13 Eylül 2011 Salı

Avrupa Yunanistan'ın İflasına Hazırlanıyor

Almanya Maliye Bakanlığı, Yunanistan’ın iflası sonrası için çalışma başlattı. Olası senaryo Yunanistan’ın Euro bölgesi çıkarak drahmiye dönmesi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Yunanistan'ın iflasının olası olduğuna dikkat çekerek, Yunanistan’ın Euro bölgesi çıkarak drahmiye dönmesi tartışmasını başlattı.

Maliye Bakanı Wolfgang Schauble iflası olasılığına ilişkin senaryolar üzerinde çalışırken, Yunanistan’ın iflasında ilk senaryoya göre ülkenin Euro bölgesinde kalması, diğer senaryoya göre ise Euro’dan vazgeçerek, Yunan para birimi drahmiye dönüşü olasılıkları değerlendiriliyor.

Haberde, Yunanistan’ın iflasından sonra yatırımcıların İspanya yada İtalya’ya kredi vermeyi kesmeleri halinde bu ülkelere kredi hattı açılabileceğine dikkat çekildi.

Bankaların, bilançolarındaki milyarlarca Euro’luk Yunanistan hükümet tahvillerini zarar yazmak zorunda kalırsa, kurtarma fonuna bel bağlamak zorunda kalabileceği, Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkıp çıkmayacağına bakılmaksızın her iki gelişmenin Yunanistan’ın iflası halinde beklendiği ifade edildi.

Başbakan Angela Merkel’in muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier ise ülkelerin Euro’dan çıkış olasılığının hızla oluşturulmasını savunuyor.

Bouffier, “Yunan hükümetinin tasarruf ve reform çabaları başarısız olursa, o zaman Euro bölgesi üyesi bir ülkenin bölgeden ayrılmasını mümkün kılacak yeni kurallara ihtiyacımız olup olmadığı sorusunu sormalıyız” dedi.

Merkel, hafta içinde Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, bazı siyasetçilerin, Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkartılması yönündeki önerilerini kesin dille reddetmişti. Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkartılması durumunda, bunun bir domino etkisi yapacağını, Euro için son derece tehlikeli olacağını belirten Merkel, “Siyasi açıdan Euro bölgesindeki tüm ülkelerin euro ülkesi olarak kalmasından yanayım” demişti.

İflas tartışmaları karşısında Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ise ‘mücadeleye devam’ mesajı verdi. Papandreu, ülkenin iflastan kaçınarak, Euro’da kalması için mücadele etmeye karar verdiklerini söyledi.

YİNE KEMER SIKMA POLİTİKASI

Yunanistan, AB ve IMF’den eylül sonuna kadar 8 milyar Euro’luk 6. kredi dilimini alabilmek uğruna 2.1 milyar Euro’luk yeni kemer sıkma tedbirleri açıkladı.

Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, iki yıllığına tüm gayrı menkul sahiplerinden metrekare başına ortalama 4-5 Euro özel vergi alınacağını söyledi. Özel verginin metrekaresi gayrımenkulun bulunduğu bölge ve semte göre 0.5-10 Euro arasında değişecek. Özel verginin toplanabilmesi amacıyla elektrik faturasına dahil edilecek. Venizelos ayrıca, cumhurbaşkanı, başbakan, parlamento başkanı, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, valiler ve üst düzey devlet yöneticilerinin bir maaşının kesileceğini de belirtti. Venizelos, eylül ve ekim aylarının Yunan ekonomisi için “kahrolası aylar” olduğunu da belirtti.

Papandreu’nun konuşma yaptığı konferans salonunun önünde toplanan çok sayıda eylemci ise protesto gösterisi yaptı. Göstericiler salona gelenleri de taş ve yumurta yağmuruna tuttu. Polis 100’e yakın kişiyi gözaltına aldı

Hiç yorum yok: