13 Eylül 2011 Salı

İspanya Ekseni Sağa Kırıyor

Ekonomik kriz altındaki İspanya'da 20 Kasım'da yapılacak erken genel seçimler öncesinde bugün yayımlanan bazı anketlerde ana muhalefette bulunan sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) büyük farkla önde gittiği görüldü.

El Pais gazetesinde yayımlanan son bir araştırmanın sonucunda, bugün seçim olması halinde oyların yüzde 44,8'ini PP'nin, yüzde 30,7'sinin de iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) alacağı belirtildi.

Ekonomik krizden dolayı çok ciddi oy kaybına uğrayan PSOE'nin, gelecek seçimlerde başbakan adayı olarak Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun yerine eski İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba'yı seçmesinin de PP ile arasındaki puan farkını azaltamadığı yorumları yapıldı.

İspanyol gazetesindeki değerlendirmelerde, PP'nin tek başına iktidar olabilmek için mecliste yeterli çoğunluğu istemesine rağmen PSOE'nin bu kadar büyük bir oranda oy kaybına uğramasından yana olmadığı kaydedildi.

PSOE'nin seçimlerden büyük bir hezimet alması halinde, son aylarda sokaklarda görülen "15 Mayıs Hareketi" adlı sistem karşıtı eylemlerin daha da artacağı yönünde görüşlerin olduğu ve bunun da PP'ye yaramayacağı ifade edildi.

Ankette ayrıca, 2008'deki genel seçimlere oranla 20 Kasım'da yapılacak seçimlere katılımın yüzde 5 düşerek, yüzde 70 oranında olmasının beklendiği kaydedildi.

Öte yandan sol görüşlü Cadenaser radyosunda yayımlanan ankette de PP'nin yüzde 45, PSOE'nin de yüzde 32 oy alacağı savunuldu.

Hiç yorum yok: