25 Ocak 2012 Çarşamba

17 Çocuk Açlık Grevinde!

Mersin'de HPG gerillası Sadık Kaya’nın cenaze törenine katıldıkları için tutuklanan 17 çocuk, aradan 4 ay geçmesine karşın halen hakim karşısına çıkarılmadı. 4 aydır cezaevinde olan çocuklar açlık grevine başladı.

Başbakan Erdoğan’ın “Çocuk-kadın her kim olursa olsun gereği yapılacak” açıklamasının ardından, Türkiye cezaevlerine konulan Kürt çocukları için yargılama aşamasında da ‘gereği’ yapılıyor. 6 Ekim 2011 tarihinde Mersin’in Toroslar ilçesi Güneykent Mezarlığı’nda HPG gerillası Sadık Kaya’nın (Rojak) cenaze törenine katıldıkları ve örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan 17 çocuk hakkında halen bir iddianame hazırlanmadığı öğrenildi.

Ekim ayından bu yana Pozantı cezaevinde bulunan çocuklar, aradan geçen bunca zamana karşın haklarında iddianame hazırlanmadığı için mahkemeye de çıkamıyor. Bu nedenle tutukluluk halleri devam eden çocuklar bir nevi bu şekilde infaz ediliyor. Çocuklarının bu şekilde mağdur edilmesine aileleri tepki gösterirken, İnsan Hakları Derneği MYK üyesi avukat Eyüp Sabri Öncel de çocukların daha fazla mağdur edilmemesi için iddianamenin biran önce hazırlanması gerektiğini söyledi.

“ÇOCUKLARIMIZ AÇILIK GREVİNDE”

ANF’ye konuşan 16 yaşındaki tutuklu Jiyan Orhan’ın annesi Emine Orhan, her hafta cezaevine ziyaretine gittiğini ve oğlunun çok kötü koşullarda kaldığını söyledi. Jiyan ve arkadaşlarının açlık grevinde olduğunu belirten anne Orhan, çocukların daha fazla mağdur olmaması için tutuksuz yargılanması gerektiğini ifade etti. Çocuğu hakkında iddianamenin halen hazırlanmamasına tepki gösteren anne, “Çocuğum adam öldürseydi bu kadar sürede yine mahkemeye çıkarırlardı, yargılama aşamasına geçilmeden bu kadar uzun tutuklu kalmaları yargısız infazdan farksız” diye konuştu.

120 ÇOCUK TUTUKLANDI

Bu arada, Mersin’de son bir yıl içerisinde ‘Polise taş attıkları’ ve ‘gösterilere katıldıkları’ gerekçesiyle 120 çocuk tutuklandı.

Mersin’de hiçbir dönem bu kadar kişinin gözaltına alınmadığını belirten İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, Mersin polisinin Kürt çocuğu avına çıktığını ve gözaltısız gün olmadığını söyledi.

HALK TEDİRGİN

Mersin’de gözaltısız günün olmadığını dile getiren Tanrıverdi, gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerin basın açıklaması yapmak ve demokratik eylemlere katılmaktan başka bir şey yapmadıklarını vurguladı.

Gözaltına kötü muamelelerin olduğunu ve bu yönde kendilerine çok sayıda başvuru olduğunu aktaran Tanrıverdi, gözaltıların, “Tutuklanmaların yoğun olmasından kaynaklı halkta ciddi bir tedirginlik oluştu” dedi.

Hiç yorum yok: