3 Şubat 2012 Cuma

Dondurucu Havada Uzun Yürüyüş 3. Gününde

Lozan - Avrupa Kürt Dernekleri Konederasyonu’nun (Kon-Kurd) çağrısı üzerine 1 Şubat günü Cenevre’de başlayan uzun yürüyüş, dondurucu soğuklar ve kar yağışına rağmen üçüncü gününde devam ediyor. Eylemciler Kürdistan’ı dörde bölen anlaşmanın imzalandığı Lozan’daki bina önünde miting yaptı.

İsviçre’nin Cenevre kendi ile Fransa’nın Strasbourg kenti arasındaki yürüyüş üçüncü gününe girdi. Dün geceyi Morges'te Mors Loasis Kilisesi'nde geçiren eylemciler, içilen çaylar, edilen sohbetlerle kısmen de olsa son iki günün yorgunuluğunu üzerlerinden atararak bu sabah saat 08.00’de yeniden yola koyuldular.

Fransızca "Özgürlük ve Adalet İçin Cenevre'den Strasbourg'a Yürüyüş" pankartı ardından Strasbourg’daki Birleşmiş Milletlerden (BM) Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'ne (CPT) doğru yol alan onlarca eylemci, dondurucu havada zafer işaretleri yaparak ve sloganlar atarak ilerliyorlar.

EKSİ 8 DERECEDE ONLARCA KM YOL KAT EDİLDİ

Sarı-kırmızı-yeşil renkli eşarp, atkı, şapkalar ile puşilerle kendilerini soğuktan koruyan eylemcileri mola verdikleri yerlerde sıcak çay içerek ısınmaya çalışıyorlar. Bir yandan dondurucu soğuklar, diğer yandan yoğun kar yağışı eylemcilerin kullandığı güzergahı zorlu hale getiriyor. Kimi zaman geçilen yollarda yürüyecek alan olmadığı için bazen tarla kenarlarında, çamurlara bata çıka da olsa yola devam ediliyor.

Eylemciler arasında yer alan ileri yaştaki kadın ve erkekler de sağlık problemeleri de baş göstermeye başladı. Yürüyüş sırasında yolun, eksi 8 derecede kat edilen 34 kilometrelik bir bölümünde 4 eylemci sağlık merkezlerinde tedavi görmek zorunda kaldı. Eylemciler arasında farklı yaş gruplarının yanısıra, farklı inanç, kültür, meslekten katılımcılar da bir arada bulunuyor.

LOZAN’DA PROTESTO

Üçüncü etabı 14 kilometre olan bugünkü yürüyüşün konaklama durağı Lozan oldu. 24 Temmuz 1923’te Kürdistan’ın resmi olarak dörde bölündüğü bu kente, dört buçuk saatlik bir yolun ardından ulaşıldı. Eylemciler kent girişinde, Lozan’daki Kürtler tarafından "Öcalan'a özgürlük" sloganlarıyla karşılandı. Merkezde yapılan yürüyüş ardından uzun eylemciler sloganlar eşliğinde Lozan Anlaşması'nın imzalandığı Place de Rumine Köşkü'nün önündeki Riponne Meydanı'na girdi.

Sarı-kırmızı-yeşil renklerin hakim olduğu meydanda Öcalan posterleri dalgalanırken, yoğun ilginin gösterildiği mitingre İsviçreli siyasetçiler de katılarak destek mesajlarını iletti. Sosyal Demokrat Federal Parlamento Milletvekili Erick Vouruz yaptığı konuşmada, "Bu sert koşulları içinde yürümenize hayranım. Kürtler verdikleri bu mücadeleyle özgürlüklerini kazanmışlardır. Bize sadece buna saygı duymak kalıyor" dedi.

2011 genel seçimlerinde gözlemci olarak Diyarbakır’a gittiğini söyleyen Lozan Kanton Milletvekili ve Sosyal Demokrat Parti Kanton Başkanı Nicola Roche ise, "Diyarbakır'daki Kürtlerin coşkusu ile buradaki birbirine çok benziyor. Sizin taşıdığınız inanç ile Diyarbakır'daki Kürdün inancı birbirini tamamlıyor. Burada Diyarbakır'daki coşku ve inancı gördüm. Sizleri Strasbourg'a kadar yalnız bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Diğer bir konuşmacı Sosyal Demokrat Federal Parlamento Milletvekili Jofiame Oubert, Kürtlere yönelik artan baskılara dikkat çekerek, Türkiye'nin yanısıra Avrupa ülkelerine de tepki gösterdi. Milletvekili Oubert, "Türkiye'deki Kürtlere uygulanan politikalar çok siddetli biçimde devam ederken Avrupa'da Kürtlere karşı çok sessiz biçimde bir politika izleniyor. Bunun en son örneğini de Roj TV'de gördük. Ama sizlerin burada yürüttüğü mücadele Avrupa'yı insan hakları açısından bir sınava zorlayacak" şeklinde konuştu.

Lozan Kanton milletvekili adaylarından Kürdistanlı İhsan Kurt’un da katıldığı mitingde eylemciler de konuşma yaparak, uluslarararası topluma duyarlılık çağrısında bulundu. Eylemciler, Öcalan’ın esaretini ve Kürtlerin statüsüz bırakılmasını artık hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini vurguladılar.

YARIN FEDERAL MECLİS’E YÜRÜYECEKLER

Miting ardından yola çıkan eylemciler araçlarla İsviçre'nin başkenti Bern'e doğru yola çıktı. Eylemciler burada İsviçre Kürt Kültür Dernekleri Federasyonu (FEKAR) tarafından eylemciler ile dayanışma amacıyla yapılan panele katıldı. Geceyi Bern'de geçirecek olan eylemciler yarın İsviçre Federal Parlamento binasına yürüyecekler. Parlamento önünde yapılacak eylem ardından Legnau'ya doğru yürüyüş devam edecek.

Birleşmiş Milletler temsilciliğinin bulunduğu İsviçre’nin Cenevre’de start alan yürüyüş, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT)’nin bulunduğu Fransa’nın Strasbourg kentinde 18 Şubat günü uluslararası komployu protesto amacıyla yapılacak büyük gösteri ile sona erecek.

Hiç yorum yok: