap devrimleri diye takdim edilen hareketlere baktığımızda toplumsal dinamiklerin baskılandığı sürekli ertelendiği toplumsal siyasal bir hal içindeler. Bu bize kendi siyaseti içine kendi ellerine almak isteyen toplumsal dönüşüm tablosunu sunmuyor. Mısır Devrimi'nde yaygınlaşan çelişkiler su yüzüne çıktı. Arap Baharı'nda bile bunlara El Cezire devrimi deniyor" diyen Mert, hiçbir hareketin, toplumsal kıpırdamanın dünyanın ilgisini çekmediğini bunu en çok da Kürt sorunundan bildiğimizi söyledi. Medyanın, "Diyarbakır'da neden terör oldu da Tahrir olmadı" diye yazabildiğini ifade eden Mert, "Diyarbakır'da bir sürü Tahrir oldu. Kürt medyasında bile temenniler üzerine yazılar çıkıyor. En çokta Kürtlerin basın yayın organları bunları sorgulamalı. Ama onlar da bu tarz üzerinden ilerlemiyor. Küçücük çocuklar hapishanelerde neden bunlar gündeme getirilmiyor" diye sordu.

"Suriye'deki Kürtlerin bu konudaki tereddüdünden batı dünyası çok rahatsız" diyen Mert, "Türkiye'de şöyle bir karşılığı da var. 'Demokrasi mücadelesine niye katılmıyor falan. Suriye Kürtleri Esad'ın yanında yer alıyorlar. Zaten PKK'nin şu komutanı Suriye asıllı" gibi karalamalar var. Türkiye'de zaten bunu böyle algılamaya götüren bir söylem var. O çerçevede bakmak hatalı olur. Fırsat bu fırsat, 'Kürtler niye buna katılmıyor' demenin çok fazla bir anlamı yok. Kürtlerin etnik çizgide davrandığını işaret etmek, konuyu anlamamızı engelleyen ve itham edici bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

‘SURİYE’YE GİRMEYE ÇALIŞAN AKP YIKILACAK’

Mert'in ardından Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol kısa bir konuşma yaptı. Suriye'ye yönelik bir operasyondan söz eden Aykol, İngilizler'in bir sınır çizip Kürtleri 4 ülkeye emanet ettiğini ve bu 4 ülkenin demokrat olmadığını kaydetti. "İngilizler'in attığı kazık halen devam ediyor" diyen Aykol, Sünni-Şii çatışmasının başlayabileceğine dikkat çekerek, "Bu eksen Suudi Arabistan'ın başını çektiği bir dönem olacak. Türkiye'de bu Sünni birleşmeye davet ediliyor. AKP de buna girmeye çalışıyor. Suriye'ye girmeye çalışan AKP yıkılacak, ama biz de çok çekeğiz. Askerler ölecek, darmadağın olacak. ABD, 'Suriye işini bizim adımıza yap' dedi. Sana bir bonusumuz var. Güney Kürdistan'da Amerika yerine sen ol. Budur bonus. Barzani'nin sıkışması ulusal konferansı etkilemesi, bu anlamda sıkışıklığını anlıyorum. Erdoğan'a verilen böyle bir tuzak var. Kendisini ve AKP'yi batıracak bir şey var" dedi.

Forumun öğleden sonraki bölümünde gazeteci Cengiz Çandar, TTB Eski Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy ve BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak'ın konuşmacı olarak yer alması bekleniyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: