26 Eylül 2011 Pazartesi

Demirtaş: Erdoğan'ın Çıkışı Kürt Hareketini İçerden Bölme Girişimidir

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın "terörle mücadele, siyasetle müzakereler devam edecek" sözlerinin "çözüme katkı sunmayan" sözler olduğunu belirterek, , "Bu girişim Kürt hareketini içeriden bölme işlevsizleştirme girişiminin bir parçasıdır" dedi. Demirtaş, Erdoğan’a "öncelikle terör terörist tanımından vazgeç meseleye başka bir açıdan bak" dedi.

Bütün diplomatik faaliyetlerini kapsamlı bir sınır ötesi operasyon arayışı üzerine kuran Başbakan Recep Tayip Erdoğan, bu amaçla gerçekleştirdiği ABD ziyaretinin ardından Türkiye'ye dönüşünde ilk iş olarak Kürt sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. Her fırsatta; "operasyonlar sürecek" mesajını veren Erdoğan, yaşananlardan dolayı Kürt tarafını sorumlu tutmaya devam etti. Erdoğan'ın yaşananları değerlendirirken, "Terörle mücadele siyasetle müzakere devam edecek" sözleri ise tartışma yarattı.

‘ERDOĞAN’IN SÖZLERİ ÇARESİZLİĞİN, ACİZLİĞİN DIŞA VURUMUDUR’

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Erdoğan'ın sözlerini, "kendi içindeki çaresizliğin, acizliğin dışa vurumu" şeklinde tanımladı. Erdoğan'ın Kürt hareketini bölmeye çalıştığını, bir tarafı yok etmeye çalışırken öbür tarafı da masaya davet ettiğini ifade eden Demirtaş, "Bu girişim Kürt hareketini içeriden bölme işlevsizleştirme girişiminin bir parçasıdır" dedi.

Müzakerenin öncelikli adresi olarak PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı işaret eden Demirtaş, şöyle konuştu: "Sonuçta, Sayın Öcalan bir halkın önderi aynı zamanda bir siyasetçidir. Onunla yapılan yapılacak olan müzakereler siyasetle siyasetçilerle yapılmış sayılır. BDP siyasi aktördür, elbette BDP ile de müzakereler yürütülmelidir. Bu çerçevede PKK ile de müzakerelerin bir parçası olarak diyalog kurulmalıdır. Başbakan elmalarla armutları bir birine karıştırıyor ve bunu bilerek yapıyor. Çünkü silahsızlanma ve PKK konusunda muhatap BDP değildir, Bunu çok iyi biliyor ve bunu bildiği için yıllardır PKK ve Öcalan ile görüşüyorlar. Ve bu görüşmeler, koordineli, eş zamanlı ve çözüm niyetli olunca sonuç alabilir. Ama yok ben BDP ile görüşüp PKK'ye silah bıraktırırım diyorsa oradan bir şey çıkmaz. BDP ile görüşüp yeni anayasa ve demokratikleşme konularını müzakere edebilirler. Eş zamanlı olarak, PKK ve Öcalan barış konuları görüşülürse ancak kalıcı sonuçlar elde edilebilir. Ama Başbakan'ın niyeti bu değil. Başbakan halen sıkışmışlığını BDP ile aşmak için bir arayış içinde. Yoksa öyle kalıcı bir barış arayışı ve çözüm arayışı varsa, askeri operasyonları durdurur ve Öcalan'ın özgürlük, sağlık ve güvenlik koşullarını sağlar. O zaman BDP çok daha fazla rol oynayabilir."

‘BAŞBAKAN TERÖR TANIMINI BİR TARAFA BIRAKMALI’

Demirtaş, bir yandan müzakere derken öte yandan operasyonları yürütmenin ve bunda ısrar etmenin kendi içinde çelişkili olduğunu belirten Demirtaş, "Terörle mücadele de askeri operasyonlar devam edecek demek çözüm anlayışından uzak bir anlayıştır. Başbakanın terör terörist tanımlarını ve yaklaşımlarını bir tarafa bırakması ve bunun dışında bir anlayışla meseleye bakması gerekir" diye konuştu.

‘KCK TEHDİT ETTİ’ HABERİNİ YALANLADI


Öte yandan, Demirtaş, bugün bir gazetede yer alan KCK tarafından "bu şartlarda Meclis'e gidilirse, Kürt halkına ihanettir" ifadeleri ile tehdit edildikleri yönündeki haberi yalanladı. CNN Türk AnkaraTemsilcisi Hande Fırat'a konuşan Demirtaş, “Hükümetten, MHP'den herkesten tehdit aldık, ama KCK'dan tehdit görmedik. Açıklamayı ispat etsinler istifa ederim" dedi.

Hiç yorum yok: