7 Ekim 2011 Cuma

Heinrich Böll Vakfı; ''Amaç Kürtlere Uluslararası Desteği Kesmek ''

Daha önce Bergama halkına, şimdi de Kürtlere destek vermekle suçlanıyorlar. Alman basınına göre Başbakan Erdoğan, Kasım’da yapacağı Almanya ziyaretinden önce saldırıya geçti. Spiegel dergisi, vakıfların gündeme gelmesinden hemen sonra Kürt siyasetçilere yönelik operasyonların dikkat çekerken, Heinrich Böll Vakfı Eşbaşkanı Fücks “Hükümetin stratejisi Kürtlere verilen uluslararası desteği kesmek” dedi.

Geçtiğimiz ay aralarında Alman parlamenterlerinin de bulunduğu uluslararası bir heyet 41 PKK gerillasının gömüldüğü Van’ın Çatak ilçesi kırsalında incelemeler yapmak için Türkiye’ye gitmişti. Alman gerilla Andrea Wolf’un da gömüldüğü tahmin edilen bölgede heyet, valililik kararıyla jandarma tarafından engellenmişti. Heyetin izlenimleri Alman basınında geniş yankı bulmuştu.

Ağustos ayında ise Necdet Özel'in yeni Genelkurmay başkanlığına getirilmesi ile bu kez “savaş suçları” Almanya’nın gündemindeydi. Şırnak'ın Ballıkaya köyü yakınlarında 20 PKK gerillasının kimyasal silahlarla öldürüldüğü operasyonu komuta ettiğine dair görüntülerin ANF ve Roj TV’de yayınlanmasının ardından Sol Parti harekete geçmiş, konuyu Federal Meclis’in gündemine getirmişti.

Aynı şekilde iki hafta önce Berlin’de konuşma yapacağı salonda bomba ihbarının yapılmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ilginç bir çıkış yapmıştı. Gül salonu terk etmeyeceğini söyleyerek şöyle konuşmuştu; “Kim terör örgütüne taviz verirse, onun tehdidine boyun eğerse faturayı da öder. Almanya’nın demokratik ortamından faydalanıyorlar.”

Ancak Gül’ün sözlerine yanıt veren İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich “İhbardan PKK sorumlu değil, Gül’ün tepkisini anlayamadım” tepkisini gösterdi. Alman basınına göre ise Gül, Berlin’den eli boş dönmüştü ve bu yüzden tepkiliydi.

‘PLANLI BİR SALDIRI’


Son bir ayda Berlin-Ankara arasında yaşanan bu gelişmelerin ardından Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin önde gelen haber dergisi Spiegel’in ifadesiyle planlı bir saldırı başlattı. Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Türkiye’de faaliyet gösteren Alman vakıflarını PKK’ye finansal destek vermekle suçlaması Alman basınında geniş yer alırken, bazı önemli ayrıntılara da dikkat çekildi.

Vakıfların özellikle kadınlara destek gibi toplumsal projelerde yer aldığı, bunların arasında Kürtlerin de girdiği hatırlatılırken, yüksek tirajlı Spiegel dergisi Erdoğan’ın suçlamasından hemen sonra KCK operasyonun yapıldığını yazdı.

Aralarında belediye başkanları ile belediye meclis üyelerinin de bulunduğu BDP’li 150 Kürt siyasetçinin gözaltına alındığını hatırlatan dergi, son iki yılda cezaevine konulan Kürtlerin sayısının 4 bini bulduğunu ifade etti. Dergiye konuşan Heinrich Böll Vakfı Eşbaşkanı Ralf Fücks ise “Hükümetin stratejisi Kürtlere verilen uluslararası desteğin kesilmesini sağlamak” dedi.

“ERDOĞAN’A BERLİN HÜKÜMETİ YANIT VERSİN”


Die Welt gazetesi ise Erdoğan’ın önümüzdeki Kasım ayı Almanya’ya yapacağı gezisine dikkat çekti. Erdoğan’ın gezisinden önce Almanya’yı dolaylı olarak “teröre yardım etmek” ile suçladığını yazan gazeteye konuşan vakıf yöneticileri ise Berlin hükümetinin iddialara yanıt vermesini istediler. Projelerine Federal Alman Meclisi’nin de destek verdiğini dile getiren Heinrich Böll Vakfı’ından Ralf Fücks ve Friedrich Ebert Vakfı’ndan Michael Meier “Bizi Berlin hükümeti korusun” dediler.

Türkiye’de faaliyet gösteren Alman vakıfları ilk kez gündeme gelmiyor. 2002 yılında da vakıflar siyanürle altın çıkarılmasına karşı Bergama halkının direnişini desteklemekle suçlanmıştı. Ankara 1 Numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde aralarında vakıf yöneticisi 8 Alman “Türk Devleti'nin güvenliğine karşı gizli ittifak ve gizli anlaşma yapmak” iddiası ile yargılanmış, dava beraat ile sonuçlanmıştı.

Hiç yorum yok: