26 Eylül 2011 Pazartesi

Der Standard: Erdoğan, Kürt Sorununda Karaya Oturdu

Kürt sorununun şiddetle çözülmeyeceğini bilmesine rağmen’ Başbakan Erdoğan’ın yeni operasyonlar hazırladığını yazan Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Der Standard “Son şiddet olayları Erdoğan’a baskıyı artırdı. Erdoğan ve hükümeti Kürt sorununda karaya oturdu” yorumunu yaptı.

Kürdistan ve Türkiye’deki çatışmalara ilişkin haber-yoruma yer veren Avusturya’nın prestijli gazetelerinden Der Standard, 12 Haziran seçimlerinin ardından saldırıların iki taraftan 120 kişinin hayatına mal olduğunu dikkat çekti. Önceki gün Pervari’deki karakol saldırısı ile Siirt’te 4 kadının öldürüldüğü olaya yer veren gazete, son şiddet olaylarının başbakan Erdoğan’ı zorladığını yazdı.

Erdoğan’ın Avrupa’da muhafazakar bir İslamcı olarak bilindiği, ancak hem son üç seçimdeki başarısı hem ekonomik kalkınma ve Arap dünyasındaki rolü nedeniyle imajının değiştiğini savunan Der Standard, Türk hükümetinin en büyük sorununu çözmediğine dikkat çekti. Gazetenin yorumu devamla şöyle:

“Eksik olan Kürt sorununu çözümü. Ancak öyle görünüyor ki Erdoğan ve hükümeti Kürt sorununda karaya oturdu. 2009’daki ‘demokratik açılım’ fikrinden hiçbir eser kalmadı. Af tekliflerine kapalı olan Erdoğan ‘İkinci bir Habur’a izin vermeyeceğiz’ diyor. PKK ile yapıldığı iddia edilen görüşmelere rağmen Ağustos ayından itibaren Kuzey Irak’a yapılan hava saldırısı ise sürüyor.”

Hiç yorum yok: