13 Eylül 2011 Salı

Şemdinli'de Mermi İsabet Etmeyen Ev Yok


Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde yaşanan ve 3 sivil, 2 PKK'li ile bir asker ve bir polisin yaşamını yitirdiği, 4'ü sivil 10'un üzerinde kişinin yaralandığı çatışmanın ardından ilçeye giden BDP heyeti, incelemelerini tamamladı.

BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, ilçede tam bir "vahşetin" yaşandığını ve mermi isabet etmemiş ev kalmadığını belirterek, yaşanan olayın sorumlusunun "Sözün bittiği yerdeyiz" diyen Başbakan Erdoğan olduğunu söyledi.


Hakkari Milletvekili Esat Canan, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, Esendere Belediye Başkanı Hurşit Altekin, İl Genel Meclis Başkanı Ferzende Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 15 kişiden oluşan BDP heyeti, Şemdinli Belediyesi, hasar gören evler ve Şapatan Köyü'nde incelemelerde bulunurken, yaşamını yitiren yurttaşların ailelerine de başsağlığı ziyaretinde bulundu.


Savaş alanı görünümünde olan ilçedeki inceleme sırasında İlçe Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Tugay Komutanlığı ve belediye binasında ciddi hasar oluştuğu görüldü. Heyete bilgi veren görün tanıkları ise çatışma sırasında bir PKK'linin yaşamını yitirdiği, İlçe Jandarma Komutanlığı'na girmek isterken yaralanan bir PKK'linin de 30 metre süründükten sonra üzerindeki bombayı patlatarak yaşamına son verdiğini ileri sürdü. Çatışmada bir PKK'linin de yaralı olarak yakalandığı iddia edildi.


Havan mermileri hala evin damında


Olaylar sırasında asker ve polislerin rastgele açtıkları ateş sonucu roket ve mermileri hedefi olan Şemdinli davası mağdurlarından Umut Kitap evi sahibi Seferi Yılmaz'ın evini ziyaret eden heyetin incelemeleri sırasında, evin tüm camlarının kırıldığı, evin damında ise halen iki havan mermisinin durduğu görüldü. Camları kırılan belediye binasına da çok sayıda mermi isabet etmiş ve maddi hasar oluşmuş durumda.


Doktorların zırhlı araç talebi kabul edilmedi


Yaşamını yitiren Necdet Güreli, Tayyar Güreli ve Osman Ertaş'ın ailelerini de ziyaret ederek başsağlığı dileğinde bulunan heyet üyeleri Şemdinli Devlet Hastanesi'ne giderek Başhekim Aziz Soylu'dan bilgi aldı. Başhekimi Soylu, olaydan sonra hastaneye gelmek için çok zorlandıklarını belirterek şu bilgiler verdi: "Çatışmadan sonra yaralılara müdahale etmek için hastaneye gelmek istedik. Bunun için ilk olarak emniyetten zırhlı araç istedik. Fakat bu talebimize olumlu cevap verilmedi. Ölümü göze alarak 16 arkadaş olarak hastaneye çok zor şartlar altında geldik. Ama ölen 3 kişi de hastaneye getirildiklerinde yaşamlarını yitirmişlerdi. Onlar için yapılacak bir şey yoktu. Fakat yaralılara ilk müdahalede bulunduktan sonra sevk ettik." Yaşamını yitiren Osman Erbaş'ın yaralı halde saatlerce bekletildiği yönündeki iddiaları soran heyet üyeleri Soylu, ambulans gönderme yetkisinin olmadığını savunarak, yetkinin 112 Acil'de olduğunu kaydetti.


Ardından Altınsu (Şapatan) Köyü'ne giden heyet üyeleri, ilk olarak Güreli kardeşlerin yaşamını yitirdiği yerde inceleme yaptı. Köyün tam ortasında yol kenarında ve Jandarma Tugay Komutanlığı'nı karşıdan gören olay yerine isabet eden havan topundan dolayı derin bir çukur oluştuğu görülürken, havan topunun parçaları ise halen olay yerinde duruyor. Görgü tanıkları, köylülerin ilçe merkezindeki çatışmayı izledikleri esnada komutanlıktan havan atıldığını ve havanın köylülerin 3 metre yakınına düştüğünü belirterek, şarapnel parçalarını ile iki köylünün yaşamını yitirdiğini söyledi.


Canan: yaşananların sorumlusu AKP'dir



İncelemelerden sonra köyde kısa bir açıklama yapan BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Şemdinli'de insanlık dışı bir olay yaşandığını belirterek, olayın sorumlusunun AKP ve Başbakan Erdoğan olduğunu söyledi. Ölümlerin sorumlusunun "Sözün bittiği yerdeyiz" diyen Başbakan Erdoğan olduğunu ifade eden Canan, "Burada dün gece gerçekten bir vahşet yaşanmış. İlçe merkezinde ağır silahlar kullanılmış. Silahların isabet etmediği ev kalmamış" dedi. AKP bütün barış çabalarına kapısını kapattığını dile getiren Canan, "Sayın Öcalan'ın barış taleplerine tecritle cevap vermiştir. Artık bu zihniyet değişmelidir. Bu zihniyet sürdükçe halklar arasındaki bağ da kopacaktır" şeklinde konuştu.

Canan, yaptıkları incelemelerin sonuçlarını önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklamayacaklarını sözlerine ekledi.


Kaymakam görüşmedi


Ardından Şemdinli Kaymakamı ile görüşmek için kaymakamlık binasına giden Esat Canan, polis tarafından içeri alınmadı. Milletvekili olduğunu ve kaymakamla görüşmek istediğini belirten Canan'a, polisler kaymakamın talimatı olduğunu ileri sürerek, binaya almayacaklarını söyledi. Bunun üzerine Canan kaymakamla görüşmeden ayrılmak zorunda kaldı.

BDP heyeti Şemdinli'ye gitti

Şemdinli'de dün gece boyunca devam eden ve asker ile polislerin açtığı ateş sonucu Necdet Güreli, Tayyar Güreli ve Osman Ertaş'ın yaşamını yitirmesinden sonra BDP heyeti, ilçeye doğru yola çıktı. BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, Esendere Belediye Başkanı Hurşit Altekin, İl Genel Meclis Başkanı Ferzende Yılmaz'ın da bulunduğu heyet, Şemdinli'ye gitti. Heyet ilk olarak yaşamını yitirenlerin ailesi ve olayın görgü tanıklarıyla görüştükten sonra konuyla ilgili açıklama yapacağı belirtildi.

DİHA

Hiç yorum yok: