3 Şubat 2012 Cuma

‘PKK'nin Katılmadığı Bir Konferans, Ulusal Olmaz’

Hewler - DTK ve BDP heyetinin, Federal Kürdistan Bölgesi'nde "Kürdistan Ulusal Konferansı" için yaptığı görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerde, Kürt siyasi parti temsilcileri, Kürdistan Ulusal Konferansı'nın baharda yapılmasını isteyerek, YNDK Sekreteri PKK'nin katılmadığı bir konferansın ulusal olmayacağına dikkat çekti.

Federal Kürdistan Bölgesi'nde "Kürdistan Ulusal Konferansı" görüşmelerini sürdüren Van Milletvekili ve DTK Koordinasyon Kurulu üyesi Özdal Üçer, Kars Milletvekili ve DTK Koordinasyon Kurulu üyesi Mulkiye Birtane ve Adana Milletvekili Murat Bozlak, dün KDP Sözcüsü Fazıl Miranî ile yaptığı görüşmenin ardından gece saatlerinde de Şeroton Otel'de siyasi parti temsilcilerini kabul etti.

Heyet, ilk önce Suriye'nin en güçlü Kürt partisi Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Federal Kürdistan Bölge Temsilcisi Dr. Hüseyin Koçer ile görüştü. Görüşmeler sırasında konuşan Bozlak, Suriye'deki Kürtlerin geliştireceği ulusal birliğin Kürtler açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Birliğin Kürtler açısından hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Bozlak, her alanda özelliklede Suriye'de gelişecek olan ulusal bir tutumun konferans açısından da olumlu olacağını dile getirdi.

Ulusal konferansın da bu açıdan önemli olduğunu ve Kürtlerin parçalandıkları her alanda haklarını güvence altına almasının bir kanalı olacağını ifade eden Bozlak, kongrenin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

PYD: KONFERANSA HAZIRIZ

PYD Temsilcisi Dr. Hüseyin Koçer ise, Kürtlerin çok kritik bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, böylesi bir süreçte Federal Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin Suriye Kürtlerine ilişkin uyguladığı politikanın Kürtlerin çıkarına olmadığını vurguladı. Koçer, izlenen politikanın Kürt halkının ulusal çıkarlarına hizmet etmediğini belirterek, bu politikanın Suriye'de bulunan Kürt partilerini birbirine yaklaştırmaktan ziyade uzaklaştırdığını ifade etti. Böylesi bir dönemde Kürdistan Ulusal Konferansı'na her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Koçer, "Her zamankinden çok daha fazla ulusal konferansa ihtiyacımız var. Biz Suriye Kürtleri olarak bu konferansa hazırız ve gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Tarih karşısındaki sorumluluğumuzu yerine getireceğiz" dedi.

PYD ile yapılan görüşmenin ardından görüşmelere Kürdistan Komünist Partisi ile devam edildi. Görüşmede heyet adına konuşan Birtane, "Umut ediyoruz ki konferans bir an önce gerçekleşsin. Bu görüşmelerin de konferans için önemli bir adım olmasını istiyoruz. Bu sefer kesinlikle konferansı ertelemeye yer bırakmaksızın, bu bahar tüm tarafların katılımı ile gerçekleşmesi için çaba harcayacağız. Burada bulunan tüm partilerin bu konuda hazır olduğunu görüyoruz. Federal Kürdistan Bölgesi yetkililerinin de bu konuda irade ortaya koyması ve pratik çaba içersine girerek konferans için çalışması gerekiyor" dedi. Birtane, konferansın Kürtler açısından hayati olduğunu dile getirerek, konferansın gerçekleşmesi durumunda bütün Kürtlerin haklarını güvence altına alacağını ifade etti.

‘KÜRTLERİN HAKLARI GÜVENCEYE ALINSIN’

Kürdistan Komünist Partisi Merkez Üyesi Muhammed Şehani ise, "Biz her zaman konferansın bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz. Konferansın gerçekleşmesi için de tüm parçalardaki Kürtlerin ortak tutuma sahip olması gerekiyor. Bu konferansa tüm tarafların katılması ve dışında hiçbir Kürt örgütünün kalmaması gerekiyor. Konferansın tüm dünyaya ortak bir mesaj vererek, Kürtlerin varlığını güvence altına alması ve uluslararası kamuoyunda Kürtlerin haklarını savunması gerekiyor. Kürtlerin haklarının korunması için de konferansın bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor" diye konuştu.

DTK ve BDP heyeti, daha sonra Kürdistan Emekçiler Partisi Sekreteri Bilen Abdullah'ı kabul etti. Abdullah, konferans çalışmasının uzun süreden beri yürütüldüğünü hatırlatarak, "Talebimiz kısa bir süre içinde konferansın gerçekleştirilmesi ve içinden geçtiğimiz bu süreçte ortaya çıkan tarihsel fırsatları ulusal çıkarlarımız için değerlendirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

GÜNEY PARTİLERİ TUTUM BELİRLESİN

Kürdistan Demokratik Ulus Birliği Partisi (YNDK) ile yapılan görüşmelerde konuşan Van Milletvekili Özdel Üçer, "Şu ana kadar yaptığımız görüşmeler çok olumlu geçiyor ve ortak talep bir an önce konferansın gerçekleştirilmesi. Biz de DTK ve BDP olarak konferansın bu bahar gerçekleşmesi için çaba harcıyoruz. Federal Kürdistan'da bulunan bütün partiler ile görüşmeye çalışacağız. Planlama dahilinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bu bahar konferansın toplanması için gayret sarf edeceğiz" dedi. Türkiye'de Kürtler ve temsilcilerine yönelik baskılara ilişkin de konuşan Üçer, AKP hükümetinin baskı politikasının her geçen gün daha da artığını belirterek, "AKP'nin baskılarına karşı Güney Kürdistanlı tüm partilerimizin tutum belirlemesini istiyoruz" diye konuştu.

PKK'NİN KATILMADIĞI BİR KONFERANS, ULUSAL OLMAZ

Görüşmede konuşan YNDK Sekreteri Gaffur Maxmuri ise, içinden geçilen bu süreçte Kürtlerin tamamının birlik olması gerektiğini söyledi. Maxmuri, "Kürdistan'da mücadele yürüten tüm hareketlerimizin bu konferansa katılması ve dışında bırakılmaması lazım. Eğer herhangi bir örgütümüz ya da PKK bu konferansın dışında tutulursa bu konferans ulusal olmaz. Bizim bütün hareketlerimizin konferansa katılması için çaba harcamamız lazım" şeklinde konuştu.

DTK ve BDP heyeti, bugün de siyasi parti temsilcileriyle görüşmelerine devam edecek.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: