13 Ekim 2011 Perşembe

150 Yıllık ‘İyi Niyet’

BDP Amed milletvekilleri Leyla Zana, Nursel Aydoğan ile Wan milletvekili Aysel Tuğluk hakkında “örgütü propagandası” yapmaktan 150 yıl hapis cezası istendi.

Leyla Zana, Nursel Aydoğan ve Aysel Tuğluk hakkında, seçim öncesinde yaptıkları konuşmalar ve katıldıkları cenaze törenleri nedeniyle dava açıldı. Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı, Aydoğan hakkında 72 yıl, Zana hakkında 45 yıl, Tuğluk hakkında 33 yıl hapis cezası istedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan üç ayrı iddianame, Özel Yetkili 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Amed Milletvekili Leyla Zana ile ilgili hazırlanan iddianamede, Zana’nın 5 ayrı suça karıştığı savunuldu. İddianamede, Zana’nın, HPG’lilerin cenaze törenlerine katıldığı, seçim çalışmaları yürüttüğü Bismil ve Hazro ilçelerine bağlı köylerde yaptığı konuşmalarda ise „terör örgütünün propagandası“nı yaptığı ileri sürüldü. Ayrıca Zana’nın Amed İstasyon Meydanı‘nda gerçekleştirilen mitingdeki konuşmasında da suç unsuru tespit edildiği belirtildi. İddianamede, Leyla Zana hakkında 4 kez „terör örgütünün propagandasını yapmak“, 2 kez  „2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu“na muhalefet etmek ve 2 kez de „örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek“ suçlarından toplam 45 yıla kadar hapis cezası istendi.

Cenaze törenleri için 72 yıl

BDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında hazırlanan iddianamede ise Aydoğan’ın katıldığı 4 ayrı etkinlikte, suç işlediği iddia edildi. Aydoğan’ın 13-14 Mayıs 2011 tarihinde Uludere’deki çatışmada hayatını yitiren 12 HPG’li için Amed’de düzenlenen yürüyüşe katılarak, saygı duruşunda bulunduğu belirtilen iddianamede, Aydoğan’ın ayrıca Dersim’in Pülümür’de hayatını kaybeden 7 gerilladan 4’ü için düzenlenen cenaze törenine de katıldığı kaydedildi. Nursel Aydoğan’ın MEYA-DER’in 18 Mayıs 2011 günü 1982 yılında cezaevinde kendisini yakan 4 örgüt üyesi ile Uludere’de 12 HPG’linin yaşamını yitirdiği operasyonları protesto etmek amacıyla organize ettiği yürüyüşe katıldığı belirtilen iddianamede, Aydoğan’ın ayrıca 20 Nisan 2011 tarihinde Maraş’ın Pazarcık İlçesi’ndeki çatışmada yaşamını yitiren HPG’li için düzenlenen cenaze törenine katılarak, suç işlediği ileri sürüldü. Aydoğan’ın da, 4 kez „terör örgütünün propagandasını yapmak“, 4 kez „2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu“na muhalefet etmek ve 4 kez de „örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek“ suçlarından toplam 72 yıla kadar hapsi talep edildi.

Tuğluk’un 33 yıl hapsi isteniyor

Van Milletvekili Aysel Tuğluk için hazırlanan iddianamede ise Hatay’ın Hassa İlçesinde 6 Nisan 2011 günü çıkan çatışmada hayatını kaybeden gerilla için Ergani’de gerçekleştirilen cenaze törenine katıldığı belirtildi. Aysel Tuğluk’un, 5 Mayıs 2011 günü düzenlediği toplantı ile 8 Mart 2011’de İstasyon Meydanı‘nda gerçekleştirilen Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde yaptığı konuşma ve 11 Eylül 2011’de bazı basın organlarında yer alan açıklamalarında suç unsuru tespit edildiğine yer verilen iddianamede, Tuğluk’un ayrıca HPG üyesi 4 kişi için Amed’de düzenlenen cenaze törenine de katıldığı ifade edildi. Tuğluk için de 4 kez „terör örgütünün propagandasını yapmak“, bir kez 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek ve bir kez de „örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek“ suçlarından 33 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

Milletvekillerinin yargılanmalarına önümüzdeki günlerde Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

Hiç yorum yok: