13 Ekim 2011 Perşembe

Zebari: ''PKK'ye Karşı Farklı Metot ve Mekanizmalar İşleyecek ''

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında, "PKK ile mücadele" konusunda farklı metotlar ve mekanizmaların işleyeceğini söyledi. Davutoğlu ise, Türkiye ve Irak'ın "PKK ile mücadelede" her türlü yolu birlikte kullanacağını belirtti.

Türkiye'de çeşitli temaslarda bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Bakanlıkta yapılan görüşme sonrasında Zebari ve Davutoğlu ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk söz alan Davutoğlu, Zebari ile bölgesel konuların ve "PKK ile mücadele"nin ele alındığını belirterek, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler konusunda Türkiye ile Irak'ın aynı perspektifte olduklarını kaydetti. Davutoğlu, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin Kasım ayında Türkiye'de toplanacağını burada Irak ile sağlıktan ulaştırmaya kadar birçok alanda işbirliği anlaşmalarının imzalanacağını söyledi. Davutoğlu, Türkiye ile Irak'ın en önemli ortaklaşmasının "PKK ile mücadele" olduğunu belirterek, Irak hükümetinden PKK'ye karşı net bir pozisyon almasını istedi. Davutoğlu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Kandil bölgesine Irak askerlerinin gitmesi yönündeki açıklamanı taktir ettiklerini belirterek, "Irak kendi topraklarında tam kontrolü sağlarsa Türkiye'ye dönük terör riski giderilir. Türkiye'nin sınır ötesi operasyonuna ihtiyacı kalmaz. Bizim alacağımız tedbir ne Irak'a karşı ne oradaki bir etnik grubadır. Artık Irak topraklarından Türkiye'ye dönük bir terör faaliyetine sabrımız yoktur. Biz bu konuda en etkin tedbirleri almaya kararlıyız" diye konuştu. Davutoğlu, ayrıca görüşmede yeni sınır kapılarının açılması konusunun ve su konusunda sağlanacak işbirliğinin de gündeme geldiğini sözlerine ekledi.

FARKLI METOT VE MEKANİZMALAR

Davutoğlu'nun konuşmasının ardından konuşan Irak Dışişleri Bakanı Zebari, iki ülke arasında büyük anlaşmaların olduğunu belirterek, PKK'nin Irak topraklarında bulunmasının meşruiyeti olmadığını ileri sürdü. Zebari, Irak Başbakanı Maliki'nin bu konuda beyanları olduğunu ve hükümetin bunu görev olarak önüne koyduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Irak topraklarında PKK var PJAK var, başka örgütler var. Bunların sorumluluğu Irak hükümetindedir. Bunu sonlandırmak hükümetin görevidir. Biz bu konuda çelişkide değiliz. Başbakanımız bununla ilgili açıklama yaptı. Türkiye ve Irak bu meseleye yönelik anlaşmış durumdayız. iki ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösteriyoruz. Bu kabul edilemez varlığın sona ermesi noktasında itilaf yoktur. Bu konuya ilişkin farklı metotlar ve mekanizmalar işleyecek. Biz gerçekten iki ülke arasındaki işbirliğinden mutluyuz.”

Davutoğlu ve Zebari yaptıkları açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ZEBARİ: TÜRK TARAFI İLE ANLAYIŞIMIZI ORTAK

Basın mensuplarının bölgedeki PKK varlığına ilişkin sorduğu soruya Davutoğlu, "Bölge ülkelerinde PKK ile mücadele konusunda işbirliğinden umutluyuz. Ortak işbirliği ile bunu aşabiliriz" yanıtını verirken, Zebari ise, şunları söyledi: "Hiçbir şekilde topraklarımızda böyle bir yapıyı kabul etmiyoruz. Bunun düzeltmek için bir zaman gerekli. Irak bir geçiş sürecinden geçmektedir. Bundan dolayı kolay bir yer değildir. Ama bu şu anlama gelmesin, biz işbirliği yapmayacağız demiyoruz. Biz PKK'nın çalışmalarına karşı Türkiye ile işbirliği yaptık. Bu sorun sonsuza kadar devam edecek bir sorun değildir. Bu konuda Türk tarafı ile anlayışlarımız ortaktır." Basın mensuplarının Irak askerlerinin Kuzeye yerleşip yerleşmeyeceği sorusuna yönelik Zebari, birlikte adım atma kararlılıklarının olduğunu belirtirken, Davutoğlu, "Maliki'nin mesajı da bir kararlılık mesajıdır, bundan önemlidir. Umarım Irak bunu yapar ve bu sorun ortadan kalkar, ama bu olmazsa birlikte her türlü yolu kullanarak tedbir alacağız" dedi.

Hiç yorum yok: