13 Ekim 2011 Perşembe

AKP ile Suriye Muhalefeti Arasında Kürt Karşıtı Anlaşma

Suriye’de en örgütlü Kürt gücü olan Demokratik Birlik Partisi (PYD), AKP hükümeti ile Batılıların desteğindeki muhaliflerden oluşan Suriye Ulusal Meclisi arasında yapılan Kürt karşıtı anlaşmayı açıkladı. Anlaşma maddeleri arasında Esad rejiminin devrilmesi ardından 1998’de yapılan Adana anlaşmasının devam etmesi ve Kürtlere anayasal hak verilmemesi öngörülüyor.

PYD yayınladığı bildiride İstanbul’da kurulan ve Müslüman Kardeşlerin de üyesi olduğu Suriye Ulusal Meclisi ile AKP hükümeti arasındaki anlaşmayı açıkladı. PYD, “Son dönemde İstanbul’da Suriye Ulusal Meclisi’nin kuruluşu ilan edildi. Bu meclis içerisinde Suriye dışındaki çok sayıda muhalif güç yer alıyor” dedi.

MECLİSİN YÜZDE 50’Sİ

Ulusal Meclis’in yüzde 50’den fazlasının İslami hareketlerden oluştuğunu kaydeden PYD, “Türkiye hükümeti ile Suriye muhalefeti arasındaki görüşmelerin başında Türkiye şartlarını muhalefete kabul ettirdi” dedi.

PYD şöyle dedi: “Biz muhalefetten bu şartlar karşısındaki pozisyonunu açıklığa kavuşturmalarını istedik ancak yanıt vermekten kaçındılar. Elimize ulaşan son bilgiye göre Türk hükümeti kendi taleplerini İslami muhalefete dayattı ve kabul ettirdi.”

ALTI MADDELİK ANLAŞMA

PYD, taraflar arasında yapılan anlaşmanın içeriğinde 1998’de Suriye rejimi ile Türkiye arasında yapılan Adana Antlaşması’nın da yer aldığını bildirdi. PKK’ye karşı yapılan bu anlaşma iki ülke arasında tutuklu değişimini öngörüyor. Anlaşma ardından Suriye çok sayıda Kürt tutukluyu Türkiye’ye teslim etti.

İşte AKP ile Suriye muhalefeti arasındaki anti-Kürt anlaşmasının maddeleri:

1-Suriye’de Baas rejimi yıkıldığında yerine geçecek hükümet, 1998’de Suriye rejimi ile Türkiye arasında yaptığı anlaşmayı korumalı.

2-Yeni hükümet Kürtlerin Suriye anayasasında yer almasına fırsat vermemeli.

3-Başta Demokratik Birlik Partisi PYD olmak üzere Kürt partilerinin muhalefet içindeki rolünün daraltılması.

4-Suriye sınırları içerisindeki Kürt bölgeleri teröre karşı Türk devletinin yardımına açılmalı.

5-Suriye’deki Kürt hareketine karşı Türkiye’nin basın, propaganda ve eğitim alanındaki çabalarına olanak tanınmalı

6-Gerek görülürse Türk devletinin Suriye sınırları içerisinde teröristleri takip etmesi ve operasyon yapmasına yardım edilmeli.


MECLİS İÇERİSİNDEKİ KÜRT GRUPLAR TUTUMLARINI AÇIKLIĞA KAVUŞTURMALI

PYD, Türk hükümetinin Suriye içişlerine karışmasını sert bir dille kınayarak, “Suriye Ulusal Meclisi içerisindeki bazı muhalif grupların bu maddeleri kabul etmesini de kınıyoruz” dedi.

Açıklamada, “Özellikle bu Meclis içerisinde yer alan Kürt güçlerinden Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul ettirilen sözkonusu maddelere ilişkin tavırlarına açıklık getirmelerini istiyoruz. Bu durum karşısındaki sessizlikleri, Kürtlerin varlığının inkar edilmesine ortak oldukları anlamına geliyor” denildi.

Hiç yorum yok: