13 Eylül 2011 Salı

Diyarbakır'da 'Kürdistan' Konferansı 17-18 Eylül'de

Türkiye’deki Kürt örgütleri ve Kürt partileri Diyarbakır’da “Türkiye’de Kürdistan Konferansı”nda buluşacaklar. Konferans sonucunda ‘’devlete operasyonları durdur, PKK’ye ateşkes çağrısı’’ yapılacak.

Diyarbakır'da 17-18 Eylül tarihleri arasında DTK tarafından Klas Otel'de düzenlenecek olan "Türkiye'de Kürdistan Konferansı"na ilişkin belirlenen konu ve konukları ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. İki gün sürecek olan konferansa çok sayıda aydın, yazar, akademisyen ve entelektüelin katılması bekleniyor. 3 ana gündem maddesi bulunan konferansta, "Kürtler arası birlik ve diğer halklarla ortak yaşam", "Türkiye'de oluşabilecek yeni anayasa için Kürtlerin görüş ve önerileri" ve "Kürtler arası Erbil'de yapılacak olan konferans için görüş, öneri ve kararlar" konuları masaya yatırılacak. 2 gün sürecek olan konferansa Avrupa’dan ve Türkiye’den 60 yazar ve sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinden de 120 kişi olmak üzere toplam 180 kişi katılacak.

Konferans cumartesi sabahı 09.00 da başlayıp Pazar günü bitecek. İlk 2 saati basına açık olan konferansın açılış konuşmasını DTK Eşbaşkanı ve Milletvekili Ahmet Türk’ün yapacağı öğrenildi.

Konferansa katılacaklarını belirten HAKPAR Genel Başkan Yardımcısı Ümit Tektaş, konferansa ‘’KADEP, HAKPAR ve BDP başta olmak üzere bütün Kürt partileri ve genel başkanları katılacak bu konferans Güney Kürdistan’daki yapılacak ulusal konferanssa ve Türkiye’de ulusal Kürtlerin birliğine katkı yapacak” dedi.

Konferansa Türkiye ve Kürdistan'da yaşayan bütün halklar ve inançlar ile liberaller, emekçiler, sosyalistler ve farklı siyasi görüşü temsil edenlerin de davet edildiğini belirten Tektaş, görüşü ve inancı neyi temsil ederse etsin her kesin rahatlıkla konuşabileceği nitelikte bir konferans olacağını kaydetti.

Ermeni, Süryani, Mehalmi, Êzidi dinleri ile Alevi ve Suni mezhep temsilcilerinin yanısıra akademisyen, yazar, aydın, parlamenter ve entelektüelin de katılacağı konferansta DTK, BDP, HAK-PAR, KADEP, ÖSP ve TDŞK gibi parti ve sivil toplum örgütleri de yerini alacak.

DTK, BDP, HAK-PAR, KADEP parti sözcüleri yanı sıra STK, İnanç Grupları, akademisyenler ve yazarlar ile TSP, DÖKH ve Gençlik grupları birer konuşma yapacak. "Türkiye'de oluşabilecek yeni anayasa için Kürtlerin görüş ve önerileri" konulu ikinci gündem maddesinin tartışılacağı konferansın son gününde yine aynı kurum ve kuruluş temsilcileri söz alarak, konuşma ve değerlendirmelerde bulunacak.

Hiç yorum yok: